56

Sernik dyniowy


Oto kolejna propozycja wypieku z dynią. Założę się, że tak delikatnego i kremowego sernika nie jedliście jeszcze nigdy. I jak go sobie nie upieczecie, to nigdzie indziej go nie zjecie :)

Składniki na tortownicę 24-26 cm:

* 500 g sera

* 1 pełna szklanka puree z dyni

* 5 jajek

* 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń waniliowy (proszek)

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Spód:

* 160 g ciastek

* 90 g masła

* szczypta sproszkowanego imbiru

Aby przygotować puree z dyni należy ją obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę. Dynię przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy tak długo, aż dynia zamieni się w gładkie puree. Do dyni nie dodajemy cukru. Moja dynia całkowicie się rozgotowała, ale jeśli chcecie mieć idealną konsystencję, można ją przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Taką dynię możecie też pasteryzować. Do sernika używamy przestudzonego puree, a najlepiej zrobić go dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Ciasteczka rozdrabniamy na mąkę i mieszamy z imbirem, a następnie dodajemy stopione masło. Mieszamy, aby masło równomiernie się rozprowadziło i masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier wymieszany z przyprawami. Następnie dodajemy puree z dyni i śmietanę. Kiedy masa jest już gładka (będzie dość rzadka) dodajemy budyń i jeszcze chwilę miksujemy. Masę serową przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Piekarnik powinien być już wcześniej nagrzany.

Sernik należy wyjąc, nawet jeśli wydaje Wam się, że środek jest płynny. Po nocy spędzonej w lodówce nabierze idealnej, bardzo lekkiej i kremowej konsystencji.

Smacznego :)

 



 



 




Opublikowano: 22 października 2010
Tagi: dynia twaróg
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (56)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2015 10:28 odpowiedz
Malwa - tutaj spisałam rady dotyczące pieczenia sernika :) gotowaniecieszy.blox.pl/2012/11/Pomaranczowy-sernik-na-cynamonowym-brownie.html
Malwa
Malwa
29.10.2015 09:10 odpowiedz
Kasiu, co zrobić żeby sernik nie opadł? jak to robisz, że Twój serniczek jest taki ładny, równiutki i nie spieczony jednocześnie a dlo tego nie opadł!!? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2013 08:47 odpowiedz
Bardzo mi miło, że smakował :)

Pozdrawiam :)
lewe-rece
lewe-rece
26.10.2013 00:52 odpowiedz
Dziś zrobiłam sernik z Twojego przepisu, smak jest bardzo ciekawy, korzenny, zimowy, lubię takie :) w ogóle uwielbiam Twojego bloga i przepisów wykrozystałam już chyba kilkanaście, zawsze z sukcesem. Dzięki :)
Ines1977
Ines1977
03.11.2011 08:40 odpowiedz
Mój serek też był w wiaderku niby specjalny na sernik a potem doczytałam gdzieś drobnymi literami że homogenizowany:) Wczoraj popełniłam drugie podejście do przepisu. (W międzyczasie był sernik dyniowy wg. Nigelli) Tym razem miałam serek-pewniak z Wielunia. Znowu zamiast budyniu "waniliowego" dodałam skrobi kukurydzianej i ekstraktu z wanilii. Pyyyyycha.
Co do Piątnicy to wiem, że ich śmietany maja różne dodatki (zagęstniki jakieś) nie wiem jak serki. Niestety większość tych wiaderkowych ma w składzie oprócz sera różne śmieci a ja zawsze szukam czystego sera.

Moja dyńka tez była mocno pomarańczowa a jednak sernik jest dużo jaśniejszy. Może to tez kwestia zdjęcia. Ale pisząc o kolorze wcześniej miałam na myśli wierzch. Wczoraj skróciłam czas pieczenia do 60 min a i tak jest lekko zbrązowiały. Twój nic się nie zarumienił podczas pieczenia? Może był przykryty?
Kassmagi
Kassmagi
30.10.2011 12:05 odpowiedz
Serwus, upiekłam wczoraj - dziś testowałam i smakuje naprawdę dobrze, chociaż wygląda mniej apetycznie, niż Twój, niestety. ;) Przepis dołączam do grona swoich ulubionych. ;) Tylko w przyszłości skrócę czas pieczenia do 60 min. Mam chyba ogromnie gorący piekarnik...;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.10.2011 11:00 odpowiedz
Kolor żółty zawdzięcza dyni. Miałam mocno pomarańczową dynię. No i przyprawy.
Ser homogenizowany na sernik moim zdaniem się nie nadaje :) Dlatego masa byla rzadka. Ja używam sera z wiaderka albo Piątnicy, albo Pilosa z Lidla.
Jeśli chcesz, spróbuj go zrobić jeszcze raz z właściwego sera. Będzie o wiele lepszy i z pewnością ładniejszy :)
ines1977
ines1977
18.10.2011 10:56 odpowiedz
To mój pierwszy sernik dyniowy. Wczoraj zrobiłam a dziś się zajadamy.
Smak i konsystencja sernika oczywiście bardzo zależy od użytego sera. Mój M kupił taki gotowy w kilogramowym wiaderku ale okazało się, że jest homogenizowany więc masa była rzadka i nie dodawałam już śmietany. Zamiast budyniu (nigdy nie kupuję) dodałam skrobi kukurydzianej. Jakiego sera Ty użyłaś?

No i mój wyszedł nie tak piękny jak Twój. Jak zrobiłaś, że jest taki żółciutki? Mój po podanym czasie pieczenia cały zbrązowiał... i zrobiła się tak odstająca skórka. Jest pyszny ale do fotografowania nie bardzo się nadaje:).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2011 21:12 odpowiedz
Andziu ja w 24 cm, ale jak wolisz wyższy, to może byc 22 a nawet 20 cm :)

Pozdrawiam ciepło :)
andzia-35
21.09.2011 20:51 odpowiedz
Kasiu, jakiej wielkości tortownicy użyłaś?
stecus
stecus
07.11.2010 23:46 odpowiedz
Pyszny serniczek, robiłam wszystko według przepisu i wyszedł rewelacyjny!
Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2010 07:27 odpowiedz
Cieszę się, że Ci smakował :) Dla mnie, to jeden z moich faworytów :) Pozdrawiam :)
czerwona_nesca
02.11.2010 06:58 odpowiedz
Kasiu, oczywiscie wypróbowałam Twój sernik, jest przepyszny! delikatnie wyczuwalny smak przypraw korzennych, bardzo kremowy! Gorąco polecam!
blueiris
31.10.2010 11:08 odpowiedz
przepiękne zdjęcia i sernik do wypróbowania!
czerwona_nesca
28.10.2010 06:51 odpowiedz
Dziękuję Kasiu jesteś bardzo miła :) Życzę miłego dnia !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2010 21:12 odpowiedz
Mozesz dodac 2-3 łyżki cukru na np 2-3 kilo dynii. Na pewno będzie się lepiej trzymac. Co do czasu pasteryzacji... myślę, że ok 15 min wystarczy :) Z takim puree możesz zrobic bułeczki (znajdziesz je u mnie kilka wpisów wcześniej), chleb, makaron, zapiekanki mięsne i makaronowe, lody, sernik (REWELACJA!), masy do tortów - w sumie na co masz tylko ochotę :) Jak masz jakis konkretny pomysł, ale nie wiesz jak go zrealizowac, to pisz na meila i opracuję dla Ciebie jakis przepis :)
czerwona_nesca
27.10.2010 14:21 odpowiedz
Kasiu mam pytanie odnośnie pasteryzacjii dyni, chicałabym zrobić sobie w słoiczkach takie puree w wielkości jak po musztardzie, ile czasu trzeba je pasteryzować? Czy brak cukru nie spowoduje że sie zepsuje?
I jeszcze jedno pytanie, do czego używasz takie puree? Mi na myśl przychodzi zupa, placuszki....i nie wiem do czego jeszcze???? hmmm Na pewno spróbuje Twój sernik z dynią :) a na te paluszki wiedźmy mam juz ochotę od tamtego roku i zawsze coś wypada ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2010 21:48 odpowiedz
Jeśli jest dobrze zapasteryzowany, to powinien tak samo jak dżem, i do kilku miesięcy :)
efrank
26.10.2010 18:50 odpowiedz
Sernik na pewno zrobię, ale mam pytanie co do puree: po zapasteryzowaniu ile można je przechowywać, np. w piwnicy?
anoushka.en.cuisine
25.10.2010 14:15 odpowiedz
strasznie dawno nie jadlam sernika!
a ten Twoj ma taki, piekny, jesienny kolor :)
amarantqa
24.10.2010 11:25 odpowiedz
Wygląda wspaniale :) muszę się jeszcze tylko przekonać do idei - sernik z dynią :)
mania179
24.10.2010 09:11 odpowiedz
Fajny, fajny. I kolor ma boski! :)
Justin Dorothy
23.10.2010 22:13 odpowiedz
ooo ale piękny serniczek... :) Z dynią jeszcze nie próbowałyśmy
aga-aa
23.10.2010 19:33 odpowiedz
kusicie tak tymi dyniowymi słodkościami, że nawet mi słodkiego się zachciało!
msbella
23.10.2010 15:48 odpowiedz
wszędzie dynia - a ja nigdy nie używałam dyni do niczego... czas chyba spróbować - mam tylko ozdobne na okapie;/
diab79
23.10.2010 15:14 odpowiedz
Sernik z dynią... ? Brzmi interesująco... Już sobie próbuję wyobrazić to połączenie smaków...
spencer2
23.10.2010 12:30 odpowiedz
Fenomenalny kolor!! Piekłem już kiedyś serniczek z dynią...i był przepyszny. Muszę jednak wypróbować i ten, gdyż zbyt mazista konsystencja tamtego, była trochę irytujące;)) A ten wygląda idealnie!
bea.w.kuchni
23.10.2010 09:33 odpowiedz
Rzeczywiscie wyglada niezwykle kremowo! Piekny kolor :)

Pozdrawiam Kasiu!
marinia
23.10.2010 09:14 odpowiedz
aż ślinka cieknie :)
majanaboxing
22.10.2010 21:38 odpowiedz
Świetny ma kolor! Ciekawa jestem takiego sernika :)
zaytoona
22.10.2010 21:15 odpowiedz
Ależ cudo! Zapisuję. Bez wątpienia go upiekę. Muszę! ;)
ola7
22.10.2010 20:43 odpowiedz
wyglada bardzo apetycznie:)
wedelka
22.10.2010 19:24 odpowiedz
Cudo :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.10.2010 18:40 odpowiedz
Dziękuję Wam wszystkim za te miłe komentarze :)
darki85
22.10.2010 18:32 odpowiedz
ale żółciutki (: ja tez mam w planie sernik (:
krokodyll8
22.10.2010 18:24 odpowiedz
A to ciekawe. Pewnie będe chciała zrobić. Chętnie bym spróbowała. :-)
emma001
22.10.2010 17:58 odpowiedz
ma niesamowity kolor
karmel-itka
22.10.2010 16:33 odpowiedz
rozpływam się.
obłęd. rajskie serniczkowe ciasto.
niebo.
kabamaiga
22.10.2010 12:38 odpowiedz
Cudny. Serników nie umiem piec, ale może się kiedyś odważę i spróbuję, bo dyni mam i to za dużo.
kubako
22.10.2010 12:36 odpowiedz
Bardzo ciekawa propozycja! Chętnie spróbuję.
Pozdrawiam!
kucharnia
22.10.2010 12:29 odpowiedz
Wygląda cudownie - też miałam w planach sernik dyniowy i teraz wiem, że muszę go upiec!
Pozdrawiam:)
agnieszka
22.10.2010 12:08 odpowiedz
Rzeczywiście, nawet na zdjęciu widać, jak delikatny jest w smaku ;)
przysmakikarolki
22.10.2010 11:49 odpowiedz
Bardzo ladny sernik. Jeszcze nigdy nie jadlam sernika z dynia, musi byc smaczny.

pozdrawiam
kulinarnespotkania
22.10.2010 11:21 odpowiedz
wyglada przeslicznie:) i ten kolorek, ach pychota:)
fantazjemagdyk
22.10.2010 11:08 odpowiedz
ciekawa jestem smaku, bo wygląda obłędnie, rewelacyjny kolor :)
milk_chocolate84
22.10.2010 10:59 odpowiedz
wszędzie dynia.. a u mnie w domu jeszcze jej nie było :(
Sernik wygląda cudnie :D
Gosia
22.10.2010 10:28 odpowiedz
oj....nie wiem,czy sie nie skusze.....jeszcze dyniowego sernika nie widzialam,nie jadlam i nie pieklam....pieknie wyglada :)
Pozdrawiam cieplutko :)
wenezu.elka
22.10.2010 10:13 odpowiedz
Wow!! Takiego sernika to ja jeszcze nie widziałam :)
Ewa  Smaczniutkie.pl
22.10.2010 10:09 odpowiedz
Wygląda fantastycznie i ten piękny kolor !
justmydelicious
22.10.2010 10:03 odpowiedz
piękny jest w takich jesiennych barwach
1  2