0

Sernik Limonkowy




Zbliżająca się wiosna będzie mieć dla mnie smak limonek, które - po latach przerwy - odkrywam na nowo. 

Zwłaszcza w połączeniu z bezami,  lekkimi deserami oraz tym, niesamowitym sernikiem. 
Kremowym, orzeźwiającym, zwieńczonym słodką bezą szwajcarską. 

Koniecznie spróbujcie. 
Jest cudowny! 


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 23 CM 

SPÓD 
  • 300 g ciasteczek owsianych 
  • 40 g stopionego masła 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 

MASA SEROWA 
  • 500 g twarogu sernikowego 
  • 250 g mascarpone 
  • 250 g śmietanki 36%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka (250ml) cukru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sok i skórka otarta z 3 limonek 

BEZA 
  • 3 duże białka 
  • 150 g drobnego cukru 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie tortownicę ustawiamy na kawałku folii aluminiowej i podwijamy boki w taki sposób, by przylegały do boków tortownicy. 

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra + dół). 
Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z 2 szklankami wrzątku. 

Ciasteczka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na mąkę. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. 
Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia (nie dłużej niż 30 sekund). 
Gotową masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy około 100 minut. 
Po tym czasie sernik powinien pozostać jasny, ale będzie ścięty. 

Sernik studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. 

Białka łączymy z cukrem w dużej misce i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wrzątku). Dość często mieszając białka podgrzewamy do 60-65 stopni. W tym czasie cukier powinien całkowicie się rozpuścić. 
Podgrzane białka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera do czasu uzyskania bardzo gęstej, błyszczącej piany o temperaturze pokojowej.
Gotową bezę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Smacznego! 

 

Opublikowano: 23 lutego 2021
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.