10

Sernik czereśniowy na zimno




Lekki, delikatny i niezbyt słodki. Dziecinnie prosty. Idealny deser na letnie, upalne dni.

Spód:

* 180 g herbatników czekoladowych

* 70 g stopionego masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

* 1 kg serka homogenizowanego

* 600 g czereśni

* 1 laska wanilii

* 5 łyżek cukru

* 40 g żelatyny

* 3 żółtka

* 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: 

* czereśnie do dekoracji

Ciasteczka mielimy, łączymy z cukrem i masłem. Dokładnie mieszamy i tak powstałą mieszanką wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 centymetrów i dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Czereśnie nacinamy, zasypujemy 5 łyżkami cukru, dodajemy przekrojoną wanilię i wlewamy 2 łyżki wody. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż owoce puszczą sok, a następnie na dużym ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy sok i zalewamy nim żelatynę. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek i sok z żelatyną. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem sernik dekorujemy czereśniami. 

Smacznego :)

Inspiracja 


Opublikowano: 26 czerwca 2013
Tagi: czereśnie
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Sla
Sla
09.08.2018 12:56 odpowiedz
Sprawdzę bo lubię przygotowywać tego typu ciasta.
Aga
Aga
26.06.2013 22:23 odpowiedz
Pięknie! <3
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.06.2013 21:39 odpowiedz
Dziękuję :)
kabamaiga
26.06.2013 20:21 odpowiedz
Idealny Kasiu
malwinkanr1
26.06.2013 12:02 odpowiedz
Piękny sernik! Na pewno bardzo smaczny :)
anahitka9
26.06.2013 11:40 odpowiedz
hmmmm.... znowu kusisz takim cudem!
barwnymotyl
26.06.2013 11:13 odpowiedz
Baaardzo apetycznie wygląda!
crummblle
26.06.2013 11:05 odpowiedz
Piękny, jak malowany! A to, że smaczny, to wiem ;-)
Inspirowane Smakiem
26.06.2013 06:00 odpowiedz
Sernik wygląda obłędnie!!
karmel-itka
26.06.2013 00:33 odpowiedz
taki ładny!