28

Sernik czekoladowo pomarańczowym na cieście makowym




Jeśli myślicie, że znacie już przepis na najlepszy sernik bożonarodzeniowy, to dziś postaram się wyprowadzić Was z tego błędu :)

Delikatny makowy spód w postaci ciasta bez dodatku mąki, kremowa masa serowa z intensywnym aromatem pomarańczy oraz dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady, a do tego wszystkiego czekoladowa polewa zwieńczona bitą śmietaną i pomarańczowo czekoladowymi chipsami.  

Czy może być lepiej?  

Nie sądzę :)

Dlatego serdecznie polecam Wam ten sernik i mam nadzieję, że zagości na stołach wielu z Was. Z pewnością będziecie zachwyceni :)

Spód:

* 400 g gotowej masy makowej

* 2 duże jajka

* 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

* 1 łyżka bułki tartej

* 40 g miękkiego masła

Masa serowa:

* 600 g mielonego twarogu sernikowego

* 250 g mascarpone

* 120 ml kremówki

* 4 jajka

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżka ciemnego kakao

* skórka otarta z 1 dużej, mocno dojrzałej pomarańczy

* 1 budyń waniliowy bez cukru

* 1 szklanka cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 10 łyżek słodkiej śmietanki 

Dodatkowo:

* 350 ml kremówki

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 pełna łyżeczka żelatyny

* 70 ml wrzątku

Do dekoracji (opcjonalnie):

* pomarańczowe chipsy czekoladowe




Masę makową łączymy z masłem, orzechami i bułką tartą. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie dodajemy ubite na jasną, puszystą pianę jajka i ponownie mieszamy, do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem i przelewamy do niej masę makową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, a następnie studzimy.

Połamaną czekoladę łączymy z kremówką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili powstania jednolitej masy. Od czasu do czasu mieszając, masę studzimy do temperatury pokojowej (może być troszkę cieplejsza, ale nie gorąca). 

Wszystkie składniki masy serowej (włącznie z masą czekoladową) umieszczamy z misie miksera i miksujemy przez około 20-30 sekund, tylko do chwili połączenia się składników, a następnie przelewamy ją na przestudzony spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ok. 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przestudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. 

Połamaną czekoladę oraz kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili, aż powstanie gładka, jednolita polewa, którą umieszczamy na wierzchu sernika. 

Kiedy polewa przestygnie, przygotowujemy bitą śmietanę. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze kilka sekund, tylko do chwili połączenia się składników. Następnie śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy wierzch sernika. 

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 5 grudnia 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
kinnga
kinnga
24.12.2017 12:52 odpowiedz
wczoraj upieczony dopiero ;) jutro będę kroić. A twaróg z wiaderka.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2017 20:19 odpowiedz
A kiedy go upiekłaś?
Zanim można cokolwiek powiedzieć o serniku, to musi spędzić co najmniej 10-12 godzin w lodówce.
Pytanie też jakiego twarogu użyłaś.
kinnga
kinnga
23.12.2017 20:08 odpowiedz
a on ma byc taki mokry czy mi nie wyszedl, nie kroilam jeszcze ale po wyjeciu z tortownicy takie mokre ciasto mi sie wydaje... pierwszy raz w zyciu sernik robie i chyba na gleboka wode sie rzucilam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2017 18:35 odpowiedz
Zdecydowanie należy go trzymać w lodówce.
kinnga
kinnga
23.12.2017 17:27 odpowiedz
gotowy sernik trzymamy w lodowce czy może stać w piekarniku?
Aga L
Aga L
22.12.2017 22:18 odpowiedz
Witam Paniu Kasiu :) CZy mozna spod proponowany przez Pania zastapic spodem ciasteczkowym ? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2017 20:54 odpowiedz
Tak, można wykorzystać przygotowaną przez siebie masę, ale powinna mieć taką samą konsystencję jak kupna, czyli nie być bardzo sucha.
Gość
Gość
12.12.2017 16:18 odpowiedz
Witam, mamy pytanie czy mogę zastąpić masę makową zmielonym makiem z bakaliami ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2017 09:44 odpowiedz
Obawiam się, że w tym przypadku miód się nie sprawdzi :)
edytqa
edytqa
12.03.2017 23:27 odpowiedz
A gdyby cukier zastapic miodem? I w jakiej ilosci? :)
Emka
Emka
07.01.2017 20:33 odpowiedz
Sernik rewelacyjny. Zdecydowanie jednak dla miłośników gorzkiej czekolady,kakao. Tak jak dla mnie. Przeciwnikom średnio przypadł do gustu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2017 09:32 odpowiedz
Tak, oczywiście. Swoją drogą wydaje mi się, że wszystkie kupne masy makowe są z bakaliami :)
Emka
Emka
05.01.2017 08:22 odpowiedz
Czy masa makowa z bakaliami też będzie dobra ???
Z góry dziękuję za odpowiedź
Kasia
Kasia
30.12.2016 18:49 odpowiedz
Niestety nie dowiem się hak smakuje bo upiekłam spód bez masła :-( AK zdolna to chyba tylko ja jestem
Nikita
Nikita
25.12.2016 21:15 odpowiedz
Witam serdecznie, zrobiłam ten sernik na Święta i muszę przyznać ,że to ...najlepszy sernik jaki jadłam! Goście byli pod wrażeniem. Ja też! Pozdrawiam serdecznie i polecam ten sernik. Dziękuję za przepis.
renata
renata
24.12.2016 09:30 odpowiedz
Sernik jest obłędny :)))) Wczoraj upiekłam dzisiaj już spróbowałam. Pozdrawiam.
Gonia
Gonia
21.12.2016 12:56 odpowiedz
Pani Kasiu, jaki ser najlepszy? Może ma Pani ranking serów w wiaderku? Czy zamiast wiaderkowego sera można użyć półtłusty lub tłusty zmielony? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 07:34 odpowiedz
Musiałaby to być mała blaszka - np 23x23 cm. Na większą blaszkę trzeba użyć 1,5 lub 2 porcje, ale najłatwiej będzie obliczyć pole podstawy forem i wówczas będzie najłatwiej ustalić proporcje. Pozdrawiam :)
ewa
ewa
19.12.2016 10:19 odpowiedz
Droga Kasiu, jesteś w stanie powiedzieć mi wymiary prostokątnej formy, do której pasowałyby takie proporcje??z góry dziękuję i pozdrawiam
Justyna
Justyna
17.12.2016 18:38 odpowiedz
Wspaniały! Robię już drugi raz :)
Agata Bebe
Agata Bebe
13.12.2016 08:31 odpowiedz
Zrobię na święta :) zaskoczę teściową. Mam nadzieję, że sernik będzie wszystkim smakował :) :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2016 10:36 odpowiedz
Estera - Na 24 cm.

Mia - czekam na opinię :)
estera
estera
10.12.2016 20:18 odpowiedz
na jaką tortownicę jest ten serniczek?
Mia
Mia
10.12.2016 16:24 odpowiedz
Mój właśnie wylądował w lodówce. Dam znać po konsumpcji :)
megii013
05.12.2016 17:15 odpowiedz
Mmm, ale mocno czekoladowy))
Wygląda pysznie))
kwiatek185
05.12.2016 12:02 odpowiedz
Czy zamiast gotowej masy makowej, moge uzyc suchego maku mielonego ? Jesli tak to jak go przygotowac? I czy zamiast budyniu, mogę uzyć jedynie skrobi ziemniaczanej ? W jakiej ilosci ? Tyle co budyn ?
wedelka
05.12.2016 11:27 odpowiedz
Boski :)
wypiekibeaty
05.12.2016 10:01 odpowiedz
Ten sernik brzmi pysznie :)