0

Sernik kawowy z musem karmelowym i malinami




Kawa, maliny i mus karmelowy.  

Takie fajne połączenie smaku proponuję Wam w tym uroczo prezentującym się serniku. 

Kawa i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń i ciężki mi odmówić go sobie nawet zimą.

A taki zacny duet w serniku - to już w ogóle bajka ;) 
 


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM

SPÓD
  • 250 g ciasteczek owsianych 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  •  40 g masła 

MASA SEROWA (składniki w temperaturze pokojowej)
  • 250 g twarogu sernikowego 
  • 250 g mascarpone 
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka kawy mielonej 
  • 2 łyżki wrzątku 

MUS MALINOWY 
  • 400 g mrożonych malin 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 70 ml wrzątku 

MUS KARMELOWY
  • 500 ml śmietanki 36% (350ml + 150ml) 
  • 200 g kajmaku 
  • 2 szczypty soli 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 70 ml wrzątku 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie tortownicę stawiamy na większym od średnicy tortownicy kawałku folii aluminiowej i podwijamy ją w taki sposób, bo folia przylegała do boków tortownicy. 
Zapobiegnie to, w przypadku nieszczelnej tortownicy, przedostaniu się pary do ciastek. 

Ciasteczka umieszczamy w malakserze razem z cukrem pudrem i miksujemy. 
Następnie, cały czas miksując wlewamy stopione i przestudzone masło. 
Masę ciasteczkową (dość mocno dociskając, wykładamy spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, a na jego spodzie umieszczamy płaskie naczynie żaroodporne, do którego wlewamy ok. 300 ml wrzątku. 

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 

Wszystkie składniki masy serowej (włącznie z przestudzoną kawą) umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. 
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy około 90-100 minut. 
Po upieczeniu sernik powinien pozostać biały, ale masa powinna być ścięta. 
Sernik studzimy przez 2 godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Maliny oraz cukier przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, do czasu, aż owoce się rozpadną. 
Następnie przecieramy je przez gęste sito, studzimy i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. 
Delikatnie tężejącą masę malinową przelewamy na schłodzony sernik i ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

150 ml kremówki podgrzewamy do chwili aż zacznie parować i zalewamy nią kajmak. Mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści, a następnie dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz sól. Od czasu do czasu mieszając odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Pozostałą śmietankę (350ml) ubijamy z cukrem pudrem i cały czas miksując wlewamy przestudzoną masę krówkową. Kiedy tylko składniki się połączą mus od razu przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. 

Smacznego :) 
 

Opublikowano: 20 stycznia 2021
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.