6

Sernik czekoladowy na zimno z czerwoną porzeczką




Dawno nie było na blogu słodkości, a jeszcze dawniej sernika, więc dziś mam dla Was przepis na sernik na zimno na biszkopcie z dodatkiem czerwonych porzeczek. 

Dzięki dodatkowi bitej śmietany masa serowa jest lekka i puszysta, a za sprawą ponczu biszkopt dosłownie rozpływa się w ustach. Całość dopina lekko kwaskowa i orzeźwiająca galaretka z porzeczkami. Jak dla mnie trio idealne :)

Sernik idealnie sprawdzi się jako lekki deser na upalne dni, a jeśli Wam posmakuje, zamroźcie woreczek porzeczek i będziecie mogli cieszyć się jego smakiem również zimą :) 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt:

* 2 jajka

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki tortowej

* 2 łyżki gorzkiego kakao

* 2 łyżki wody

* 1 łyżka oleju

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 800 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 200 ml kremówki

* 3 kopiaste łyżki Nutelli

* 2 łyżki gorzkiego kakao

* 5 łyżek cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, na początek dajcie 3-4 łyżki i ewentualnie dosłodźcie do smaku)


* 2 pełne łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Galaretka porzeczkowa:

* 450 g czerwonej porzeczki

* 1 czerwona galaretka

* 2 łyżki cukru pudru

* 100 ml wrzątku

Poncz:

* 100 ml słabej herbaty z cukrem i cytryną


Jajka oraz cukier ubijamy na jasną, puszystą masą, do której dodajemy wodę oraz olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę biszkoptową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.

Kiedy biszkopt przestygnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy i delikatnie ponczujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do niej kakao i mieszamy do chwili, aż znikną grudki.

Kremówkę ubijamy delikatnie z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej twaróg oraz Nutellę. Cały czas miksując wlewamy żelatynę z kakao i kiedy składniki się połączą, masę serową przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa serowa zastygła.

W czasie kiedy sernik się chłodzi porzeczki przesypujemy do rondelka (ok, 1/3 z nich rozgniatamy), dodajemy cukier i podgrzewamy do chwili aż zaczną się gotować. Następnie zdejmujemy je z palnika i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku galaretkę. Kiedy masa porzeczkowa zacznie tężeć przelewamy ją na schłodzony sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Inne przepisy z porzeczkami

Porzeczkowa delicja

Pleśniak z porzeczkami

Ptysie z kremem porzeczkowym

Sernik z porzeczkami

Dżem z czerwonej porzeczki


Opublikowano: 9 lipca 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2018 23:43 odpowiedz
Oczywiście
Bg
Bg
01.02.2018 10:48 odpowiedz
czy mogę dać spód z ciastek zamiast piec biszkopt?
aga
aga
26.07.2016 10:35 odpowiedz
nie lubię mlecznej czekolady, myślałam o kakao lub gorzkiej czekoladzie
paryżanka
paryżanka
20.07.2016 16:03 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie, uwielbiam połączenie czekolady i kwaśnych owoców :) A można zamiast nutelli (nie przepadam) i gorzkiego kakao w to miejsce słodkie rozpuszczalne, np Mix Fix? Ewentualnie może gorzką czekoladę i kakao instant.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2016 08:41 odpowiedz
Myślę, że najlepszym zamiennikiem będą 2 mleczne czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej.
aga
aga
17.07.2016 05:56 odpowiedz
Pani Kasiu czym mogłabym zastąpić nutellę?