44

Sernik "Dary Lata"




Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pełen letnich owoców sernik na zimno.    

Na czekoladowym biszkopcie nasączonym sokiem wiśniowym znajdują się dwie warstwy sernika - jagodowa i malinowa. Wierzch zwieńczony jest galaretką z musu czereśniowego, a dekorację stanowią świeże owoce. Sernik wcale nie jest skomplikowany, ale trzeba odczekać aż każda z warstw zastygnie. Ale nie trwa to dłużej, niż zastyganie po upieczeniu tradycyjnego sernika :)

I nie miejcie wyrzutów sumienia jedząc ten sernik, ponieważ zawiera on mnóstwo witamin. Owoce w nim nie były poddane obróbce termicznej, więc zachowały wszystkie swoje wartości odżywcze. Dodatkowo o wasze zdrowie i urodę zadba dodany do ciasta olej rzepakowy. 

Spód:

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru

* 3 łyżki kakao

* 4 łyżki oleju rzepakowego

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jagodowa:

* 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)

* 200 ml kremówki 

* 100 g cukru pudru

* 300 g jagód

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 25 g żelatyny

Masa malinowa:

* 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)

* 200 ml kremówki

* 100 g cukru pudru

* 300 g malin

* 2 łyżki oleju rzepakowego

* 25 g żelatyny

Galaretka czereśniowa:

* 350 g wydrylowanych czereśni

* 200 ml wody

* 2 galaretki wiśniowe

Dodatkowo:

* 100-150 ml kompotu lub soku wiśniowego

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez około 4 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzony biszkopt ponczujemy kompotem lub sokiem.

Żelatynę (25 g) rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Jagody miksujemy. Łączymy z serem, śmietanką, cukrem i olejem, a na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dokładnie miksujemy i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut by masa zastygła. 

Gdy masa jagodowa zastygnie, w identyczny sposób przygotowujemy masę malinową. Przelewamy ją na sernik jagodowy i ponownie umieszczamy w lodówce. 

Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy folią spożywczą.           

Czereśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Wlewamy je do czereśni. Kiedy masa czereśniowa zacznie tężeć, przelewamy ją do tortownicy.  Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień galaretkę wyjmujemy z tortownicy i układamy na serniku. Wierzch dekorujemy owocami.       

Smacznego :)        



 




Opublikowano: 4 lipca 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (44)
jolanta
jolanta
02.04.2019 16:31 odpowiedz
Pyszny sernik! Zrobiłam w wersji truskawkowej z malinową galaretką
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2017 20:05 odpowiedz
Wlewamy płynną.
Zamieściłam komentarz z odpowiedzią, ale nie wiem dlaczego się nie ukazał.
PS. Najszybciej zawsze można mnie znaleźć na fanpage'u bloga na FB.
Dorcia
Dorcia
11.08.2017 14:14 odpowiedz
Chcę przystąpić do zrobienia serniczka w trybie pilnym ale nadal nie mam odpowiedzi co ze śmietaną- ubić czy wlać do serka płynną??? Plissss
Dorcia
Dorcia
09.08.2017 23:42 odpowiedz
Czy śmietanę kremówkę ubijamy, czy wlewamy do sera w formie płynnej. Proszę o szybką odpowiedź.
Ada1984
Ada1984
06.08.2017 18:04 odpowiedz
Zrobiony jest pyszny i pięknie wygląda. Wyszedł mi trochę niższy niż Twój ale nie stracił przez to swojego uroku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2017 19:42 odpowiedz
Należy je rozmrozić.
Ada1984
Ada1984
05.08.2017 17:35 odpowiedz
A jak postąpić z owocami mrozonymi?
Rozmrozić je wcześniej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2017 18:24 odpowiedz
Jeśli robią się grudki w samej żelatynie, to znaczy, że jest za mało wody, albo nie jest wystarczająco długo mieszana. Wystarczy dodać trochę więcej wrzątku (zazwyczaj wystarczają ok. 4 łyżki) i problem zniknie.
Jeśli pojawiają się grudki w serniku lub w masie, to przyczyny są dwie - znów za mała ilość wody lub za duża różnica temperatur. Jeśli masa jest zimna, a zazwyczaj tak jest, od razu ścina żelatynę. Rozwiązanie dla obu przypadków jest jedno - do szklanki z żelatyną, kiedy jest jeszcze letnia, dodaję ok. 50-70 ml kremówki i dokładnie mieszam. Większa ilość płynu sprawia, że równomiernie rozprowadza się po całej masie. Nie jest też tak podatna na szybkie ścinanie, ponieważ jest rozrzedzona.
Ada
Ada
30.07.2017 15:49 odpowiedz
Zawsze podczas dodawania żelatyny w masie robią mi się grudki podgrzewam ją i masa jest ok ale jednak nie ma już takiej konsystencji jak powinna mieć. Czy asz jakiś niezawodny sposób na żelatynę? Będę wdzięczna. Będę robić ten sernik na specjalne Zamówienie i musi wyjąć idealny
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 08:11 odpowiedz
Wówczas biszkopt wyjdzie bardzo cienki. proponowałabym zwiększyć ilość składników biszkoptu o 25-30%. Na czereśniową może być 22.
magda-mazek
09.06.2014 13:44 odpowiedz
czy na biszkopt można użyć tortownicy 28 cm? i na czereśniową 22 czy większą? czy masa czereśniowa nie spada z sernika podczas krojenia ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.08.2013 09:05 odpowiedz
Oczywiście, nie ma problemu :)
smudzia
smudzia
09.08.2013 09:01 odpowiedz
Można świeże owoce zastąpić mrożonymi? Serniczek wygląda obłędnie i chciałabym go zrobić w przyszłym tygodniu, nie wiem jednak czy dostanę jeszcze świeże owoce:(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2013 14:47 odpowiedz
Cieszę się, że smakował :)

Właśnie czasem coś wydaje się skomplikowane (bo wizualnie tak wygląda), ale w rzeczywistości jest proste :)

Pozdrawiam
ebanet
01.08.2013 09:34 odpowiedz
Zrobiłam go! :) I wiecie co? Smakuje tak samo bosko jak wygląda :) Zamiast malin dałam poziomki, bo akurat malin nie było w sklepie, a były poziomki. I ta przypadkowa zamiana był bardzo udana, bo zapach poziomek był obłędny. Samo wylizywanie misek było niezrównaną przyjemnością, że o gotowym serniku nie wspomnę :) Dodam jeszcze, że wydawał mi się trudny do zrobienia, a okazało się że jest bardzo łatwy i warstwy szybko zastygają.
Aleksandra
16.07.2013 14:41 odpowiedz
Przepiękne ciasto! Naprawdę dary lata :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2013 22:36 odpowiedz
Dziękuję i cieszę się, że smakował :)
Marta
12.07.2013 21:27 odpowiedz
Zrobiłam ten pyszny serniczek z okazji imienin. Wszyscy byli zachwyceni - ze mną na czele...
Rewelacja!
Przy okazji gratuluję bloga, który bardzo lubię przeglądać:)
cukrowawrozka
11.07.2013 22:07 odpowiedz
Co przepis, to piękniejsze zdjęcia! :o
kini1812
10.07.2013 23:15 odpowiedz
zbieram szczękę z podłogi...! piękny ten sernik
jolantaszyndlarewicz
08.07.2013 20:37 odpowiedz
Nie mogłabym pokazać tego sernika Połówkowi bo natychmiast kazałby mi go robić .... choć i ja mu się nie oprę, tylkow terminie bliżej weekendu:)
gin86
05.07.2013 22:00 odpowiedz
Zachwycający! Nie mogę się na niego napatrzeć :)
Kasia D
Kasia D
05.07.2013 19:45 odpowiedz
Cudo!!!! Dopisane do listy 'slodkiego zarloka'. Sliczne roze, zamykam oczy i czuje ich cudny zapach. Uwielbiam twoje zdjecia. Zawsze wchodze na twego bloga i z zapartym tchem czytam posty. Pozdrawiam
Inka
05.07.2013 16:47 odpowiedz
piękna stylizacja :)
ginam35
05.07.2013 13:40 odpowiedz
Przepiękne zdjęcia!
kulcu
kulcu
05.07.2013 13:08 odpowiedz
Dziękuję bardzo za odpowiedź! W takim razie na pewno zrobię:)
Na maliny niestety jestem uczulona, więc zawsze jakoś muszę kombinować. A koniecznie chciałam to cudo zrobić!

Pozdrawiam, Marta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2013 12:00 odpowiedz
Oczywiście - zamiast malin mogą być truskawki, wiśnie, porzeczki - w proporcjach takich samych. Tylko przy kwaśnych owocach (wiśnie, porzeczki) proponowałabym dodać więcej cukru, zamiast 100 g ok. 130.

Pozdrawiam :)
kulcu
kulcu
05.07.2013 11:47 odpowiedz
Witam!
Czy masę malinową, można zamienić na inną? Np. truskawkową, czereśniową lub wiśniową? Jakich proporcji wtedy użyć?
Sernik wygląda przecudnie. Jest Pani mistrzem stylizacji.

Pozdrawiam, Marta
pola
pola
05.07.2013 09:45 odpowiedz
Cudo!
Wojciech
04.07.2013 23:38 odpowiedz
Świetny, aż bałbym się zostać z nim sam na sam :) Klasa!
bryssska
04.07.2013 21:55 odpowiedz
wow, brak mi słów....:)
ugotujmyto.pl
04.07.2013 21:13 odpowiedz
Wooow:)! Tego nie powinno się jeść.... to dzieło sztuki :)!!!
ewa_ciasteczkowakraina
04.07.2013 20:49 odpowiedz
Jest po prostu piękny, aż dech zapiera! Pozdrawiam :)
Inspirowane Smakiem
04.07.2013 19:42 odpowiedz
Ten sernik jest po prostu nie-sa-mo-wi-ty!
amaranthrose
04.07.2013 19:10 odpowiedz
Cudowny sernik.
I te zdjęcia!
Meg O
04.07.2013 18:05 odpowiedz
Zdjęcia są nieziemskie, zresztą ciasto też wygląda bosko!!!
Dorota Owczarek
04.07.2013 17:59 odpowiedz
Wygląda obłędnie, chetnie polizałabym ekran :-)
kabamaiga
04.07.2013 12:01 odpowiedz
Cudowny Kasiu.
mariola1903
04.07.2013 11:48 odpowiedz
Cudo, zdjęcie pierwsza klasa...
anahitka9
04.07.2013 11:23 odpowiedz
Wspaniały!!
apple-pie
apple-pie
04.07.2013 11:19 odpowiedz
taki sernik, ociekający owocami mi się marzył....
Aga
Aga
04.07.2013 10:56 odpowiedz
Wow!
judik1119
04.07.2013 09:17 odpowiedz
Ostatnio robiłam też taki wieloowocowy serniczek, tylko warstwy były trochę niższe, mam nadzieję że niebawem pojawi się na blogu:-) Ale Twój serniczek Kasiu - to prawdziwe dzieło sztuki!
derdema
04.07.2013 09:09 odpowiedz
przepiękny jest Twój sernik!... jestem oczarowana