25

Rozgrzewająca babka na piwie imbirowym


Kraków zamarznięty. Momentami sparaliżowany. Mroźne kwiaty malują się na szybach a melodyjne trzaski uciekają spod ciężkich butów. Miliony drobniutkich igieł kaleczy czerwone policzki. Jedna para rękawiczek już nie wystarcza.

Ale zima ma swoje prawa. I ja je szanuję. 

Czy się cieszę? No pewnie! 

Od zawsze zima była dla mnie magiczna. Nigdy nie przerażały mnie siarczyste mrozy i zaspy, które trzeba było przeskoczyć lub zatopić się w nich po kolana. Jednym energii dodają ciepłe promienie słońca, mnie białe zaspy.

Najcudowniejsze są chyba wieczory. 

Światełka wciąż obecnej w naszym domu choinki odbijają się w oknach, a ja stoję otulona w czerwony koc od Mikołaja, z kawałkiem imbirowej babki w dłoni i patrzę jak z ciężkich, sinych chmur leci delikatny puch. Światła latarni nadają bajkowy klimat. Niech pada. Pewnie nawet nie spostrzegę się kiedy minie, a znów za nią zatęsknię. Jak co roku.

A dla tych, którzy nie podzielają mojego entuzjazmu jest babka. Aromatyczna i mocno rozgrzewająca. Z cynamonowym lukrem. Idealna.

Składniki:

* 3 szklanki mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/3 łyżeczki soli

* 1 pełna łyżeczka imbiru (sproszkowanego)

* 250 g miękkiego masła

* 1 1/2 szklanki cukru

* 4 duże jajka

* 1 łyżeczka wanilii

* 1/4 szklanka mleka

* 1 szklanka piwa imbirowego

Lukier:

* 2 szklanki cukru pudru ( 1 1/3+ 2/3)

* 1 łyżeczka cynamonu

* zimna woda

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy na wysokich obrotach około 2 minuty.

W misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy je do masy maślano jajecznej, a następnie dolewamy mleko i piwo. Miksujemy na wysokich obrotach do chwili połączenia się składników. Jeśli piwo lub mleko będziecie mieli za zimne, mogą się pojawić niewielkie grudki masła, albo masa może wyglądać na ściętą, ale jest to zupełnie normalne i wszystko wyrówna się podczas pieczenia.

Foremkę na babkę natłuszczamy olejem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. 

Babkę pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka), a następnie dodajemy jeszcze 5 minut pieczenia samego spodu. 

Po wyjęciu, babkę około 2 godziny studzimy w foremce a następnie przekładamy na kratkę i dostudzamy.

Zimną babkę lukrujemy. W dwóch miseczkach umieszczamy cukier. W jednej 1 i 1/3 szklanki, a w drugiej 2/3 szklanki. Do miseczki z większą ilością cukru dodajemy cynamon. Mieszamy i dodajemy początkowo 1 łyżkę zimnej wody, a w razie potrzeby dodajemy po odrobince, aby lukier nie był za rzadki, w przeciwnym razie ścieknie z babki. W zasadzie powinien być bardzo gęsty i powoli sam ściekać z babki tworząc paski na bokach. Po nałożeniu lukru cynamonowego, babkę na 20 minut wstawiamy do lodówki, aby lukier zastygł. Po wyjęciu, przygotowujemy lukier biały i polewamy wierzch babki. 

Babka od razu gotowa jest do spożycia i należy pamiętać, że nie wolno trzymać jej w lodówce.

Smacznego :)

 



 



 



  


Opublikowano: 5 lutego 2012
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
izomorfia3
02.04.2014 12:58 odpowiedz
Rewelacja!!!!
Eksperymentując przed Świętami z babkami upiekłam tę !!!!!!!!!!
Wszyscy zastanawiali się co to za smak-wilgotna,pyszna,niesamowicie aromatyczna i prosta w wykonaniu -idealny przepis !!!
Maćka
Maćka
11.02.2012 16:52 odpowiedz
Zrobiłam dziś i wyszła świetna, wilgotna z delikatnym posmakiem imbiru. To pierwsza babka jaką piekłam (mam 16 lat), więc jeśli wyszła nawet mi to znaczy, że do trudnych nie należy ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2012 09:34 odpowiedz
Ekstraktu :) Na łyżeczkę ziaren potrzeba by było chyba z kilkaset lasek :)
Pozdrawiam i życzę dużo ciepła :)
Edyta
Edyta
10.02.2012 22:12 odpowiedz
A ja mam pytanie odnośnie wanilii. Czy to ma być łyżeczka ekstraktu, łyżeczka nasion czy jeszcze czegoś innego? :-) Chcę upiec tę babeczkę jutro, rozgrzewacz jakiś się przyda, bo u nas na Podkarpaciu mróz jest straszliwy. Ja zimy nie cierpię, jestem okropnym zmarzluchem i ciągle szukam rzeczy które pomogą mi przetrwać ten niedobry czas. Mam nadzieję że to jedna z nich :-)
ola7
06.02.2012 13:47 odpowiedz
ja tez lubie ziomowe wieczory:) z taka babka bylyby jeszcze ciekawsze
pysiamn
05.02.2012 22:25 odpowiedz
Boskie połączenie. Fotki cud miód. Pysia ;)
zawsze.oliwek
05.02.2012 20:10 odpowiedz
przepiękne zdjęcie:) :)
za babkami (słodyczami oczywiście) nie przepadam, choć przyznaję, ze Twoja wygląda apetycznie....:)
diab79
05.02.2012 19:16 odpowiedz
To prawda, zima jest magiczna. Pod warunkiem jednak, że patrzysz na nią przez okno, siedząc przy kominku z kubkiem pachnącej imbirem herbaty. Rozgrzewająca babka? Muszę ją koniecznie wypróbować...
ogrodybabilonu
05.02.2012 18:06 odpowiedz
Wspaniała i aromatyczna!
jolantaszyndlarewicz
05.02.2012 17:31 odpowiedz
Ja tam zime kocham i uwielbiam ...nawet w taki siarczysty mróz:) .... ma w sobie to coś na co sie czeka przez cały rok:) ...zresztą zauważyłam, ze ludzie mają tendencję do marudzenia ...jak w lecie gorąco to chcą chłodu, jak za chłodno to chcą gorąca ...tak samo zimą :) ..... a babką się częstuję:) ...nawet jeśli nie posiadam czerwonego kocyka:) ...a chciałabym, bo lubię czerwień:)
kokosanka
05.02.2012 16:39 odpowiedz
cudne zdjęcia! :) i babka też niczego sobie! ^^
pozdrawiam
karmel-itka
05.02.2012 16:15 odpowiedz
piękne zdjęcia!
cudownie zapowiada się Twój wypiek.
kulinarne-smaki.blogspot.com
05.02.2012 15:20 odpowiedz
obłędnie wygląda
wykrywaczsmaku
05.02.2012 13:54 odpowiedz
chętnie byśmy się rozgrzali taki cudem! :) Dziękujemy za zdjęcie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2012 12:50 odpowiedz
Dziękuję Wam i przesyłam ciepłe pozdrowienia :)
od-kuchni
05.02.2012 12:37 odpowiedz
Piękna zimowa babka!
mania179
05.02.2012 12:16 odpowiedz
Wygląda idealnie!
monika.l_nagrabinie
05.02.2012 11:46 odpowiedz
Taką zimę jak w Twoim opisie i ja lubię :) magiczna, mroźna a w domu rozgrzewająca.
Urocza.
Babeczka idealna na taki wieczór!

ciepłe pozdrowienia
M.
Usagi
05.02.2012 10:24 odpowiedz
Ja tam podzielam Twoją sympatię do zimy. Ale babka poczęstuję się i tak. Mniam, pychota :D
kabamaiga
05.02.2012 09:28 odpowiedz
Z piwem imbirowym? Musi być wspaniała i rozgrzewająca.
darkangelika
05.02.2012 08:31 odpowiedz
Pięknie wygląda;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2012 08:29 odpowiedz
Ja użyłam Gingersa. Chyba najbardziej dostępne piwo imbirowe na rynku.
A jak chodzi o formę, to 22-24 cm.
ewelina
ewelina
05.02.2012 08:15 odpowiedz
Jakie piwo imbirowe polecasz Kasiu? Jakiej średnicy formy użyć?
przecinkowa
05.02.2012 01:33 odpowiedz
Bardzo smacznie wygląda. Śliczne zdjęcia! Od razu jakoś cieplej się zrobiło ;)
alebabka.blogspot.com
05.02.2012 00:34 odpowiedz
Piękna Babka, piękna zima i piękna noc:) Dobranoc:)