5

Sałatki grillowe




Ciepłe, słoneczne (i przede wszystkim długie) letnie dni sprzyjają relaksującym spotkaniom ze znajomymi. I tak się jakoś u nas od kilku lat składa, że spotkania te najczęściej odbywają się przy grillu.

Nawet nie liczyłam ile razy grillowaliśmy w ubiegłym sezonie, ale już teraz obecny zapowiada się podobnie. Jak to mawiają nasi znajomi - "Wy macie miejsce, my mamy czas" :)

Przepisów na dania z grilla było już na blogu całkiem sporo (bo ile ma ich być, skoro grillujemy tak często ;) ), ale do tej pory nie pojawiały się przepisy na dedykowane mięsom z rusztu sałatki. 

I dziś mam dla Was aż dwie takie propozycje. 

Są to sałatki, które cieszą się największą popularnością wśród naszych gości i które najczęściej pojawiają się podczas tego rodzaju imprez. 

W pierwszej głównym składnikiem są młode, malutkie ziemniaczki, a w drugiej makaron.

Są zupełnie różne i łączą w sobie zupełnie odmienne smaki, ale myślę, że i Wam obie przypadną do gustu :)
 
*****


Do sałatek użyłam produktów marki Bonduelle, która obecna jest na polskim rynku od 25 lat. 

I z tej okazji mam też dla Was kilka faktów o warzywach, które znajdują się w opakowaniach tej marki, a o których być może nie wiedzieliście :)

1. Uprawa warzyw Bonduelle dostosowana jest do wymagań konkretnej rośliny. Dlatego na przykład kukurydza uprawiana jest na słonecznych terenach Węgier, a groszek na obszarze Kujaw.

2. Aby zmniejszyć ilość chorób i insektów rolnicy Bonduelle stosują płodozmian. A by gleba pozostała żyzna, sadzą rośliny również poza grządkami. 

3. Do uprawy warzyw Bonduelle stosuje się minimalną ilość środków ochrony roślin między innymi dzięki maszynom, które analizują wygląd (np. kolor rośliny) i dozują preparaty tylko na wymagające tego rośliny. 
 
*****




Składniki:

* 800 g młodych, małych ziemniaczków (im mniejsze, tym lepiej)

* 1 puszka groszku Bonduelle

* 1 puszka fasolki szparagowej Bonduelle

* 7 ogórków konserwowych

* 1 duża czerwona cebula

* 1 pęczek koperku

* 1 pęczek szczypiorku

* sól i pieprz do smaku

Sos:

* 3 czubate łyżki majonezu

* 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%

* 1 łyżka musztardy miodowej

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy.

Składniki sosu łączymy ze sobą i energicznie mieszamy.

Kiedy ziemniaki osiągną temperaturę pokojową łączymy je z groszkiem, fasolką, pokrojoną w cienkie piórka cebulą, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem i z pokrojonymi w półplasterki ogórkami.

Dodajemy wcześniej przygotowany sos i delikatnie mieszamy. Na koniec sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



 Składniki:

* 250 g makaronu typu kokardki 

* 200 g fety

* 1 opakowanie mieszanki sałat

* 1 puszka kukurydzy Bonduelle

* 1 puszka kiełków fasoli mung Bonduelle

* ok. 15 pomidorków koktajlowych

* sól i pieprz do smaku

Sos:

* 2 łyżki zielonego pesto

* 150 ml jogurtu naturalnego

* 1 pełna łyżka majonezu

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przelewamy go obficie zimną wodą.

Do makaronu dodajemy kukurydzę, kiełki fasoli, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w niewielką kostkę fetę oraz mieszankę sałat. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. 

W razie potrzeby sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Smacznego :)

Opublikowano: 29 czerwca 2017
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Moriatiki
Moriatiki
06.07.2018 08:03 odpowiedz
Bardzo ciekawe przepisy. Kupuję ;)!
A dlaczego na zdjęciach drugiej sałatki zdecydowanie nie widać w niej mieszanki sałat? Nie ma jej tam? To inna wersja sałatki? :) :)
agatka
agatka
13.06.2018 19:57 odpowiedz
Spróbujcie zrobić sałatkę z ugotowanymi ziemniakami w obierkach, rzodkiewką , dużą ilością świeżego kopru i ogórkami konserwowanymi krakus. Jest przepyszna :)
gosia
gosia
26.02.2019 12:47 odpowiedz
A jak przyprawić? Czy dodać jakiś sos ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2017 18:23 odpowiedz
Miło mi, że przepisy przypadły do gustu :)
Marzena
06.07.2017 16:54 odpowiedz
Zrobiłam obydwie. Stały się hitem grilla, szczególnie ta z ziemniakami! :) Dziękuję za cudowne przepisy.