5

Ruskie cannelloni



 
Cannelloni nadziewane farszem jak do pierogów ruskich to propozycja dla osób, które nie przepadają za lepieniem pierogów, ale lubią ich smak :)
Poza tym jest to ciekawe urozmaicenie menu i pomimo wcześniejszego obgotowywania makaronu chyba jednak szybsza niż pierogi propozycja obiadowa. 
Ja podałam je z cebulą i boczkiem, ale świetnie smakują też podane z kwaśną śmietaną. 
 

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 2 duże cebule (1+1)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju (2+2)
  • sól i pieprz do smaku
 
Makaron obgotowujemy w 3 partiach przez około 6-7 minut, a następnie przepłukujemy zimną wodą. (Idealnie ugotowany makaron powinien być al dente - ani za twardy, ani zbyt rozgotowany.)

Ugotowane, utłuczone i wystudzone ziemniaki łączymy z przeciśniętym przez praskę serem oraz jedną, podsmażoną na 2 łyżkach oleju cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Makaronowe rurki nadziewamy farszem (ja formowałam farsz w rulon i wkładałam go w środek, a następnie dociskałam po bokach, by farsz wypełnił całą przestrzeń) i układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Drugą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę również podsmażamy na oleju, a następnie zdejmujemy ją z patelni i podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek. Kiedy boczek będzie już chrupiący, łączymy go z cebulą i wykładamy na makaron.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 15-20 minut.
Smacznego!
 

Opublikowano: 8 października 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Izabela
Izabela
11.10.2018 17:00 odpowiedz
Przepyszne, właśnie zjadłam 4 sztuki i mam ochotę na jeszcze :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.10.2018 22:19 odpowiedz
Cieszę sie, że smakują :)
PS. Tylko 4? To za mało! :)
KiM
KiM
08.10.2018 19:47 odpowiedz
Aż mi ślinka leci. Jadłam kiedyś naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich, ale myślę, że z makaronem będzie im bliżej do pierogów. Dla ułatwienia nadziewania można makaron canneloni zamienić na lasagne, zdecydowanie szybciej robi się nadziewane rurki.
mhejne
mhejne
08.10.2018 16:12 odpowiedz
genialne!! :))) uwilebiam farsz, nie znosze lepic pierogow :) a tu takie proste rozwiazanie
Wypieki Beaty
08.10.2018 14:08 odpowiedz
O rany Kasiu - czytasz w moich myślach :) uwielbiam pierogi ruskie, a taka wersja jest na pewno dużo szybsza i łatwiejsza :)