39

Sernik czekoladowy z sokiem porzeczkowym




Sernik który Wam dziś prezentuję przygotowałam na sobotnie spotkanie z rodzeństwem męża. To chyba stało się już regułą, że zawsze kiedy odwiedzają nas goście przygotowuję sernik. Nowa tradycja? ;)

Do konsumpcji sernika zasiadło 9 osób i ponad połowa z nich stwierdziła, ze ten sernik nie smakuje jak sernik :) Porównywali go raczej do musu czekoladowego. 

Faktycznie, sernik jest bardzo delikatny i bardzo puszysty. Ponieważ użyłam do niego słodkiego w smaku mascarpone, nie ma on tego charakterystycznego dla serników kwaskowatego posmaku. 

Ale składnikiem, który ma największy wpływ na jego smak (i konsystencję) jest sok. Intensywnie porzeczkowy sok nadaje całości lekkiego, owocowego charakteru. Ja użyłam soku Paola, ponieważ jest gęsty i ma intensywnie porzeczkowy smak.
 


Gorąco polecam :)

Spód:

* 140g herbatników maślanych

* 1 łyżka cukru pudru

* 1 łyżka kakao

* 70 g stopnionego masła

Masa serowa:

* 500 g sera mascarpone

* 350 ml kremówki (36%)

* 150 g gorzkiej czekolady

* 100 g mlecznej czekolady

* 6 łyżek stołowych soku Paola z czarnej porzeczki 

* 2 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 6 łyżek wrzątku

Polewa:

* 75 g czekolady gorzkiej

* 75 g czekolady mlecznej

* 5 łyżek śmietany kremówki

Ciastka mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i kakao a następnie dodajemy stopione masło. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm. Dokładnie dociskamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Połamaną na kostki czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła. 

Do filiżanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła a następnie dodajemy do niej sok. Ponownie energicznie mieszamy i odstawiamy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem (ok. 2 minuty), stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i sok wymieszany z żelatyną. Kiedy składniki się połączą dodajemy ubitą śmietanę i od tej pory masę mieszamy dużą łyżką (potrwa kilka minut zanim śmietana połączy się z serem).

Gotową masę serową przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano obkrawamy go dookoła i zdejmujemy rant tortownicy. Przygotowujemy polewę.

Połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Polewamy nią wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.

Ja dodatkowo udekorowałam go owocami miechunki. 

Smacznego :) 



 


Opublikowano: 22 lutego 2013
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2015 15:09 odpowiedz
Akurat ten ser jest za rzadki i za delikatny do tego sernika. Raczej odradzam.
kulcu
kulcu
17.04.2015 22:04 odpowiedz
Pani Kasiu, czy mogę zamiast mascarpone użyć twarogu President Delikatny?
Andrzej
Andrzej
20.12.2013 16:32 odpowiedz
To niesamowite wrażenie- Na pierwszy rzut oka - to płomienia na torcie -A okazuje się że to miechunki --Dawno nie sadzimy miechunek - w ogrodzie (na grządce ) dekoracja- jak z bajek .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.09.2013 09:56 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Celina
Celina
01.09.2013 09:40 odpowiedz
Moje nowe ulubione ciasto :) PYCHA!!! Dopiero co zrobiłam jeden i już myślę, kiedy zrobić następny :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2013 12:59 odpowiedz
Dziękuję i pozdrawiam :)
moniawywrocka
16.03.2013 12:48 odpowiedz
Urzeka smakiem!
Gratuluję pomysłów, świetny blog - na pewno wypróbuję kilka innych przepisów :)
Pozdrawiam!
asiulkas78
asiulkas78
03.03.2013 06:53 odpowiedz
oczywiście porzeczkowego :)
janiolka
27.02.2013 10:30 odpowiedz
zawsze się zastanawiałam, czy miechunka nie jest trująca
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
24.02.2013 16:03 odpowiedz
Cudowny! I faktycznie bardziej kojarzy się z musem czekoladowym! Musi - musiał smakować wspaniale!!! Zdjęcia przepiękne!
asialc
24.02.2013 13:53 odpowiedz
Piękny! :-) A te ozdoby jak płomienie :-))
pasjonatka
23.02.2013 21:13 odpowiedz
polewa niczym czekoladowy obrus ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.02.2013 16:24 odpowiedz
Canon Eos 600D
sylwia
sylwia
23.02.2013 15:16 odpowiedz
Pięknie tutaj. Ale mam pytanie z innej beczki. Jakiego aparatu pani używa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.02.2013 10:45 odpowiedz
Dziękuję :)
Olap
Olap
23.02.2013 09:00 odpowiedz
Piękne zdjęcia i piękny blog. Gratuluję takich zdolności. A ten piankowy sernik to na pewno zagości niedługo i u nas na stole.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2013 21:04 odpowiedz
Brommbie - ja zwykle robię to w stojącym blenderze (takim z dzbanem). Zajmuje to kilka sekund. Ale wcześniej wałkowałam je na stolnicy wałkiem do chwili całkowitego rozdrobnienia lub wkładałam do woreczka i tłukłam tłuczkiem do mięsa :) Pewnie sprawdzi się tez elektryczna maszynka do mięsa.

Paulagotuje - tego modelu o którym czytałaś na forum używałam do lipca 2012 roku. Ale zdecydowałam się w końcu na zakup lustrzanki i aktualne zdjęcia na blogu robione są aparatem Canon EOS 600D.

Olap - nie. Tylko światło dzienne. Po zmroku nie robię zdjęć, ponieważ nie podobają mi się zdjęcia ze sztucznym oświetleniem :)

Dziękuję za wszystkie miłe słowa :)
ugotujmy
22.02.2013 20:19 odpowiedz
jest piękny
a porównanie do czekoladowego musu jeszcze bardziej zachęcające!
martex.82
22.02.2013 19:58 odpowiedz
sernik jak zawsze cudowny i przepiękna, oryginalna dekoracja, rzeczywiście, wygląda jakby płonął :)
kinia
kinia
22.02.2013 17:24 odpowiedz
Oszalałam!!! CUDO!
Olap
Olap
22.02.2013 15:56 odpowiedz
A używa Pani dodatkowego oświetlenia?
przysmakikarolki
22.02.2013 15:18 odpowiedz
Wyglada przepieknie!
aniolekidiabelwjednym
22.02.2013 14:54 odpowiedz
Cudowny ten sernik! I ta polewa... Szkoda, że u mnie w domu nie wszyscy lubią czekoladę, ale ostatnio kupiłam sobie tortownicę 16 cm :) (poluje jeszcze na 12 cm ;-)) więc można zmniejszyć proporcje i na 3 osoby będzie jak znalazł :)
eliza
eliza
22.02.2013 14:45 odpowiedz
Pani Kasiu nieustannie jestem pod wrażeniem Pani wypiekow. Wszystkie wyglądają jak dzieła cukiernicze z najleprzych cukierni. Od 2 lat na naszym stole goszczą ciasta z Pani bloga i juz nie wyobrażamy sobie bez nich świąt i weekendow :) Dziękujemy za inspiracje.
jolantaszyndlarewicz
22.02.2013 13:20 odpowiedz
Kasiu przepiękny sernik i doskonała dekoracja:) .... wielki buziak
paulagotuje
22.02.2013 13:09 odpowiedz
O proszę, jakie pomysłowe i efektowne wykorzystanie miechunki, o której pisałam u siebie http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/02/20/miechunka/" rel="nofollow">kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2013/02/20/miechunka/ Ciekawa jestem, czy Tobie smakiem również miechunka przypomina jabłko.
PS Jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć, czytałam na Durszlaku, że robisz je zwykłym cyfrowym Finepix'em. Ja też mam Finepix'a ale jakiś słabszy model i zazdroszczę możliwości jakie daje Twój aparat. Mam nadzieję, że i ja sprawię sobie kiedyś coś lepszego. Pozdrawiam!
justin dorothy
22.02.2013 13:03 odpowiedz
Boski!!!!
brommbie
22.02.2013 12:05 odpowiedz
A jak mielisz te herbatniki?
mikimama
22.02.2013 11:54 odpowiedz
Robi wrażenie, zwłaszcza ta ociekająca polewa...
Ze smakiem
22.02.2013 11:36 odpowiedz
U Kasi jak zwykle przepysznie :)
zufik
22.02.2013 11:24 odpowiedz
Cudny "płonący" smakiem sernik:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2013 11:14 odpowiedz
Delimamma używam do wszystkich zdjęć tego samego obiektywu obiektywu :) Jest to Canon 50mm f/1.8.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2013 11:11 odpowiedz
Ewo - moim zdaniem sok ma tu kluczowe znaczenie w kwestii smaku. Jeśli chcesz z niego zrezygnować - generalnie możesz. Pomiń wówczas żelatynę. Ale to na pewno nie będzie już ten sam sernik :)
Delimamma
Delimamma
22.02.2013 11:10 odpowiedz
Wygląda obłędnie!!! Jakby płonął ;)

p.s. mam pytanie - pewnie nie pierwszy raz ktoś cie o to pyta ;) jakich obiektywów używasz w trakcie fotografowania? Albo dokładniej jakiego używałaś do robienia tego zdjęcia? Z góry dziękuję za info i pozdrawiam serdecznie :)
blenda2007
22.02.2013 11:06 odpowiedz
piękny:)
Inspirowane Smakiem
22.02.2013 10:48 odpowiedz
Faktycznie przypomina mus. I wygląda pysznie!
Inka
22.02.2013 10:38 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie!
ewa
ewa
22.02.2013 09:38 odpowiedz
Super wygląda- mam zamiar go zrobić. W zwiazku z tym mam pytanie. Czy sok porzeczkowy można pominąć, jeśli tak to czy dawać żelatynę? Może go czymś zastąpić?
Lila
Lila
22.02.2013 08:58 odpowiedz
Pieknie wyglada!