20

Ryba po grecku




Z pewnością wielu z Was na Wigilię lub następne dni świąt przygotowuje rybę po grecku i dziś chciałabym Wam pokazać, w jaki sposób przyrządzam ją ja.   

Według wszystkich przepisów z którymi do tej pory się spotkałam, rybę przed smażeniem obtacza się tylko w mące. Ja jednak panieruję ją dodatkowo w jajku i bułce, ponieważ uwielbiam gdy panierka nasiąka sosem z warzyw. Do tak przygotowanej ryby nie podaję już żadnych dodatków w postaci chleba czy ziemniaków. 

Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja osobiście jestem zwolenniczką tej pierwszej, ale jeśli zdecydujecie się na wersję na zimno, to radzę pokroić rybę na mniejsze kawałki i raczej pominąć panierkę z jajka i bułki, która pod wpływem leżenia w sosie może odejść od ryby. Wówczas, przed smażeniem oprószcie ją tylko mąką.

Jeśli jednak chcecie podać ją na ciepło, zachęcam do wypróbowania mojej wersji. Może przypadnie Wam do gustu bardziej niż oryginał? :)

Składniki:

* 800 g filetu z białej ryby (np. z dorsza)

* 4 większe marchewki

* 3 cebule

* 1 pietruszka

* 1/2 pora

* kawałek selera (ok 1/4 średniej wielkości) 

* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)

* 1 szklanka przecieru pomidorowego (pulpy)

* 300 ml wody

* 1 łyżeczka cukru

* 1 liść laurowy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżeczka soli (ewentualnie więcej, według smaku)

* pieprz

* olej do smażenia

* mąka, jajko i bułka do panierowania

Rybę kroimy na mniejsze kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Panierujemy w mące (oraz opcjonalnie w jajku i bułce) i smażymy.

Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora kroimy w cienkie piórka. Warzywa przekładamy do garnka i podsmażamy 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju a następnie zalewamy je wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). Do miękkich warzyw dodajemy koncentrat oraz pulpę pomidorową i gotujemy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeśli będą za gęste, dolewamy ok. 100 ml gorącej wody.

Usmażoną rybę układamy w naczyniu i przykrywamy warstwą warzyw. Jeśli ryba już wystygła, po nałożeniu warzyw rybę możemy wstawić do piekarnika na 15 minut. 

Jeśli przygotowujecie rybę w wersji na zimno, układajcie rybę i warzywa warstwowo. 

Smacznego :)

 




Opublikowano: 5 grudnia 2013
Tagi: pomidory ryba
Kategoria: Boże Narodzenie, Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
JULIA
JULIA
30.12.2015 18:58 odpowiedz
Ja warzyw nie duszę tylko gotuję je tak jak na sałatkę warzywną.Po ugotowaniu ścieram na tartce,duszę 3-4 cebule ,dodaję do warzyw.Na niewielkiej ilości oleju chwilę duszę warzywa,doprawiam solą ,pieprzem, koncentratem pomidorowym,odrobiną cukru jeśli ktoś lubi na ostro można dodać musztardę.
Rybę obtaczam tylko mąką i smażę na oleju.Przekładam warstwowo.Tak zrobiona ryba jest zdrowa nie cieknie tłuszczem,warzywa mają naturalny żywy kolor.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2015 10:10 odpowiedz
Średnio na 4
Klaudia
Klaudia
20.10.2015 17:11 odpowiedz
Potrzebuję na szybko wiedzieć na ile os.jest ten przepis
agata
agata
27.12.2014 22:32 odpowiedz
Pierwszy raz robiłam rybę po grecku. Postanowiłam zrobić z Pani przepisu i nie zawiodłam sie. Wyszło pysznie. W następnym roku też zrobię i też z tego przepisu. Pozdrawiam :)
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 11:19 odpowiedz
Ja rybę po grecku robię zupełnie inaczej i jemy ją na zimno ... rybe też normalnie panieruję w jaju i bułce, bo tak lubimy najbardziej:) .... buziaki zasyłam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.01.2014 20:22 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
kasia-symila
06.01.2014 20:09 odpowiedz
Robiłam rybke na swieta i jak kazdy przepis Kasi jest rewelacją :) polecam bo rybka pyszna :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2014 15:19 odpowiedz
Nie jest to pomyłka, ma być to cały słoiczek przecieru :)
kasia_r12
kasia_r12
04.01.2014 14:58 odpowiedz
Witam serdecznie :-)

Kupiłam składniki do tego przepisu i jutro planuję go zrobić, jednak mam pewne wątpliwości i jedno pytanie :-)
otóż czy na pewno należy dodać aż 200 g koncentratu ? czy to nie za dużo ?
wg mnie koncentrat w takiej ilości jest dość mocny i wyraźny w smaku
może z podaniem jego ilości nastąpiła pomyłka ?

dziękuję za odpowiedź z góry, zanim zacznę robić rybkę poczekam na wiadomość

pozdrawiam ciepło :-)
Kasia
ginger
ginger
21.12.2013 22:52 odpowiedz
W tym roku chętnie skorzystam z tego przepisu:))
Alicja
Alicja
18.12.2013 12:56 odpowiedz
Ja jeszcze do duszonych warzywek dodaję łyżkę musztardy..pycha!
eve19
08.12.2013 22:38 odpowiedz
Robię identyczną tylko przekładam warstwami :) pozdrawiam
asialc1
06.12.2013 17:02 odpowiedz
Jedyna ryba jaką jem ;-)
asiak0976
asiak0976
05.12.2013 21:17 odpowiedz
Smakowicie wygląda,dawno nie robiłam-ja też obtaczam w mące,jajku i bułce tak mi najlepiej smakuje nawet na zimno.
majanaboxing
05.12.2013 20:28 odpowiedz
Uwielbiam rybę po grecku. Zawsze przygotowuję warstwowo, na zimno. :)
Żyć nie umierać
05.12.2013 18:58 odpowiedz
Ja robię prawie identycznie rybkę, tyle, że bez selera, a dodatkowo dodaję trochę ostrego ketchupu:)
Życzę smacznego:)
Anna G.
Anna G.
05.12.2013 16:47 odpowiedz
uwielbiam ryby....i taka na pewno zrobię już wkrótce i podzielę się wrażeniami...tym bardziej, że jeszcze nie robiłam nigdy ryby po grecku. Dziękuję za przepis
Zosia
05.12.2013 15:40 odpowiedz
Uwielbiam rybę po grecku, takiego przepisu jeszcze nie mam, więc z pewnością wypróbuję :)
ELA
ELA
05.12.2013 13:37 odpowiedz
Witam , piękna ta rybka :) My też zawsze robimy z dorsza ale bez panierki , może tym razem zrobię pół na pół :) Pozdrawiam ciepło w ten wietrzny dzień ELA
gosik2.0
05.12.2013 12:14 odpowiedz
A ja ryby nie panieruję, tylko duszę w warzywach.
Też uwielbiam wersję na ciepło :).