25

Sałatka na zimę




Podobnie jak buraczki z papryką i cebulą, przepis na tą sałatkę poznałam dzięki mojemu teściowi. Jedyna różnica jest taka, że teść kroi wszystkie warzywa w maleńką, symetryczną kosteczkę, na co mnie brak cierpliwości :)

Sałatka świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, bez względu na to czy jest to tradycyjny schabowy, gulasz czy pieczeń. Jest tania w wykonaniu, a zimną smakuje po prostu obłędnie :)

Składniki:

* 4 kg ogórków

* 1 kg jak najcieńszej cukinii (opcjonalnie)

* 700 g cebuli

* 700 g czerwonej papryki

* 700 g marchewki

* 5 ząbków czosnku

* 3 łyżki przecieru pomidorowego

* 1 szklanka octu

* 3/4 szklanki oleju

* 1,5 szklanki wody

* 1 pełna szklanka cukru

* 3 łyżki soli

* 3 liście laurowe

* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ok. 12 kulek)

* płaska łyżeczka ziaren pieprzu 

* 1 łyżeczka gorczycy

Ogórki, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.

Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek. 

Wodę, olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy łączymy ze sobą, zagotowujemy i lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Warzywa razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 25 minut, wstawiając słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (lub w garnkach z wodą).

Smacznego :) 


Opublikowano: 4 września 2013
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
Ewa
Ewa
15.08.2019 16:37 odpowiedz
Zrobiłam dawno temu, potem się tym zajadaliśmy całą zimę, potem się okazało, że nie przepisałam tego do zeszytu z przepisami, ale teraz... TADAMMM! Znalazłam! I zrobimy znowu!
Uściski!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2019 20:17 odpowiedz
Jak dobrze, że się znalazł :)
asia
asia
21.09.2016 18:29 odpowiedz
wszystko zależy od warzyw , jeżeli jest susza to warzywa nie maja odpowiedniej ilości w (sobie) więc trzeba im pomóc czyli dodać trochę wody :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2015 08:49 odpowiedz
Jeśli warzywa były przygotowane w sposób podany w przepisie, to powinny puścić sporo wody. Poza tym, tak jak jest napisane w przepisie, mają być bardzo ciasto ułożone w słoiku. I bez problemu powinno starczyć zalewy.
Js
Js
26.08.2015 17:02 odpowiedz
Czesc! Wlasnie zrobiłam sałatkę. Mam jedynie wątpliwości co do ilości zalewy. Warzywa nie bedą przykryte nią pod zakrętke, jest jej relatywnie mało. Czy warzywa w słoiku powinny jednak byc przykryte zalewa? Nie popsują sie, jesli bedą tylko mokre od niej, a nie zalane?
Warzywa czekaj na słoiki. Bede wdzięczna za szybka odpowiedz.
Barbara
Barbara
05.08.2015 22:20 odpowiedz
Zrobiłam, ale dla mnie było za mało zalewy. Musiałam dorobić taką samą ilość drugi raz. Barbara
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2015 20:01 odpowiedz
Nie, proszę postępować jak w przepisie.
Gość
Gość
28.07.2015 18:47 odpowiedz
czy tej zalewy sie nie gotuje przed wymieszaniem z warzywami

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2015 12:24 odpowiedz
Tak
narcyz09
narcyz09
05.05.2015 11:50 odpowiedz
witam czy ogorki i cukinia maja byc pokrojne ze skorka?
Ada1984
Ada1984
06.09.2014 17:37 odpowiedz
MNIAM... tak pyszna że 2 słoiki nie doczekały się pasteryzacji :-) Szczerze mówiąc po liście składników nie spodziewałam się tak pysznego rezultatu. Rewelacja!
mbronka
mbronka
18.08.2014 14:42 odpowiedz
Właśnie pokroiłam warzywka, czekam jaki będzie efekt końcowy.pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 22:03 odpowiedz
Kasiu co kolejna sałatka to coraz bardziej apetyczna:).... oj będziecie mieć pełną smaków lata zimę:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2013 19:46 odpowiedz
W takim razie czekam na opinię o cieście :)
Zdziśka
Zdziśka
08.09.2013 19:20 odpowiedz
Droga Kasiu wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Opierając się na przepisie i fotkach oraz komentarzach nie mogę długo odkładać tego wypieku bo i zapał może ostygnąć. Jabłka już w siatce. Więc, aby zaspokoić apetyt na kawałek tego ciasta, upiekę go jutro.
Te ostatnie Twoje przepisy już wpisałam do mojego kajetu. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2013 19:06 odpowiedz
Jeśli się nie mylę, to wyszło mi 7 słoików po 600 ml.
Octu nie jest dużo, bo i ja smaku octu jakoś specjalnie nie lubię :)

Pozdrawiam i polecam jabłecznik. Jest pyszny :)
Zdziśka
Zdziśka
08.09.2013 19:01 odpowiedz
Ile i jakich słoików otrzymam z tej porcji ? zamierzam jutro zrobić. Po produktach domniemam, że będzie wszystkim moim domownikom smakowała, gdyż na tę ilość składników jest niewiele, moim zdaniem, octu - którego moja rodzina w nadmiarze nie toleruje. Serdecznie pozdrawiam autorkę bloga, na który tak niespodziewanie weszłam.
Podoba mi się wiele receptur a moim kolejnym wydaniem będzie "Jabłecznik - ten najlepszy". Jeszcze raz gorąco pozdrawiam.
babaluca1
05.09.2013 21:25 odpowiedz
jaka szkoda, że nie mam już ogórków ale zapisuję na przyszły rok do zrobienia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2013 07:35 odpowiedz
Plawiaka - lejesz wodę do garnka, w takiej ilości by sięgała 2/3 - 3/4 słoika.
Jeśli sałatka którą wkładasz do słoika jest zimna, słoiki wstawiasz do zimnej wody. Jeśli gorąca (bo była gotowana lub zalewasz je gorącą zalewą), to do wody gorącej. Czas pasteryzacji (np. 15 minut) to czas jak długo gotujesz te słoiki od chwili gdy woda zacznie się gotować.
melasa
melasa
04.09.2013 21:00 odpowiedz
Koniecznie muszę zrobić. Już sobie wyobrażam zimą to cudo na talerzu :)
plawiaka
04.09.2013 20:54 odpowiedz
Jak powinno się pasteryzować słoiki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2013 15:50 odpowiedz
Magda - nie, sałatki nie gotujemy. Tylko pasteryzujemy.
Moniq
04.09.2013 15:15 odpowiedz
Jak tylko znajde czas to na pewno zrobię sałatka zawiera moje ulubione warzywa !
Magda
Magda
04.09.2013 14:18 odpowiedz
rozumiem, że sałatki wcześniej nie gotujemy, jedynie pasteryzujemy
kabamaiga
04.09.2013 09:14 odpowiedz
Moja teściowa (bo teść z tych nie krojących) też kroi w piękną kosteczkę, a mi też brak cierpliwości.