24

Sernik miętowy - przepis




Miłość do serników oraz wszelakich słodyczy o smaku mięty musiała w końcu zaowocować takim połączeniem. Delikatna, rozpływająca się w ustach miętowa masa serowa, lekki biszkopt, bita śmietana i miętowe czekoladki, które nadają sernikowi jeszcze większego, miętowego pazura. Dla mnie absolutny faworyt wśród deserów na nadchodzącą wiosnę.

Jeśli uda Wam się zakupić ładną, aromatyczną miętę, możecie zmiksować ją z cukrem na gładką pastę i również dodać do masy serowej. Spotęguje ona miętowy smak i nada sernikowi dodatkowej świeżości. Niestety mięta dostępna o tej porze roku znacznie różni się smakiem i (przede wszystkim) aromatem od mięty dostępnej latem, ale jeśli jeśli przypomnicie sobie o tym przepisie za kilka miesięcy (lub wpisze się na Waszą listę ulubieńców :) ), to zachęcam do skuszenia się na taki dodatek.



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:

* 2 jajka

* 1/4 szklanki cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 łyżki zimnej wody

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

* 350 ml kremówki

* 150 g landrynek miętowych (twardych karmelków)

* 120 + 100 ml wrzątku

* 3-5 łyżek cukru pudru

* 5 łyżeczek żelatyny

* opcjonalnie 2 krople zielonego barwnika w żelu

Do dekoracji:

* świeża mięta

* bita śmietana

* miętowe czekoladki

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną, puszystą masę (przez około 5-7 minut). Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 20 minut. Jeśli biszkopt bardzo wyrośnie, po upieczeniu lekko dociskamy go dłonią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Landrynki owijamy w ściereczkę i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa na bardzo drobne kawałki (u mnie był to prawie pył), a następnie zalewamy je 120 ml wrzątku. Mieszamy do chwili, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą i tak powstały likier odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W pozostałych 100 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i również odstawiamy ją do wystygnięcia.

Ser miksujemy z cukrem (jego ilość zależy od preferencji smakowych, ale pamiętajcie, że słodki jest również likier z landrynek), a następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do czasu, aż składniki się połączą. Przed samym dodaniem do masy serowej, żelatynę łączymy z likierem (i ewentualnie barwnikiem) i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita.

Gotową masę serową przelewamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną, czekoladkami i świeżą miętą.

Smacznego :)


Opublikowano: 25 lutego 2016
Tagi: twaróg
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Kaśka
Kaśka
13.08.2019 09:48 odpowiedz
Pani Kasiu jakiego użyła Pani barwnika ja użyłam oetker i blady mi wyszedł
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2019 10:56 odpowiedz
Bo jedyne słuszne barwniki, to barwniki marki Wilton. 
Mąją bardzo intensywne kolory, a słoiczek starcza na bardzo dużo wypieków (jeszcze nigdy nie zdażyło mi się zużyć jakiegokolwiek przed upływem daty ważności). 
 
Kaśka
Kaśka
30.12.2018 23:33 odpowiedz
jezeli nie dodam żelatyny to mogę sernik upiec ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2018 07:59 odpowiedz
Proszę przeliczyć pole powierzchni tortownicy i swojej formy i stosunek wielkości będzie też stosunkiem składników.
Gość
Gość
15.07.2018 23:44 odpowiedz
Jak zwiększyć ilosc składników na prostokątna blache?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.06.2018 21:52 odpowiedz
Do tego przepisu sprawdzi się na przykład Pilos z Lidla. Albo President. Chodzi o to, żeby ser nie był zbyt zbity i gęsty.
Pozdrawiam
Anonim Autor
Anonim Autor
25.06.2018 16:03 odpowiedz
Jakiej firmy jest ten ser z wiaderka?
Nika
Nika
05.10.2017 15:40 odpowiedz
A likier miętowy teź mógł by być
slodkizakatekkasi
20.05.2017 16:06 odpowiedz
Uwielbiam takie połączenia. Zwłaszcza, ze sezon na świeżą miete w ogrodzie jest już rozpoczety ;)
Kasia
Kasia
12.04.2016 15:09 odpowiedz
Super przepis :)
Serniczek wyszedł bardzo smaczny i świeży, tylko zastanawiam się czy nie zbyt delikatny, (tzn, raczej nie można go wyjąć na stół tak żeby postał. ) ale smakowo- rewelacja :) Nie za słodki, bardzo świeży :)
ola1992
ola1992
25.03.2016 14:02 odpowiedz
Idealny! Smakuje nieziemsko :)
Kizia
Kizia
15.03.2016 15:09 odpowiedz
Jakie to piekne, po swietach robie go specjalnie dla meza, uwielbia wszystko co mietowe:-)

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.03.2016 12:04 odpowiedz
Pisząc likier, miałam na myśli rozpuszczone landrynki.
Wierna czytelniczka
Wierna czytelniczka
07.03.2016 21:49 odpowiedz
W przepisie jest mowa o likierze, jednak w składnikach nie widzę on jaki chodzi. Proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam
Edyta
Edyta
05.03.2016 16:39 odpowiedz
Sernik zrobiony, goście się zachwycają, nawet teściu pochwalił! Biszkopt delikatny, puszysty, nie gniotłam go, a ser jak puszek, smak miętowy delikatnie wyczuwalny. Sernik idealny jeśli chodzi o słodkość, nie jest zbyt słodki, w sam raz. Aż chce się sięgnąć po jeszcze jeden kawałek, i jeszcze jeden... Polecam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2016 07:28 odpowiedz
Do sernika została dodana kropla barwnika w żelu. Niestety samymi landrynkami nie uda się osiągnąć aż tak intensywnego koloru.
Edyta
Edyta
02.03.2016 15:24 odpowiedz
Proszę napisać, czy widoczny na zdjęciu kolor sernika został uzyskany jedynie z dodatku landrynek, czy też został dodany barwnik?
Ewa Swojska
29.02.2016 20:33 odpowiedz
Wow, Twój sernik wygląda przepięknie! :) Wyobrażam sobie, że smakuje równie świetnie, genialny pomysł. No i piękne zdjęcia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2016 22:04 odpowiedz
Mela - to bardzo dobry pomysł. Dodaj ok. 30 listków. Jeśli jest posiekana, 2 pełne łyżki.
Mela
Mela
26.02.2016 21:25 odpowiedz
Czy mięta może być mrożona ? Mam z lata zamrożone kilka pojemniczków i po odmrożeniu moglyby się nadać ? Jeżeli tak to w jakiej ilości ?
magdadajnowska
25.02.2016 22:50 odpowiedz
O proszę...to coś dla mnie. Robiłam sernik mietowy pieczony z naparem z liści mięty, ale takiego cuda z landrynkami nie jadłam :)
olka manolka
olka manolka
25.02.2016 20:23 odpowiedz
o jeny! Wygląda obłędnie! :) Pewnie też smakuje wybornie, na nadchodzącą wiosnę idealny :)
trisch
trisch
25.02.2016 18:38 odpowiedz
Super Kasiula!!!!
Prosze, wymysl sernik prosto z Kainy Lodu dla malej ksiezniczki Elsy.
Asa_6niebo
25.02.2016 08:56 odpowiedz
bardzo lubię miętowe słodycze, szczególnie takie z dodatkiem czekolady...w moim ogródku świeże listki mięty można znaleźć przez cały rok, nawet wydłubuję je czasem spod śniegu:)