6

Sałatka brokułowa - przepis




Bardzo często prosicie mnie o przepisy na sałatki (których w blogowych zbiorach faktycznie nie ma zbyt wielu), więc pomyślałam, że początek wiosny będzie idealnym okresem na urozmaicenie tej kategorii.

Sałatka którą Wam dziś proponuję nie tylko świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, ale też będzie się idealnie komponować z grillowanym mięsem (a majowa inauguracja sezonu grillowego zbliża się wielkimi krokami :) ).

Sałatka jest lekka i świeża w smaku dzięki dodatkowi soku pomarańczowego oraz winogron.

A podana jako samodzielny posiłek świetnie dogaduje się z pieczywem czosnkowym :)



Składniki:

* 1 duży brokuł

* 3 spore garści czerwonych winogron (ok. 20-25 sztuk)

* 100g orzechów włoskich

* 100 g suszonych wiśni (ewentualnie żurawiny lub rodzynek)

* 100 g mozzarelli w kulkach

* 1 mała czerwona cebula

Sos:

* 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

* 1 łyżka majonezu (słodkiego, np. Hellmann's lub Winiary)

* 100 ml soku pomarańczowego

* 1 płaska łyżeczka musztardy

* sól i pieprz do smaku

Składniki sosu łączymy ze sobą, energicznie mieszamy trzepaczką i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Podzielony na drobne różyczki brokuł wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili ponownego zagotowania się wody. Odcedzony brokuł studzimy i w razie potrzeby dzielimy na mniejsze kawałki. 

Winogrona przekrawany na pół i wyjmujemy z nich pestki,  orzechy siekamy na drobniejsze kawałki a cebulę kroimy w cienkie piórka.

Brokuł łączymy z orzechami, cebulą, winogronami, wiśniami oraz odsączonymi z zalewy kulkami mozzarelli. Całość zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.

Początkowo będzie się wydawać że sosu jest za dużo, ale sałatkę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny (kilkukrotnie w tym czasie mieszając) i w tym czasie składniki "wciągną" nadmiar sosu.

Smacznego :)


Opublikowano: 14 kwietnia 2016
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2016 07:23 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej.
Sandra
Sandra
14.09.2016 13:33 odpowiedz
Czy będzie pasował brie/camembert zamiast mozzarelli?
ewa-r
18.04.2016 12:01 odpowiedz
Sałatka wygląda pysznie :)
Lena
14.04.2016 18:30 odpowiedz
Pyszna sałatka! :)
Małgosia
Małgosia
14.04.2016 13:56 odpowiedz
O rany, to musi być pyszne, koniecznie do wypróbowania
Magda
Magda
14.04.2016 12:33 odpowiedz
Ale super, właśnie szukałam czegoś na dzisiejszy wieczór :) Prz y okazji - piękne zdjęcie, gdzie Pani kupuje takie piękne talerze i patery?