9

Sernik dyniowo piernikowy z jabłkami



Kremowa, aksamitna masa serowa z dodatkiem puree z dyni, zanurzone w niej, pokryte cynamonem jabłka oraz kruche, piernikowe ciasto. 

I chociaż zarówno dynia jak i jabłka kojarzą się z jesienią, to dodatek dominujących, korzennych przypraw sprawia, że sernik od razu kojarzy się ze świętami. 
A jeśli cynamon oraz przyprawa do piernika  to wciąż dla Was za mało, dodajcie do masy serowej otartą z dużej pomarańczy skórkę. Będzie pysznie!

Sernik możecie przygotować też w prostokątnej formie (o wymiarach 24x28 cm). Nie ma potrzeby zwiększania ilości masy serowej, ale proponuję zwiększyć ilość składników ciasta o połowę. 
 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej tortowej 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Masa serowa:
  • 1 kg gęstego twarogu sernikowego
  • 250 ml puree z dyni*
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
* aby przygotować puree z dyni należy ją upiec i zblendować

Dodatkowo:
  • 2 miękkie jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Spód oraz boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Suche składniki ciasta łączymy ze sobą. Dodajemy jajka oraz masło i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. 
Ciasto jest dość luźne i klei się do rąk, ale takie powinno być. 
Połowę ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
Drugą połową wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki. 

Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy mąką połączoną z cynamonem i dokładnie mieszamy. 

Masło łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na jasną, puszystą masę. 
Do masy maślanej, cały czas miksując, dodajemy stopniowo jajka oraz żółtka. 
Kiedy składniki się połączą dodajemy twaróg oraz puree z dyni. 
Na koniec wsypujemy budynie. 
Masę serową przelewamy na schłodzony spód. 

Na masie serowej układamy jabłka. 
Całość przykrywamy startym na grubych oczkach ciastem (z zamrażarki). 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.

Sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. 

Przed podaniem wierzch sernika oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Opublikowano: 27 listopada 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Monika
Monika
08.12.2019 19:13 odpowiedz
Czy można użyć dyni mrożonej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2019 08:01 odpowiedz
Z doświadczenia wiem, że dynia mrożona puszcza bardzo dużo wody. 
Jeśli Twoja jest gęsta, oczywiście. 
Jeśli nie, ewentualnie należałoby ją odparować. 
Aga
Aga
06.12.2019 20:51 odpowiedz
W przepisie, przy puree z dyni znajduje się gwiazdka, ale nie ma ona odniesienia - bardzo proszę o podanie przepisu na to puree. Z góry dziękuję.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2019 07:47 odpowiedz
Pod składnikami masy serowej jest odniesienie do gwiazdki. 
Dynię należy upiec do miękkości i zblendować na puree. 
Magda
02.12.2019 12:10 odpowiedz
Sernik jest tak puszysty i delikatny, że rozpływa się w ustach niczym chmurka.
Niestety ciasto na spodzie i wierzchu wyszło mi dość twarde i nie zmiękło (krojenie go stwarzało niemały problem).
Przy wybieraniu owoców proponuję wybrać te kwaskowe, bo wtedy ciasto zyskuje "kontrast smaków".
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2019 12:31 odpowiedz
Ciężko mi powiedzieć, dlaczego ciasto było twarde. 
Oczywiście powinno być kruche, ale nie tak, żeby nie dało się kroić :)
Moje było kruche, ale miękkie. Dodatkowo nabrało wilgoci od masy serowej i owoców. 
agnieszka
agnieszka
27.11.2019 09:35 odpowiedz
Kasiu-czy moge puree z dyni zastąpić czyms innym??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.11.2019 10:24 odpowiedz
Myślę, że po prostu można by było je pominąć. Albo zastąpić szklanką kwaśnej, gęstej śmietany (co wpłynie na kremową konsystencję sernika). Tylko wówczas nie mamy tego dyniowego posmaku :)
Jeśli masz ochotę, to  możesz też dodać puree z jabłek. Wówczas sernik  będzie jeszcze bardziej jabłkowy. 
Wypieki Beaty
27.11.2019 08:50 odpowiedz
Ależ pysznie się prezentuje :)