3

Rybne curry - przepis




Ostatnio serwuję Wam na blogu troszkę więcej smaków azjatyckich, ale mam nadzieję, że przyjmiecie je z zainteresowaniem, ponieważ nie tylko są to dania bardzo smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. I taka też jest dzisiejsza propozycja. Bardzo aromatyczna i gotowa w mniej niż pół godziny.

Ja użyłam 3 rodzajów ryb (w tym łososia), ale możecie użyć tylko jednego lub dwóch gatunków i wówczas wybierzcie swoją ulubioną rybę o białym mięsie (łosoś jest tu raczej dodatkiem urozmaicającym).

I już tradycyjnie polecam użycie ryżu jaśminowego, ponieważ jego aromat bardzo fajnie komponuje się z wszelkiego rodzaju curry.

Składniki:

* 800 g filetów z ryb (ja użyłam dorsza, morszczuka i łososia bez skóry)

* 1 puszka mleka kokosowego

* 1 szklanka śmietanki 30%

* 1 pełna łyżka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)

* 2 szalotki

* 2 papryczki chilli

* 3 ząbki czosnku

* 1/2 łyżki startego na tarce imbiru

* 1 pełna łyżka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka kurkumy

* 1/2 łyżeczki curry

* 1/3 łyżeczki kolendry

* 1/2 łyżeczki garam masala

* sól i pieprz do smaku

* 1 łyżka soku z limonki

* świeża natka pietruszki lub kolendra

Dodatkowo:

* ryż

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Czosnek, szalotki oraz papryczki (pozbawione pestek) drobno siekamy, a następnie łączymy je z imbirem, papryką, kurkumą, curry, kolendrą oraz garam masala.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy do niego przygotowaną mieszankę. Smażymy przez około 60-90 sekund cały czas mieszając, a następnie do garnka wlewamy rozmieszane mleczko kokosowe oraz śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Następnie do sosu dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki rybę i ponownie dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut, co kilka minut mieszając. (Jeśli uznacie, że sosu jest za mało, dodajcie ok. 100 ml śmietanki lub wody.) Pod koniec gotowania dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Podajemy z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.

Smacznego :)


Opublikowano: 26 października 2015
Kategoria: Ryba, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Alicja219
03.11.2015 17:27 odpowiedz
Wygląda bardzo pysznie. Chyba zrobie na święta...
Artur
26.10.2015 12:37 odpowiedz
Świetny przepis. Uwielbiam kuchnię azjatycka, ale jakoś nie mam śmiałości podejść do tego tematu. Kłębi się wokół niego dużo mitów. Jednym z nich są drogie i nieosiągalne składniki. A tu proszę. Czytam ten przepis i okazuje się, że brakuje mi do jego wykonania tylko ryby, ryżu i mleczka kokosowego! Zaskakujące spostrzeżenie! Dzięki za ten przepis!
Okiem i Dłońmi
26.10.2015 10:55 odpowiedz
Uwielbiamy takie klimaty kulinarne. Super połączenie. :)