22

Sernik kajmakowy na cieście kawowo orzechowym




Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy połączenie kawy, orzechów, kajmaku oraz twarogu jest trafione, to po stokroć zapewniam Was, że tak :)

Gotowany sernik z dodatkiem masy krówkowej na ponczowanym kawą z odrobiną likieru cieście orzechowym to ciasto, które nie tylko łączy w sobie wiele smaków, ale również idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.

Jeśli lista Waszych świątecznych ciast nie jest jeszcze zamknięta, polecam :)

Ciasto:

* 6 jajek

* 250 g zmielonych orzechów włoskich

* 1 płaska łyżka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)

* 180 g cukru

* 70 g mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik gotowany:

* 1 kg gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Hej lub Mój Ulubiony)

* 150 g masła

* 3/4 szklanki cukru

* 1 puszka kajmaku (500 g)

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 3 jajka

* 1/4 szklanki mleka

Poncz:

* 1/2 szklanki słodkiej kawy

* 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau lub likieru Baileys

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 10-12 minut (masa powinna znacznie powiększyć objętość i być dość sztywna). Do jajek dodajemy orzechy wymieszane z kawą, mąką i proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera przez około 15-20 sekund, tylko do chwili połączenia się składników. Jeśli mikser nie posiada opcji wolnych obrotów masę można wymieszać rózgą.

Spód formy o wymiarach 20x30 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy kilkoma kroplami oleju. Przelewamy do niej masę i wyrównujemy wierzch. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 35 min (do suchego patyczka).

(Podczas pieczenia ciasto mocno wyrośnie, ale już podczas studzenia delikatnie opadnie - więc nie martwcie się, że nie zmieści Wam się masa serowa :) )

Wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Pierwszą część wkładamy do formy i delikatnie ponczujemy kawą wymieszaną z likierem. (Oczywiście, jeśli ciasto ma być przeznaczone również dla najmłodszych członów rodziny, pomińcie dodatek alkoholu. Nie jest on niezbędny, ale na pewno dodaje całości delikatnego pazura :) )

Jajka łączymy z mąką i mlekiem i miksujemy blenderem na gładką masę.

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego cukier oraz kajmak i mieszając energicznie rózgą podgrzewamy do chwili, aż składniki się połączą.

Do masy maślanej dodajemy ser i ponownie od czasu do czasu energicznie mieszając podgrzewamy do chwili, aż masa serowa zacznie wrzeć. Wówczas wlewamy do niej zmiksowaną masę jajeczną i energicznie mieszając ponownie doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Połowę gorącej masy serowej przekładamy na naponczowane ciasto, następnie przykrywamy je drugim, również naponczowanym ciastem i przykrywamy resztą sera.

Przekładanie ciasta powinno pójść dość szybko, ponieważ z każdą chwilą masa serowa staje się coraz gęściejsza.

Przełożone ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, a następnego dnia oprószamy kakao lub pokrywamy polewą czekoladową.

Smacznego :)


Opublikowano: 14 grudnia 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
marbetka
marbetka
01.12.2019 22:17 odpowiedz
Dziendoberek :)
Czy mozna dodac zamiast gotowego kajmaku to zrobione na kajmak mleko skondensowane.
Pytam dlatego ponoewaz dla mnie kajmak gotowy z puszki to slocizna do kwadratu :)
Pozdrawiam
Beata
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2019 07:20 odpowiedz
Oczywiście - można samodzielnie przygotować masę kajmakową gotująć mleko skondensowane :)
wedelka
28.11.2019 09:46 odpowiedz
Kasiu, jak zwykle pyszne ciasto :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Maria
Maria
28.04.2019 18:19 odpowiedz
Dzień dobry. czy ciasto na ten sernik mogę upiec jako dwa oddzielne placki ? To przekrawanie nie zawsze mi się udaje.
Pozdrawiam . Maria
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2019 07:27 odpowiedz
Oczywiście - tylko trzeba będzie skrócić czas pieczenia. 
Maria
Maria
30.04.2019 17:37 odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Maria
Zina
Zina
25.04.2019 00:56 odpowiedz
Wspaniałe ciasto.
Zastanawiam się tylko czym mozna zastąpic kawę i likier ,choć to połączenie idealnie, tak,żeby dzieci mogły zjeść
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.04.2019 06:43 odpowiedz
Polecam Inkę karmelową lub czekoladową, którą bez problemu mogą pić dzieci. 
Alkohol proszę pominąć. 

Ewentualnie można użyć wody z cukrem i sokiem z pomarańczy. 
 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.11.2016 21:19 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
Marysia
Marysia
18.11.2016 09:58 odpowiedz
Już kilka razy robiłam to ciasto i najlepsze jest to, że ono samo z siebie wychodzi bardzo równe, dodałam do listy dań popisowych:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.01.2016 22:12 odpowiedz
Alicjam - a co to jest gotowa masa serowa?
Pierwszy raz spotykam się z opinią, że twaróg z wiaderka, który jest zmielony na miałko, miał grudki.
Czy na pewno użyłaś twarogu sernikowego, z wiaderka?
alicjam
alicjam
26.01.2016 15:39 odpowiedz
Mimo zalecanego w przepisie sera (piątnica) masa serowa nie do końca się rozpuściła. Było pełno grudek serowych niezbyt elegancko wyglądających. Przepis nie końca dopracowany moim zdaniem i dosyć kosztowny. No chyba ze spróbować z gotową masą serową.
Kaja
Kaja
01.01.2016 15:14 odpowiedz
Genialny przepis :) Zrobiłam go na imprezę sylwestrową, wszyscy się zajadali.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2015 21:51 odpowiedz
Zawsze należy mierzyć dno :) W tym przypadku użyj formy 19,5x32
Anula
Anula
23.12.2015 18:30 odpowiedz
Kasiu może się uda i jeszcze tu zajrzysz ;) zagwozdkę mam. Do przepisu trzeba użyć blaszki 20x30. Mam dwie. Pierwsza po dnie 19,5x32 na górze 35,5x23, druga po dnie 25,5x21, na górze 38,5x24. Która blaszka będzie lepsza? Może i głupie pytanie ale zawsze mam problem z doborem blaszki bo nie jestem pewna czy patrzeć na dolny wymiar czy górny...
jolantaszyndlarewicz
16.12.2015 20:41 odpowiedz
Kasiu cudo, cudo po prostu:)
ewa-r
14.12.2015 21:14 odpowiedz
obłędnie wygląda , a jak musiał smakować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2015 19:45 odpowiedz
Anula - Ja mieliłam orzechy w Thermomixie na najwyższych obrotach, a mimo to nie udało mi się uzyskać mąki. Bałam się już dłużej mielić żeby nie puściły oleju i się nie zbiły, więc miałam takie lekkie grudki. Generalnie ciężko zmielić w domu orzechy tak miałko jak te sprzedawane jako mąka orzechowa, ale i tak mi się wydaje, że takie jak ja miałam lepiej się nadają i lepiej smakują w cieście :)
majanaboxing
14.12.2015 19:35 odpowiedz
Smakowite ciasto Kasiu! Bogactwo smaków, podoba mi się :)
Anula
Anula
14.12.2015 18:59 odpowiedz
Nosz kurcze. Już miałam plan a tu takie cudo. Sernik, orzechy, kawa, nutka alkoholu...muszę to zrobić! I stąd pytanie, czy orzechy mają być zmielone super dokładnie na proszek czy małe grudki mogą być?
gin86
14.12.2015 16:39 odpowiedz
Mmm, obłędnie pyszne połączenie smaków :)
Agnieszka
Agnieszka
14.12.2015 09:23 odpowiedz
Oj Kasia Kasia... Lista świątecznych ciast była generalnie zamknięta... :) ale cóż mam zrobić z takim cudem? skuszę się na pewno :) Pozdrawiam Świątecznie !