27

Sałatka "Król Imprezy" - przepis




Chyba na każdej imprezie znajdzie się jakiś "Król".

Król Parkietu, Król Frywolnych Dowcipów czy Król Podrywu.

A pomyśleliście kiedyś, by zostać Królem Imprezowego Menu?

Z dzisiejszą sałatką, macie ten tytuł w kieszeni :)

Wszyscy goście będą nią zachwyceni, a na Was spłyną pochlebstwa i wyrazy uznania.

Tak więc dajcie się ponieść karnawałowemu szaleństwu i niech Król rządzi na Waszych imprezach! :)



Składniki na sporą miskę (ok. 8 porcji):

* 1 opakowanie chipsów Tortilla/Nachos

* 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)


* 3 łyżki koncentratu pomidorowego

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku


* 1 kg pieczarek

* 2 czerwone cebule

* 3-4 pomidory

* 1/2 główki sałaty lodowej

* 1 puszka kukurydzy

* 1 puszka czerwonej fasoli

* 1 duży kubek jogurtu naturalnego (400-450 g)


* 5 kopiastych łyżek majonezu

* 1 duży ząbek czosnku


* ok. 200 g sera żółtego

* sól i pieprz do smaku

* olej do smażenia (im mniej, tym lepiej)

Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, by smaki się połączyły.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (a jeśli są spore to w półplasterki) i podsmażamy na łyżce oleju do czasu, aż cała woda odparuje, a grzyby mocno zmniejszą objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

Jedną, drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 10 minut, od czasy do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dodajemy do niego koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Jeśli mięso jest chude to będzie będzie dość suche i wówczas należy dodać kilka łyżek przegotowanej wody.

Kiedy mięso oraz pieczarki przestygną do temperatury pokojowej, w dużej misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności:

1. Posiekana sałata

2. Pokrojona w cienkie półplasterki czerwona cebula

3. Pokrojone w drobną kostkę i odrobinę odciśnięte z soku pomidory

4. Pieczarki

5. Mięso

6. Odsączona kukurydza

7. Odsączona i przepłukana fasola

8. Sos

9. Starty na drobnych oczkach ser

10. Chipsy (jak na załączonych zdjęciach)

Sałatka nie wymaga chłodzenia przed podaniem, a nawet powiedziałabym, że najsmaczniejsza jest właśnie w temperaturze pokojowej.

U mnie pierwsza partia sałatki została skonsumowana po około 6 godzinach, a druga po około 10 i zdecydowanie lepiej smakowała przy drugim podejściu, więc nie musicie się przejmować, aby przygotować ją bezpośrednio przed przyjściem gości.

Smacznego!


Opublikowano: 7 stycznia 2016
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (27)
Wadawu
Wadawu
28.12.2018 15:30 odpowiedz
To będzie mój drugi sylwester z tą sałatką i 5 podejście do niej i dla mnie bije na głowę sałatkę gyros. Jest zaskakująca w smaku i ma sporo warzyw co jest na duży plus. Bardzo polecam ????
ag
ag
01.08.2017 19:54 odpowiedz
Robiłam tą sałatkę kilka razy i każda sekunda poświęcona na jej przygotowanie jest tego warta :) Błyskawicznie znika ze stołu i jest przepyszna. Dla koleżanki wegetarianki przygotowałam osobną miseczkę bez dodatku mięsa i też była zachwycona :)
Asia
Asia
14.04.2017 11:30 odpowiedz
Nachosy robi się bardzo prosto samemu z placków tortilli. Kroi się je radełkiem do pizzy jak pizzę, a potem smaruje każdy trójkącik oliwą lub olejem z przyprawami. Ja dodaję słodką i ostrą paprykę, kurkumę, odrobinę curry, zioła np prowansalskie. Potem piekę w temp 200 st kilka minut, do zarumienienia :-) polecam
AGA1313
AGA1313
05.01.2017 11:53 odpowiedz
No będę eksperymentować na gościach. Wolę trzymać się przepisu.. Ale i tak muszę zrobić porcję bez cebuli dla jednej osoby
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2017 22:40 odpowiedz
Zależy, co kto lubi :) Ja na przykład nie lubię smaku świeżej kolendry i dla mnie zdominowałby smak sosu. Ale jeśli ktoś lubi, to myślę, że można spróbować.
AGA1313
AGA1313
04.01.2017 10:27 odpowiedz
Już w piątek zabieram się za robienie tej sałatki ... mam nadzieję, że będzie smakowała moim wybrednym i wymagającym gościom Pani Kasiu czy ryzykowne będzie dodanie do sosu świeżej kolendry?
Monia
Monia
02.01.2017 12:30 odpowiedz
Sałatka rewelacyjna ! Cieszyła się wielkim uznaniem na Sylwestrowym stole :) Zrobiłam lekką modyfikację - do mięsa mielonego dałam mieszankę przypraw meksykańskich do mięsa mielonego - polecam !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2017 15:18 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :)
Szczęśliwości w Nowym Roku! :)
kasia
kasia
01.01.2017 14:47 odpowiedz
Jak zwykle Twoje przepisy są niezawodne,sałatkę zrobiłam na sylwestra i została okrzyknięta "królową sałatek" (tylko nigdzie nie dostałam kapusty lodowej, więc dodałam pekińską, mam nadzieję że to bardzo smaku nie zmieniło, bo była naprawdę przepyszna). Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i jeszcze więcej takich wspaniałych przepisowych inspiracji dla mnie ;)))
patricia-bakes
16.11.2016 22:41 odpowiedz
Przepyszna, wypasiona sałatka - będę ją robić nie tylko na imprezy! :) Pozdrawia i zapraszam do siebie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2016 20:45 odpowiedz
Miło mi, że sałatka przypadła do gustu :)

Pozdrawiam :)
Anula
Anula
08.11.2016 15:13 odpowiedz
Świetny pomysł na sałatkę! Troszkę pozmieniałam...mięso doprawiłam jak do Chili con carne. Nie żałowałam chili ;) pieczarek dałam 80 dag. 2 godz przed imprezą sałatkę wymieszałam, zrobiłam koronę a środek posypałam pokruszonymi Nachos. Kiedyś zawsze gyrosa podawałam z warstwami bo to super wygląda ale zawsze kończyło się tym, że albo ktoś miał samą sałatę bo nie dotarł do mięsa albo same mięso, jak już sałata została wyżarta. Ciężko nałożyć po równo wszystkiego szczególnie przy zwężanej misce. Facet też marudził, że trochę mało smaku dla niego jak tak wszystko osobno ehh.. od tamtej pory mieszam przed podaniem i wszyscy zadowoleni :)
Król Imprezy zrobił furorę. Pyszna. Nie mogłam się najeść. Dodatek chrupiących nachos, rewelacja! Jak na taki efekt sałatkę robi się dość szybko. Na stałe wchodzi do imprezowego menu :)
Emka
Emka
08.10.2016 21:56 odpowiedz
Zbierałam się kilka miesięcy, żeby zrobić tę sałatkę, aż w końcu się udało. Jest rewelacyjna!!! Smakowała baaardzo! Porcja jest mega duuuża,tak więc na dużą imprezę ;-)
karrenn
karrenn
16.08.2016 15:01 odpowiedz
Świetna sałatka :) jest troszkę przy niej roboty,ale później aż miło jak błyskawicznie znika ze stołu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2016 12:48 odpowiedz
Oczywiście :)
gość
gość
03.06.2016 12:33 odpowiedz
a czy zamiast hipsów Tortilla/Nachos można użyć chipsy o smaku np. bekonu? niestety nie mogę nigdzie dostać Nachos w pobliżu miejsca zamieszkania ;/
Gość
Gość
13.02.2016 20:36 odpowiedz
Jest świetna a smakuje jeszcze lepiej
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.01.2016 22:48 odpowiedz
Tak, można, ale proponuję szczelnie ofoliować ją folią spożywczą, a tortille dodać przed samym podaniem.
Gość
Gość
20.01.2016 22:27 odpowiedz
Czy sałatkę mogę zrobić dzień wcześniej? Nie straci na smaku?
krzywakromeczka
12.01.2016 21:44 odpowiedz
swietna :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2016 18:55 odpowiedz
Informacja o majonezie jest w pierwszej linijce - "Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem."
tede46
tede46
11.01.2016 18:37 odpowiedz
A co z majonezem?
ewa-r
09.01.2016 21:51 odpowiedz
ciekawa sałatka :), muszę spróbować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2016 20:54 odpowiedz
Najlepiej tuż przed podaniem.
Okruszek
Okruszek
09.01.2016 20:53 odpowiedz
Brzmi pyszne, czy nachosami posypać wcześniej , czy tuż przed podaniem?
therose
08.01.2016 10:06 odpowiedz
Świetny pomysł :)
Cotakpachnie?
07.01.2016 10:07 odpowiedz
robię bardzo podobnie. Zawsze znika najszybciej! :) Pozdrawiam