14

Ryba po japońsku




Myślę, że wielu z Was zna i lubi rybę po grecku. W ubiegłym roku pokazałam Wam w jaki sposób ją przygotowują i zachęcałam, aby znalazła się na Waszym świątecznym stole. Dzisiaj jednak chciałabym zapoznać Was z pyszną alternatywę dla wspomnianej ryby po grecku. Rybę po japońsku.

O ile konwencja obu dań jest dość podobna, tak smaki są już zupełnie inne. I muszę przyznać, że w tym roku zdradzę rybę po grecku właśnie dla tej wersji. Kombinacja warzyw oraz lekko słodki akcent sosu bardzo mi odpowiada. 

Ja do przepisu użyłam polędwicy z dorsza, ale możecie równie dobrze użyć filetu z dorsza, mintaja, miruny, czy jakiejkolwiek innej białej ryby, chociaż oczywiście jakość ryby której użyjecie ma kluczowy wpływ na smak dania. 

Składniki:

* 1,2 kg polędwicy z dorsza (można zastąpić inną białą rybą)

* 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)

* 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

* 230 ml zimnej wody

* 1 jajko

* 1/2 łyżeczki soli

* olej do smażenia (ok. 100 ml)

Sos:

* 3 cebule

* 1/2 pora 

* 300 - 350 g chińskiej mrożonej mieszanki warzywnej 

* 1 słoik papryki konserwowej

* 4 ogórki konserwowe (lub 10 małych korniszonków)

* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

* 3 łyżki ketchupu

* 1,5 szklanki wody

* 2 łyżki cukru

* 1 łyżka octu winnego

* sól i pieprz do smaku

Cebulę i pora kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mieszankę warzyw oraz 2 większe szczypty soli i smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną w cienkie paseczki paprykę oraz wodę wymieszaną z cukrem, octem, ketchupem i koncentratem. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie było ich około 12) i oprószamy solą. 

Oba rodzaje mąki łączymy z wodą, jajkiem oraz solą. Miksujemy do chwili powstania gładkiego ciasta (gęściejszego niż naleśnikowe). Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju do chwili, aż panierka się zrumieni. 

Rybę możemy podać w taki sposób jak zrobiłam to ja, czyli na ciepło i na warzywach, lub w sposób właściwy dla tego dania, czyli wymieszaną z sosem i podawaną na zimno. Wówczas ryba najlepsza jest na drugi, a nawet trzeci dzień.

Smacznego :)


Opublikowano: 15 grudnia 2014
Tagi: por ryba
Kategoria: Boże Narodzenie, Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.02.2015 08:30 odpowiedz
Miło mi, że ryba smakowała :)

Pozdrawiam
Gość
Gość
07.02.2015 18:37 odpowiedz
Rybę robiłam na święta. Wcześniej znałam podobny przepis, ale bez dodatku mieszanki chińskiej. Ten jest zdecydowanie lepszy. Robiłam z miruną. Polecam!!!!! Pyszności :)
killer
killer
24.12.2014 00:40 odpowiedz
bardzo dobry przepis polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2014 20:39 odpowiedz
190-200 g
Gość
Gość
21.12.2014 20:11 odpowiedz
Jakiej pojemności koncentratu używasz?
Smakowe Kubki
16.12.2014 14:32 odpowiedz
Zapowiada się pysznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2014 12:43 odpowiedz
To posiekany w cienkie paseczki por :)
trisch
trisch
16.12.2014 12:13 odpowiedz
Wyglada wysmienicie! A ta trawka na talerzu, co to za ozdobnik?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2014 22:20 odpowiedz
Puszek - jeśli nie masz w pobliżu sklepu rybnego (zawsze warto takiego poszukać na placach targowych), to w Biedronce znajdziesz mrożoną, pakowaną chyba po pół kilograma. Od czasu do czasu bywa też w Lidlu świeża polędwica.
justyna
justyna
15.12.2014 20:26 odpowiedz
robię w troszeczkę innej wersji, ale potwierdzam, że jest pyszna :)
wszystkim smakuje i wyparła rybę po grecku ;)
barbara
barbara
15.12.2014 18:05 odpowiedz
czy tam nie powinno być kopiasta zamiast kopiata ? :)

SUPER danie :)
pozdrawiam
Puszek
Puszek
15.12.2014 17:13 odpowiedz
Gdzie kupic poledwice z dorsza ?
NicolettaLolk
NicolettaLolk
15.12.2014 13:50 odpowiedz
Robiłąm rybe po japonsku ale calkiem inna wersje rok temu na swieta zamiast tej po grecku :) w tym roku rybka tylko ze w wersji na slodko z brzoskwiniami i papryka mniam :)
mikimama
15.12.2014 07:35 odpowiedz
Świetne danie przygotowałaś!