7

Ryba faszerowana w galarecie




W części domów zwana roladą rybną, w innych rybą faszerowaną. Jednym świetnie znana, dla innych zupełna nowość. Jakkolwiek by jej jednak nie nazywać i bez względu na zaznajomienie z przepisem, z pewnością jest to godna uwagi propozycja na wigilijny stół. 

Jako fanka karpia w galarecie (miłością do którego zaraziła mnie moja pochodząca z kresów babcia) nie mogę nie wyrazić zachwytu nad tym daniem. I chociaż pomimo znacznie większego nakładu pracy i sporej ilości ości karp w słodkiej i zupełnie nie klarownej galarecie powstałej z przetartej cebuli zawsze będzie dla mnie wigilijnym numerem jeden, to muszę przyznać, że ryba w tej wersji z pewnością przypadnie d gustu właśnie tym, którzy ze względu na trudności w spożyciu oraz specyficzny smak za karpiem nie przepadają.

Składniki na roladę rybną:

* 600 g białej ryby (filet bez skóry i ości)

* 2 jajka

* 2 łyżki kaszy manny

* 1 łyżka bułki tartej

* 2 łyżki drobno posiekanego koperku

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżeczka cukru

* 2/3 łyżeczki soli

* pieprz

Galareta:

* 2 litry wody

* 4 marchewki

* 2 pietruszki

* 1/2 selera

* 1/3 pora

* 2 duże cebule

* 3 kulki ziela angielskiego

* 2 małe listki laurowe

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka cukru

* pieprz do smaku

* 30 g żelatyny

Dodatkowo:

* 1 puszka groszku

* 4 ugotowane na twardo jajka

Odciśniętą z nadmiaru wody rybę mielimy, a następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami dokładnie mieszając.

Na stole układamy 3 pasy folii spożywczej (o długości około 50 cm) w taki sposób, aby około 1/3 każdego pasa zachodziła na następny. Na jednym kraju folii układamy masę rybną formując z niej wałek, a następnie zawijamy go w folię i trzymając za boki folii rolujemy do chwili powstania okrągłego rulonu. Boki folii mocno związujemy sznurkiem (powstanie coś na kształt cukierka) i  kilku miejscach folię nakłuwamy wykałaczką. 

Tak przygotowany "cukierek" wkładamy do szerokiego garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 35 minut. Przez cały czas ryba powinna być przykryta wodą. 

Ugotowaną rybę wyjmujemy delikatnie z garnka, odkładamy na deskę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalewamy wodą, dodajemy do nich przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę. Następnie bulion odcedzamy (powinno pozostać go 1,3 l - jeśli jest mniej, dolewamy wrzątku). W szklance gorącego buliony rozpuszczamy żelatynę, a następnie wlewamy ją do reszty wywaru. Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Część marchewki z wywaru kroimy w kostkę i łączymy z odsączonym groszkiem. Taką mieszanką wykładamy naczynia w których będziemy przygotowywać rybę. 

Schłodzoną, pozbawioną folii rybę kroimy w niezbyt grube plastry i układamy w naczyniach. Dookoła ryby układamy pokrojone w ćwiartki jajka. 

Całość delikatnie zalewamy przestudzonym bulionem, a następnie wstawiamy do lodówki, aby galareta stężała. 

Smacznego :)

(Z podanych proporcji uzyskałam dwie porcje jak na zdjęciu)
 

Opublikowano: 7 grudnia 2016
Tagi: ryba
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
ata
ata
16.12.2016 11:34 odpowiedz
ja niedawno robiłam po raz pierwszy rybę faszerowaną. Gościom bardzo smakowała. Pisze dlatego, że na forum znalazłam super sposób "ułatwiający życie". Zmieloną, doprawioną rybę wkładamy do elastycznej podkolanówki i zawiązujemy z obydwu końców. Proste, nic się nie wylewa i nie rozwala. Sprawdzone. Mam nadzieję, że niektórym pomogłam. Miłego szykowania świąt.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2016 23:28 odpowiedz
przezroczysta :)
marina4
marina4
12.12.2016 09:02 odpowiedz
Folia spożywcza czyli taka srebrna aluminiowa czy przezroczysta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2016 16:23 odpowiedz
Gefiltefisz? Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę :) Ale myślę, że z ćwikłą smakuje nieźle. Podobnie jak z sosem tatarskim :)
Jowita
Jowita
11.12.2016 11:53 odpowiedz
tę potrawę znam pod nazwą gefiltefisz, jest naprawdę pyszna. Proponuję podawać z ćwikłą i chrupkim pieczywem
Barbara P.
Barbara P.
07.12.2016 14:11 odpowiedz
Ja robię karpia w galarecie, ale rolady nie miałam okazji nawet spróbować. Nie powiem, wygląda mega apetycznie.
kasia
07.12.2016 09:09 odpowiedz
Ja co roku dla moich dzieciaków robię rybę, właściwie robimy podobnie, tylko do mojej dodaje jeszcze trochę chrzanu ze słoiczka, neutralizuje zapach ryby. A faszeruje w folię do nadziewania kiełbasy, o średnicy 3- 5cm. Zamykam dwa końce, parzę a potem kroję jak ty i zalewam wywarem z żelatyną. Pozdrawiam Kasia. Wesołych Świąt!