12

Sernik gotowany z jagodami




Chociaż u mnie w domu się go nie przygotowywało, wielu z Was sernik gotowany może kojarzyć się z dzieciństwem. Obecnie trochę zapomniany, chętnie przygotowywany był głównie przez nasze babcie. Jako ogromna fanka serników nie mogłam go nie wypróbować - szkoda tylko, że zdecydowałam się na niego dopiero teraz. Nie spodziewałam się, że jest taki dobry.

Sernik gotowany jest bardzo prosty i przygotowuje się go o wiele szybciej niż klasyczny sernik pieczony. A jak smakuje? Inaczej niż sernik na zimno czy z piekarnika. To po prostu inny rodzaj sernika.

Ponieważ obecnie żal mi nie korzystać z darów lata, dodałam do niego warstwę galaretki z jagodami dzięki czemu zyskał bardzo letniego i lekkiego charakteru. Jagody możecie śmiało zamienić na maliny, a jeśli będziecie chcieli przygotować go w klasycznej, dużej formie, podwójcie składniki. 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x30 cm 

Masa serowa:

* 500 g tłustego twarogu trzykrotnie mielonego (lub gęstego twarogu wiaderkowego)   

* 100 g masła

* 10-12 łyżek cukru (w zależności od preferencji smakowych)

* 2 duże jajka

* 1/4 szklanki mleka

* 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Warstwa jagodowa:

* 1 litr jagód

* 600 ml wody

* 2 galaretki jagodowe (ewentualnie truskawkowe)

* 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

* ok. 20 herbatników maślanych

Spód foremki wykładamy herbatnikami (jeśli jest taka potrzeba, przycinamy je do kształtu formy). 

Ser miksujemy z żółtkami, białka ubijamy na sztywną pianę a mleko łączymy z mąką i dokładnie mieszamy.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem a następnie dodajemy do niego ser i energicznie mieszamy rózgą do chwili, aż składniki się połączą a masa będzie gładka. Podgrzewany ser mocno się rozrzedzi. Gotujemy go kilka minut (3-4) cały czas mieszając a następnie wlewamy do niego mleko z mąką i nadal gotując energicznie mieszamy do chwili, aż ser zgęstnieje. Następnie do sera dodajemy białka i mieszamy rózgą do chwili, aż białka rozprowadzą się w serze. Zdejmujemy z ognia.

Gorącą masę serową przelewamy delikatnie do formy, a następnie układamy na niej kolejną warstwę ciasteczek. Sernik odstawiamy do wystygnięcia i po około 2 godzinach wstawiamy go do lodówki na kolejne 2-3 godziny.  

Jagody, cukier i wodę przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut aby owoce puściły sok. 

Do miski odlewamy szklankę soku jagodowego i rozpuszczamy w nim galaretki, które ponownie wlewamy do jagód. Owoce z galaretką od czasu do czasu mieszamy i kiedy zacznie tężeć (nastąpi to po około 3 godzinach) przelewamy ją na sernik. Wylewana na sernik galaretka nie może być zbyt rzadka, aby nie nasiąkły nią ciastka i by nie wpłynęła pod sernik. Kiedy galaretka będzie już zimna (ale jeszcze płynna), można wstawić ją do lodówki aby przyspieszyć proces tężenia. Pamiętajcie jednak by o niej nie zapomnieć i co 10 minut sprawdzajcie w jakim jest stanie. 

Smacznego :)


Opublikowano: 14 lipca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2015 07:32 odpowiedz
Tak, dokładnie.
Natalia Róża www.swiattomskiego.blogspot.com
Natalia Róża www.swiattomskiego.blogspot.com
17.07.2015 07:12 odpowiedz
Cudny ten sernik i zaraz będę go robić, ale czy robiąc z truskawek czy wiśni/czereśni przygotować galaretkę w taki sposób jak w przepisie z jagodami?
amaranthrose
01.08.2014 09:39 odpowiedz
Zrobiłam. Był przepyszny! Dziękuję za przepis:)
Miśka
Miśka
21.07.2014 15:38 odpowiedz
Zrobiłam :) To mój pierwszy sernik gotowany,ale zachwycił mnie smakiem i szybkością przygotowania :) Zamiast warstwy jagodowej wysypałam jagody na wierzch i polałam polewą czekoladową. Pyszota :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 07:51 odpowiedz
Tak
Okruszek
Okruszek
17.07.2014 22:00 odpowiedz
Witam, a czy mogę użyć mrożonych jagód?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2014 11:48 odpowiedz
Oczywiście. Pasują też maliny, truskawki, wiśnie - co kto lubi.
chillipanna
14.07.2014 18:27 odpowiedz
Mam takie pytanie co do tego serniczka, czy warstwa owocowa będzie współgrała z serową w momencie, gdy zrobię ją z czerwonej porzeczki zamiast jagód? Pozdrawiam
Olga
Olga
14.07.2014 13:47 odpowiedz
Powróciłam do żywych po kilku dniowej chorobie, taka ładna pogoda za oknem, a ja leżałam w wyrku i popijałam jedną owocową herbatkę z teekanne za drugą, ale jak już stanęłam na nogi to i mogę sobie coś dobrego upichcić. Twój sernik z jagodami wygląda wybornie, aż ślinka cieknie na sam widok zdjęć, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
elisabella
14.07.2014 12:46 odpowiedz
Nie jadłam jeszcze gotowanego sernika :) A Twój z tą galaretką jagodową prezentuje się świetnie! Koniecznie muszę go zrobić! :D Zapisuję przepis. Pozdrawiam ;)
mikimama
14.07.2014 11:46 odpowiedz
Fantastyczny!
Konczi i Szpileczka
14.07.2014 09:48 odpowiedz
Uwielbiam sernik gotowany, a z jagodami go jeszcze nie robiłam, to dobry pomysł