0

Różano malinowa tarta sernikowa



Róża i maliny. 
Cudownie aromatyczny i smakowicie uzupełniający się duet w otoczce kremowej masy serowej, czyli przepis na pyszną tartę, w której rozkochają się Wasze podniebienia. 

Uprzedzając pytania o suszone płatki róż :)
Zamówiłam je na Allegro, a następnie zmiksowałam w młynku do kawy. 

A jeśli chcielibyście zobaczyć cały proces przygotowania tarty, to zapraszam na Instagram, gdzie nagrałam relację z procesu pieczenia i zapisałam w wyróżnionych relacjach (KLIK KLIK) :) 


Składniki na formę o średnicy 24-25 cm 
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 100 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 

Masa serowa :
  • 500 g mielonego twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
  • 2 duże jajka 
  • 75 ml kremówki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 

Dodatkowo:
  • 3 łyżki marmolady różanej 
  • 2 łyżki zmiksowanych, suszonych płatków róż 
  • kilka garści malin 

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w jednolite ciasto (polecam malakser - to najszybszy i najwygodniejszy sposób przygotowywania kruchego ciasta). 
Formę na tartę o średnicy 24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) oprószamy mąką i wykładamy ciastem zaraz po jego przygotowaniu (wcześniej go nie chłodząc). 
Następnie formę z ciastem wkładamy na około 20 minut do zamrażarki. 
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra + dół), zamrożone ciasto oprószamy mąką, wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (w taki sposób, by zakryć również boki) i na ciasto wysypujemy obciążenie. Jako obciążenie może Wam posłużyć kilogram grochu, ryżu lub kaszy. 
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 10 minut, do zrumienienia. 

Składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, ok. 10 minut. 

Na przestudzonym cieście rozsmarowujemy marmoladę różaną, a następnie oprószamy ją zmiksowanymi na proszek płatkami róż (do zmiksowania użyłam młynka do kawy). 

Masę serową delikatnie wykładamy na konfiturę, a następnie układamy na niej maliny. 

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra + dół) i pieczemy ok. 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Opublikowano: 30 lipca 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.