43

Schab z morelą


Jeśli lubicie mięsa na słodko, gorąco polecam Wam ten schab. Ponieważ nie każdy lubi smak wędzonej śliwki, którą często nadziewa się schab, ja proponuję Wam nadziać go suszoną morelą. Jej smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje mięsu słodkawy posmak. Ponieważ mięso nie jest mocno doprawione, dominuje naturalny smak mięsa i nutka owocowa.

Składniki:

* 1,2 - 1,5 kg ładnego schabu bez warkocza

* 200 g suszonych moreli

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 łyżeczki vegety

* sól do smaku

* 1 łyżeczka oleju

Potrzebny będzie długi nóż o jednakowej grubości ostrza na całej długości. Nóż wbijamy w środek mięsa i odrobinę poszerzamy nacięcie ( u mnie dziurka do nadziewania miała ok 3 -4 cm szerokości ). W nacięcie wkładamy morele. Należy je mocno dopchać, aby weszło ich jak najwięcej. Ja wkładałam je w pionie (tak jakby na sztorc) i weszło ich na prawdę sporo. Dzięki temu po upieczeniu schab ładnie trzyma okrągły kształt.

Po nadzianiu schab odrobinę solimy, posypujemy vegetą i majerankiem. Długi kawałek folii aluminiowej smarujemy olejem i mocno zawijamy mięso (ok trzykrotnie) i podwijamy boki. Rulon z mięsem umieszczamy w keksówce i pieczemy w 200 stopniach ok 2 godzin. Po wyjęciu mięso zostawiamy w folii jeszcze ok godziny by pozostały w nim wszystkie soki.

Mięso świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Jeśli chcecie je odgrzać, to odradzam robienie tego na patelni z olejem. Najlepiej w piekarniku, pod przykryciem, podlewając odrobiną wody.

Smacznego :)

 



 




Opublikowano: 5 stycznia 2011
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
Ania
Ania
29.03.2013 10:53 odpowiedz
Wielkanoc tuż tuż mam nadzieje ze ten schabik wyjdzie smakowity
anonim
anonim
12.02.2013 15:16 odpowiedz
Szukałem prostego i niezawodnego sposobu pieczenia schabu. To jest to. Polecam. 100min/kg w zawoju z folii aluminiowej na 200°C. Wyszło bezbłędnie. Bardzo dziękuję. Zaznaczam, że schab kupiłem, jak to teraz nazywają, "bekonowy". Jest dużo tańszy od schabu b/k odtłuszczonego i dużo lepiej nadaje się na pieczeń - nie ma ryzyka, ze będzie za sucha.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2012 21:25 odpowiedz
Cieszę się, że smakował :)

Pozdrawiam :)
dorotkaa97
27.02.2012 15:17 odpowiedz
PRZEPYSZNE! Szukałam przepisu na schab z morelami i gdy tylko zobaczyłam zdjęcia schabu zrobionego przez Ciebie, zdecydowałam się na TEN przepis! Mięsko REWELACJA- zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o wygląd. Na pewno będę wracać do tego przepisu wielokrotnie:) Dziękuję i pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2012 10:30 odpowiedz
Jeśli to będzie 1,5 kg, to myślę, że raczej na pewno wystarczy :)
Magda K
Magda K
04.01.2012 10:29 odpowiedz
Dziękuję Kasiu, tak zrobię. Jeszcze tylko jedno pytanie - czy ta ilość schabu starczy dla 5 osób?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2012 23:40 odpowiedz
Madziu
Jak chodzi o ziemniaki - to ja bym polecała pieczone. Natomiast co z sałatką...
Opcje są dla mnie dwie. Albo grecka (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, pomidor, feta i sos winegret), albo warzywa na parze (marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa) polane delikatnie jogurtem wymieszanym z czosnkiem.
Magda K
Magda K
03.01.2012 14:44 odpowiedz
Kasiu przymierzam się do tego schabu, jest przepiękny, a w piątek przychodzą Teście :P co do tego można podać - ziemniaczki + surówka? Ale jaka? Masz jakiś sprawdzony pomysł? Bardzo proszę o radę. Dzięki z góry :)
marinia
10.01.2011 18:37 odpowiedz
Nie wykorzystałam wszystkich moreli do ciasta, będzie jak znalazł do pieczeni schabowej :) Pozdrawiam Kasiu.
feeriasmakow
07.01.2011 22:03 odpowiedz
Musi smakować wyśmienicie...
kasandraa6
07.01.2011 20:51 odpowiedz
uwielbiam taki schab
andzia-35
07.01.2011 09:24 odpowiedz
Wspaniale ten schabik wygląda!!! Nigdy sama nie robiłam, ale zjeść lubię:))
Miłego dnia Kasiu!
fantazjemagdyk
06.01.2011 23:38 odpowiedz
bardzo fajne zdjęcia, mięso prezentuje się wyśmienicie, nie mam ostatnio szczęścia do dań z mięsa, dlatego przepis zapisuję, może tym razem mi się uda :)
Pannakota
Pannakota
06.01.2011 23:07 odpowiedz
ale ładnie Ci to wyszło!jestem fanka mies z owocami! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2011 14:00 odpowiedz
Jagodo nie ma za co :)
chanya13
06.01.2011 12:58 odpowiedz
Lubię połączenie mięsa z owocami. Poczęstuję się.
Jagoda
06.01.2011 12:33 odpowiedz
Wygląda przepięknie! A ja dzisiaj od rana myślę właśnie o pieczonym schabie... tyle, że dziś wszytsko zamknięte, więc pomysł trzeba troche odłożyć. Pozdrawiam serdecznie Kasiu i dziękuję za miłe przyjęcie wśród bloggerów :-)
flusso
06.01.2011 00:40 odpowiedz
Cudne zdjęcia, i bardzo temu schabowi do twarzy na nich z tą morelą :)
kulinarnespotkania
05.01.2011 22:33 odpowiedz
bardzo pieknie wyglada:) az nabralam ochoty na kawaleczek:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2011 21:58 odpowiedz
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa :) Mam nadzieję, że jeśli go zrobicie, będzie Wam smakował tak samo jak mi :)
gaumond
gaumond
05.01.2011 20:19 odpowiedz
Jeszcze nigdy schab nie prezentował się tak pięknie... :D
fiolka-fiolunka
05.01.2011 19:58 odpowiedz
Bardzo ładnie wygląda - z morelą jeszcze nie jadłam, jedynie ze śliwką. Ta wersja pewnie jest równie smaczna.
Karolina
05.01.2011 17:30 odpowiedz
Pięknie wygląda :) Moja mama robi taki ze śliwką, ale z morelą musi być o niebo lepsze :)
nina
nina
05.01.2011 16:50 odpowiedz
Kasiu schab wygląda zjawiskowo pięknie. U Ciebie nawet tak proste potrawy wyglądają jak z bajki :)
mopswkuchni
05.01.2011 16:21 odpowiedz
No to już chyba wiem jakie mięsko upiekę w najbliższym czasie ;) A schab z morelą to w moim przypadku mega pomysł, bo mój mąż nie lubi schabu ze śliwką!
Ivon
05.01.2011 13:09 odpowiedz
Ohohooooooo ależ cudny !!! Ślinka cieknie na jego widok !

wiosenka27
05.01.2011 12:20 odpowiedz
Już samym wyglądem zachwyca:)
szarlotek
05.01.2011 11:51 odpowiedz
Fajna alternatywa dla popularnego schabu ze śliwką :) Wszystkiego Naj w Nowym Roku :)
mikimama
05.01.2011 11:05 odpowiedz
Kasiu, ja uwielbiam schab faszerowany owocami, zarówno ze śliwką, jak i w morelowym wydaniu. Pięknie wygląda z tym morelowym słoneczkiem w środku!
moniazo
05.01.2011 11:01 odpowiedz
Ale piękny!!! Uwielbiam mięsa nadziewane suszonymi owocami. Morela to czy śliwka, jest mi wszystko jedno. Lubię też bardzo mięsa w sosach owocowych. Najbardziej smakuje mi sos z czerwonej porzeczki.
Pozdrawiam :)
kabamaiga
05.01.2011 10:42 odpowiedz
Robię identyczny :)
justmydelicious
05.01.2011 10:34 odpowiedz
najbardziej lubię schab właśnie z morelami lub ze śliwkami :)
jolantaszyndlarewicz
05.01.2011 10:03 odpowiedz
Kasiu śliczny Ci ten schab wyszedł....jak czytałam o nadziewaniu to przypomniało mi się jak robiłam próby technologiczne nadziewania w zakładzie mięsnym...oj ale śmiechu przy tym było:) pozdrawiam ciepło
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2011 09:06 odpowiedz
Dziękuję Dagmaro i Tobie również wszystkoego najwspanialszego :)
dagmara_65
05.01.2011 09:04 odpowiedz
Wow! Jaki piękny schabik! Twoje fotki to mistrzostwo świata !
Uwielbiam tak pieczone mięsa!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2011 08:53 odpowiedz
Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)
panna_malwinna
05.01.2011 08:48 odpowiedz
bardzo apetyczne zdjęcia. schab z morelą bardzo się lubi, ciekawa alternatywa dla śliwki
majazteca
05.01.2011 08:47 odpowiedz
Pysznosci. Bardzo lubie miesa z owocami. A juz na zimno to w ogole :)
izaa_a
05.01.2011 08:40 odpowiedz
pięknie wygląda a z morelą jeszcze nie jadłam...:)
Nika
Nika
05.01.2011 08:30 odpowiedz
Pysznie wygląda ten Twój schabik... ja uwielbiam taki na kanapce z majonezem i sałatą lodową :)
elau66wr
05.01.2011 08:24 odpowiedz
Pięknie wygląda, ja jednak pozostanę przy żurawinie. Wszystkiego naj... naj... w Nowym Roczku, miło wrócić tu do Ciebie.
ola7
05.01.2011 08:22 odpowiedz
wyglada bardzo apetycznie.
bryssska
05.01.2011 07:21 odpowiedz
super się prezentuje i chyba wygląda lepiej niż schab ze śliwką,