
Chyba na każdej imprezie znajdzie się jakiś "Król".
Król Parkietu, Król Frywolnych Dowcipów czy Król Podrywu.
A pomyśleliście kiedyś, by zostać Królem Imprezowego Menu?
Z dzisiejszą sałatką, macie ten tytuł w kieszeni :)
Wszyscy goście będą nią zachwyceni, a na Was spłyną pochlebstwa i wyrazy uznania.
Tak więc dajcie się ponieść karnawałowemu szaleństwu i niech Król rządzi na Waszych imprezach! :)

Składniki na sporą miskę (ok. 8 porcji):
* 1 opakowanie chipsów Tortilla/Nachos
* 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
* 1 kg pieczarek
* 2 czerwone cebule
* 3-4 pomidory
* 1/2 główki sałaty lodowej
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400-450 g)
* 5 kopiastych łyżek majonezu
* 1 duży ząbek czosnku
* ok. 200 g sera żółtego
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia (im mniej, tym lepiej)
Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, by smaki się połączyły.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (a jeśli są spore to w półplasterki) i podsmażamy na łyżce oleju do czasu, aż cała woda odparuje, a grzyby mocno zmniejszą objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Jedną, drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 10 minut, od czasy do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dodajemy do niego koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Jeśli mięso jest chude to będzie będzie dość suche i wówczas należy dodać kilka łyżek przegotowanej wody.
Kiedy mięso oraz pieczarki przestygną do temperatury pokojowej, w dużej misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności:
1. Posiekana sałata
2. Pokrojona w cienkie półplasterki czerwona cebula
3. Pokrojone w drobną kostkę i odrobinę odciśnięte z soku pomidory
4. Pieczarki
5. Mięso
6. Odsączona kukurydza
7. Odsączona i przepłukana fasola
8. Sos
9. Starty na drobnych oczkach ser
10. Chipsy (jak na załączonych zdjęciach)
Sałatka nie wymaga chłodzenia przed podaniem, a nawet powiedziałabym, że najsmaczniejsza jest właśnie w temperaturze pokojowej.
U mnie pierwsza partia sałatki została skonsumowana po około 6 godzinach, a druga po około 10 i zdecydowanie lepiej smakowała przy drugim podejściu, więc nie musicie się przejmować, aby przygotować ją bezpośrednio przed przyjściem gości.
Smacznego!
Opublikowano: 7 stycznia 2016
Kategoria:
Sałatki
Szczęśliwości w Nowym Roku! :)
Pozdrawiam :)
Król Imprezy zrobił furorę. Pyszna. Nie mogłam się najeść. Dodatek chrupiących nachos, rewelacja! Jak na taki efekt sałatkę robi się dość szybko. Na stałe wchodzi do imprezowego menu :)