
Z pewnością wielu z Was na Wigilię lub następne dni świąt przygotowuje rybę po grecku i dziś chciałabym Wam pokazać, w jaki sposób przyrządzam ją ja.
Według wszystkich przepisów z którymi do tej pory się spotkałam, rybę przed smażeniem obtacza się tylko w mące. Ja jednak panieruję ją dodatkowo w jajku i bułce, ponieważ uwielbiam gdy panierka nasiąka sosem z warzyw. Do tak przygotowanej ryby nie podaję już żadnych dodatków w postaci chleba czy ziemniaków.
Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja osobiście jestem zwolenniczką tej pierwszej, ale jeśli zdecydujecie się na wersję na zimno, to radzę pokroić rybę na mniejsze kawałki i raczej pominąć panierkę z jajka i bułki, która pod wpływem leżenia w sosie może odejść od ryby. Wówczas, przed smażeniem oprószcie ją tylko mąką.
Jeśli jednak chcecie podać ją na ciepło, zachęcam do wypróbowania mojej wersji. Może przypadnie Wam do gustu bardziej niż oryginał? :)
Składniki:
* 800 g filetu z białej ryby (np. z dorsza)
* 4 większe marchewki
* 3 cebule
* 1 pietruszka
* 1/2 pora
* kawałek selera (ok 1/4 średniej wielkości)
* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
* 1 szklanka przecieru pomidorowego (pulpy)
* 300 ml wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1 liść laurowy
* 2 kulki ziela angielskiego
* 1 łyżeczka soli (ewentualnie więcej, według smaku)
* pieprz
* olej do smażenia
* mąka, jajko i bułka do panierowania
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Panierujemy w mące (oraz opcjonalnie w jajku i bułce) i smażymy.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora kroimy w cienkie piórka. Warzywa przekładamy do garnka i podsmażamy 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju a następnie zalewamy je wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). Do miękkich warzyw dodajemy koncentrat oraz pulpę pomidorową i gotujemy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeśli będą za gęste, dolewamy ok. 100 ml gorącej wody.
Usmażoną rybę układamy w naczyniu i przykrywamy warstwą warzyw. Jeśli ryba już wystygła, po nałożeniu warzyw rybę możemy wstawić do piekarnika na 15 minut.
Jeśli przygotowujecie rybę w wersji na zimno, układajcie rybę i warzywa warstwowo.
Smacznego :)

Opublikowano: 5 grudnia 2013
Rybę obtaczam tylko mąką i smażę na oleju.Przekładam warstwowo.Tak zrobiona ryba jest zdrowa nie cieknie tłuszczem,warzywa mają naturalny żywy kolor.
Kupiłam składniki do tego przepisu i jutro planuję go zrobić, jednak mam pewne wątpliwości i jedno pytanie :-)
otóż czy na pewno należy dodać aż 200 g koncentratu ? czy to nie za dużo ?
wg mnie koncentrat w takiej ilości jest dość mocny i wyraźny w smaku
może z podaniem jego ilości nastąpiła pomyłka ?
dziękuję za odpowiedź z góry, zanim zacznę robić rybkę poczekam na wiadomość
pozdrawiam ciepło :-)
Kasia
Życzę smacznego:)
Też uwielbiam wersję na ciepło :).