
Koniec lipca to idealna pora na przygotowanie przetworów z kalafiorem.
"Z kalafiorem?" - Zapytacie.
Tak, tak - z kalafiorem :)
Nie próbowaliście nigdy? No to najwyższa pora! :)
Sałatkę, którą Wam dziś prezentuję, możecie przygotować na dwa sposoby. W zależności od Waszych upodobań może być bardziej na słodko, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i słodkiej papryki, lub na ostro, z pikantną musztardą i kurkumą. Ciężko wybrać która z nich bardziej przypadła mi do gustu. Obie są tak samo smaczne, choć (pomimo tej samej bazy warzywnej) zupełnie różne.
Myślę, że sałatka ta przypadnie do gustu nie tylko smakoszom kalafiora, ale też tym, którzy po prostu lubią marynowane warzywa, ponieważ jednym ze składników zalewy jest ocet.
W zalewie którą przygotowałam znalazł się Ocet Kielecki, który zdobył w tym roku wyróżnienie w kategorii "Octy" w plebiscycie "Złoty Paragon - Nagroda Kupców Polskich".
Jest to również ocet, który od wielu już lat przygotowywany jest zgodnie z tradycyjną metodą wytwarzania.

Składniki na 4 słoiki o pojemności 900 ml:
(Waga warzyw przed obieraniem)
* 2 średniej wielkości kalafiory (nie za małe)
* 700 g marchewki
* 700 g ogórków gruntowych
* 500 g cebuli
* 500 g czerwonej papryki
* 1 duży pęczek kopru
Zalewa:
(Szklanki o pojemności 250ml)
* 1 i 1/4 szklanka Octu Kieleckiego
* 1 i 1/4 szklanka cukru
* 1/3 szklanki oleju
* 2 łyżki soli
* 4 drobno posiekane ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* 15 ziaren pieprzu
Dodatkowo:
* w wersji musztardowej - 4 łyżki musztardy rosyjskiej (użyłam Musztardy Kieleckiej) i 1 łyżeczka kurkumy
* w wersji pomidorowej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka słodkiej papryki i 2 dodatkowe łyżki cukru

Kalafiory dzielimy na drobne różyczki, ogórki ścieramy na szatkownicy, marchewkę na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w cienkie piórka a papryki w paski.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą (włącznie z musztardą i kurkumą lub koncentratem pomidorowym i papryką - w zależności którą wersję sałatki przygotowujemy), dokładnie łączymy i doprowadzamy do wrzenia.
Na gotującą się zalewę wrzucamy wszystkie warzywa oprócz ogórków. Mieszając gotujemy przez około 5 minut. Sałatkę należy kilkukrotnie w tym czasie przemieszać.
Po 5 minutach dodajemy ogórki i drobno posiekany koperek (bez łodyg) i ponownie od czasu do czasu mieszając sałatkę gotujemy kolejne 5 minut.
Gorącą sałatką napełniamy słoiki, a następnie wstawiamy je do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Sałatkę można też pasteryzować w sposób tradycyjny, ale ten sposób jest znacznie szybszy i wygodniejszy.
Wyjęte z piekarnika słoiki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapiemy za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!).
* * * * *
Z początkiem czerwca Ocet Spirytusowy 10% WSP Społem pojawił się na sklepowych półkach w nowej, nawiązującej do jego 85 - letniej tradycji i pochodzenia, szacie graficznej.
Nowa nazwa "Ocet Kielecki" nawiązuje do również do linii Musztard Kieleckich produkowanych w fabryce WSP Społem od roku 1932, których kluczowym składnikiem jest właśnie długo ważony ocet spirytusowy.

Opublikowano: 24 lipca 2017
Kategoria:
Warzywne
Pozdrawiam