32

Sałatka z ogórków na zimę




Kilka dni temu została mi sprezentowana siatka przepysznych, młodych ogórków, wprost z "bio" grządki mojego teścia :). Słodkie i soczyste, a jednocześnie drobne i świeżo zebrane, idealnie nadawały się na sałatkę, która miała u nas swoją premierę już w ubiegłym roku. Sałatkę, która podbiła nasze podniebienia i idealnie wpasowała się w nasze gusta.

Pierwsze podejście zaowocowało niewielką porcją, ale ze względu na swój słodko kwaśny smak okazała się być jednym z naszych faworytów w kategorii letnich sałatek i w tym sezonie przygotowałam już konkretniejszą porcję :)      
 


Składniki na 4 słoiki po 750 ml:

* 2 kg małych ogórków

* 700 g marchewki

* 700 g cebuli

* 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190g)

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka octu

* 1/2 szklanki oleju 


* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Ogórki ścieramy na szatkownicy, zasypujemy solą i odstawiamy na około 3 godziny od czasu do czasu potrząsając nimi, a następnie odcedzamy je na durszlaku. 

Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki a cebulę kroimy w piórka.

W dużym garnku łączymy ze sobą ocet, olej, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Do gotującej się zalewy dodajemy marchew oraz cebulę i gotujemy przez około 6-7 minut dość często mieszając. Do podgotowanych warzyw dodajemy ogórki i gotujemy kolejne 8-10 minut. Całość należy dość często mieszać, ponieważ ze względu na niewielką ilość płynu sałatka może przywierać do dna.  

Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pasteryzujemy 15 minut (sałatkę można też pasteryzować w gotującej się wodzie, również przez kwadrans).

Po pasteryzacji słoiki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 16 lipca 2016
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
Aga
Aga
05.09.2019 13:13 odpowiedz
Dzień dobry, czy ogórki się odlewa po soli?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2019 07:30 odpowiedz
Tak - w przepisie jest informacja, żeby je odcedzić na durszlaku :)
Paula
Paula
24.07.2019 23:32 odpowiedz
PYCHA!!! Dziś mamuśka przesłała przepis, nie dość, ze apetycznie wyglądała to jeszcze zapach na cały dom ???? no ciężko było się oprzeć, żeby do obiadu nie dorzuć!!! POLECAMY! Mama z córkami ????????????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2019 10:31 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :) 
Pozdrawiam
Kasia21
Kasia21
23.07.2019 16:38 odpowiedz
Sałatka bardzo pyszna i łatwa do zrobie. Polecam!!! ????????
efta30
13.08.2018 21:03 odpowiedz
Ta sałatka jest mega-rewelacyjna. Musiałem rodzine pilnować aby nie zjadła całej przed zapakowaniem do słoików. I trzeba będzie dorobić jej więcej.
Catalina
Catalina
10.08.2018 21:51 odpowiedz
Jutro zabieram się za robienie sałatkiprzepis idealnie wpasowany w moje podniebienie
b.cioska
06.08.2018 10:00 odpowiedz
Sałatka rewelacyjna . zrobiłam już 30 słoików ale ciągle moim dzieciom mało na zimę. i znowu dzisiaj robię z 4 kg.
Renata29113
Renata29113
27.08.2017 21:04 odpowiedz
Ok, to jeszcze poczekam. Dziękuje :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2017 19:30 odpowiedz
W przypadku tej sałatki wystarczy tydzień, chociaż ja uważam, ze każde przetwory są najlepsze po co najmniej 4 tygodniach ;)
Renata29113
Renata29113
27.08.2017 04:54 odpowiedz
Witam. Zrobiłam sałatkę 3 dni temu. Po jakim czasie "lezakowania" w słoiku będzie dobra do spróbowania, bo chciałabym dać słoiczek teściowej? Pozdrawiam
nana74j
nana74j
23.08.2016 08:18 odpowiedz
czy ta sałatka nie jes ta sama co z cukinia.
Aga
Aga
20.08.2016 10:59 odpowiedz
Zrobione,smak rewelacja,zastanawiałam się nad dodaniem pieprzu,ale ocet świetnie zrobił. POLECAM PRZEPIS.
Wiola
Wiola
08.08.2016 13:34 odpowiedz
Super przepis ! PYSZNE !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.07.2016 19:54 odpowiedz
Mam nadzieję, że wszystkie przepisy z których skorzystasz przypadną Ci do gustu :)
Pozdrawiam :)
Gość
Gość
29.07.2016 18:11 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź, słoiki już napełnione przepyszną sałatką pasteryzują sie w piekarniku :) Jutro ciąg dalszy, sałatka szwedzka. Muszę słoiki dokupić, bo przyznam Ci się, że to moje pierwsze zaprawy, choć to juz moje trzy lata "na swoim". Mama zawsze robiła zaprawy, ja wolałam iść do sklepu - a to taka frajda zrobić coś samemu! Kasiu, mam jeszcze tak wiele w planach, dziękuję Ci za wspaniałe przepisy!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.07.2016 10:26 odpowiedz
Tak, może być.
Gość
Gość
28.07.2016 21:19 odpowiedz
Kasiu, czy sól kamienna jodowana może być? Dziś taką kupiłam z myślą o tej sałatce i dopiero teraz doczytałam, że ma być niejodowana.
Emilii
Emilii
28.07.2016 09:21 odpowiedz
Zrobiłam sałatkę jest pyszna, zapach mmmm:) pycha
Mama moja próbowała, i już szykuje dla niej przepis :)
Dzięki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2016 07:33 odpowiedz
Izabela
Izabela
26.07.2016 22:56 odpowiedz
Uff, właśnie skończyłam.
Kasiuuuu:), czy znasz przepis na pikle z ogórków w zalewie musztardowej? Też smaczne. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2016 19:54 odpowiedz
Izabela - :)
Izabela
Izabela
26.07.2016 17:30 odpowiedz
Dzisiaj robię, ale z podwójnej porcji.
Izabela
Izabela
26.07.2016 17:27 odpowiedz
Upss, patrzę przez "podwójne oczy" i nie widzę:) Dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2016 14:50 odpowiedz
Izabela - tak, jak jest podane w przepisie.
marcysia
marcysia
25.07.2016 22:28 odpowiedz
właśnie robię tę sałatkę, z podwójnej porcji, niestety miałam tylko 2 kg ogórków, niedobór uzupełniłam młodziutką cukinią, mam nadzieję, że też będzie smacznie :)
Izabela
Izabela
25.07.2016 21:35 odpowiedz
Ile słoiczków wyjdzie z tej ilości składników?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2016 10:42 odpowiedz
W takim razie cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

Pozdrawiam :)
Edyta
Edyta
22.07.2016 10:14 odpowiedz
Zrobiłam tę sałatkę i muszę przyznać, że dawno żadna "sloikowa" salatka tak mnie nie zachwyciła! Przepis "sprzedałam" mamie, która po zrobieniu pierwszej porcji cały kolejny zbiór ogórków przeznaczy na te sałatkę! Od dawna śledzę Pani bloga, nigdy nie komentuję, ale tym razem musiałam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.07.2016 11:23 odpowiedz
Nie, ogórków nie obieramy, ale proszę wybrać możliwie jak najdrobniejsze.
Aga
Aga
19.07.2016 08:07 odpowiedz
A te ogórki mają być ze skórką czy należy je obrać?
Gosia
18.07.2016 12:57 odpowiedz
mniam smakowitości !