
Dawno nie było na blogu słodkości, a jeszcze dawniej sernika, więc dziś mam dla Was przepis na sernik na zimno na biszkopcie z dodatkiem czerwonych porzeczek.
Dzięki dodatkowi bitej śmietany masa serowa jest lekka i puszysta, a za sprawą ponczu biszkopt dosłownie rozpływa się w ustach. Całość dopina lekko kwaskowa i orzeźwiająca galaretka z porzeczkami. Jak dla mnie trio idealne :)
Sernik idealnie sprawdzi się jako lekki deser na upalne dni, a jeśli Wam posmakuje, zamroźcie woreczek porzeczek i będziecie mogli cieszyć się jego smakiem również zimą :)
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Biszkopt:
* 2 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 2 łyżki wody
* 1 łyżka oleju
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 200 ml kremówki
* 3 kopiaste łyżki Nutelli
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 5 łyżek cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, na początek dajcie 3-4 łyżki i ewentualnie dosłodźcie do smaku)
* 2 pełne łyżeczki żelatyny
* 70 ml wrzątku
Galaretka porzeczkowa:
* 450 g czerwonej porzeczki
* 1 czerwona galaretka
* 2 łyżki cukru pudru
* 100 ml wrzątku
Poncz:
* 100 ml słabej herbaty z cukrem i cytryną
Jajka oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masą, do której dodajemy wodę oraz olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę biszkoptową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.
Kiedy biszkopt przestygnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy i delikatnie ponczujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do niej kakao i mieszamy do chwili, aż znikną grudki.
Kremówkę ubijamy delikatnie z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej twaróg oraz Nutellę. Cały czas miksując wlewamy żelatynę z kakao i kiedy składniki się połączą, masę serową przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa serowa zastygła.
W czasie kiedy sernik się chłodzi porzeczki przesypujemy do rondelka (ok, 1/3 z nich rozgniatamy), dodajemy cukier i podgrzewamy do chwili aż zaczną się gotować. Następnie zdejmujemy je z palnika i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku galaretkę. Kiedy masa porzeczkowa zacznie tężeć przelewamy ją na schłodzony sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Inne przepisy z porzeczkami





Opublikowano: 9 lipca 2016