17

Sałatka z buraków na zimę - przepis




Sałatkę tą poznałam podczas pierwszej wizyty u rodziców Grzegorza i od razu stała się moją ulubioną formą buraczków wypierając z pierwszego miejsca buraczki na ciepło mojej mamy :) Przez ostatnie lata zawsze udawało mi się wyciągnąć od teścia kilka słoików, jednak w tym roku postanowiłam przygotować ją sama i zrobić solidne zapasy.

Jeśli lubicie buraki, zachęcam Was do przygotowania tej sałatki. Jest przepyszna.                  

Składniki na 10 półlitrowych słoików:

* 6 kg średniej wielkości buraków

* 1,2 kg czerwonej papryki                

* 1,2 kg cebuli

* 1 1/2 szklanki cukru             

* 1 szklanka wody

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka octu

* 2 łyżki soli

* 4 liście laurowe

* 10 kulek ziela angielskiego

* 15 ziaren pieprzu

Buraki gotujemy w łupinach, ale nie rozgotowujemy ich. Powinny byc miękkie, ale jędrne. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na tych samych oczkach, do osobnej miski ścieramy paprykę i cebulę.

Paprykę i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy wodę, olej, ocet i wszystkie przyprawy. Gotujemy przez około 20 minut, a następnie łączymy z burakami i gotujemy kolejne 5-7 minut. (Sałatki jest sporo, więc ja najpierw wymieszałam wszystkie składniki w bardzo dużej misce, a następnie gotowałam buraki z zalewą w dwóch partiach).

Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody.   

Smacznego :)          


Opublikowano: 3 września 2013
Tagi: buraki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
katarzyna
katarzyna
23.09.2016 11:31 odpowiedz
Zrobiłam identycznie jak w przepisie i są pyszne
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2016 12:49 odpowiedz
Ewentualnie można zmniejszyć ilość oleju do 1/2 szklanki, ale nie można z niego całkowicie zrezygnować. Wówczas nie powinien być w zasadzie w ogóle wyczuwalny.
Katarzyna
Katarzyna
21.09.2016 07:18 odpowiedz
Witam,
Co daje olej w buraczkach,mozna pominąc ,czuc bardzo olej
marcysia
marcysia
01.09.2016 15:39 odpowiedz
a ja poproszę o przepis na buraczki tarte do słoików, takie które będzie można zjeść same oraz urozmaicić po otwarciu dodatkami typu: chrzan, cebula, śmietana..
I jeszcze buraczki marynowane mi się marzą, wiem, że w internecie jest mnóstwo tych przepisów, ale mnie tak smakują przetwory z Twoich przepisów, że nie chcę od nikogo innego :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2016 21:53 odpowiedz
120 stopni, ok. 30 minut
Jola
Jola
29.08.2016 19:10 odpowiedz
Czy próbowała Pani pasteryzować tę sałatkę w piekarniku? Ile minut i stopni ustawić dla półlitrowych sloików?



algaria
27.08.2016 14:10 odpowiedz
Przyznaję, że mama mi zrobiła... sałatka rewelacyjna w smaku - ideał, proporcje trafione w punkt. Nie za słodka, nie za kwaśna, nie za słona, nie za pieprzna, ale jakby komuś coś, to zawsze możne do sałatki wyjętej ze słoika zetrzeć jabłko, czy dosiekać cebuli. Dla mnie taka jak jest, jest najlepsza.
Mama szykuje mi kolejną porcję, bo ta z pewnością zimy nie doczeka :)
Gość
Gość
19.08.2016 09:58 odpowiedz
przepysznaaaaa !
agusia
agusia
09.09.2015 11:58 odpowiedz
Przepis sprawdzony już w zeszłym roku. Tej jesieni znowu do niego wrócimy. Super dodatek do obiadu. POLECAM
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2015 21:34 odpowiedz
Tak jak podaję w przepisie - 10 słoików półlitrowych.
kasiales19@gmail.com
kasiales19@gmail.com
24.08.2015 14:12 odpowiedz
Ile słoików jest potrzebnych do tej sałatki?
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 21:24 odpowiedz
Oj jest pyszna, potwierdzam:)
janiolka
04.09.2013 10:40 odpowiedz
sądząc po składnikach - to identyczna, jak sałatka mego taty, czyli bardzo dobra :)
Ola B.
Ola B.
04.09.2013 10:04 odpowiedz
Twoj maz to szczesciarz. Najpierw byl rozpieszczany kulinarnie przez swoich rodzicow, teraz trafil na utalentowana zone. Zazdraszczam, mimo ze jestem kobieta :)
gosik2.0
03.09.2013 20:54 odpowiedz
"Produkuję" podobną sałatkę, ale buraczki taty na ciepło nadal są najlepsze (i tego się trzymam). Pozdrawiam.
KasiaD
KasiaD
03.09.2013 19:18 odpowiedz
Uwielbiam przepisy na przetwory z naszych swojskich produktow. Szkoda, ze nie pokazalas z bliska jak wyglada ta salatka, ale po skladnikach, a dokladniej po papryce, chyba wiem jak smakuje. Jadlam kiedys podobna i bardzo mi smakowala. Dzieki za przepis. Pozdrawiam
Justyna Joanna
Justyna Joanna
03.09.2013 16:45 odpowiedz
Robię prawie identyczną - rzeczywiście pyszna, ale buraczków na ciepło mojej Mamy nie przebiła