
Róża i maliny.
Cudownie aromatyczny i smakowicie uzupełniający się duet w otoczce kremowej masy serowej, czyli przepis na pyszną tartę, w której rozkochają się Wasze podniebienia.
Uprzedzając pytania o suszone płatki róż :)
Zamówiłam je na Allegro, a następnie zmiksowałam w młynku do kawy.
A jeśli chcielibyście zobaczyć cały proces przygotowania tarty, to zapraszam na Instagram, gdzie nagrałam relację z procesu pieczenia i zapisałam w wyróżnionych relacjach (KLIK KLIK) :)
Składniki na formę o średnicy 24-25 cm
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
Masa serowa :
- 500 g mielonego twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
- 2 duże jajka
- 75 ml kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
- 3 łyżki marmolady różanej
- 2 łyżki zmiksowanych, suszonych płatków róż
- kilka garści malin
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w jednolite ciasto (polecam malakser - to najszybszy i najwygodniejszy sposób przygotowywania kruchego ciasta).
Formę na tartę o średnicy 24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) oprószamy mąką i wykładamy ciastem zaraz po jego przygotowaniu (wcześniej go nie chłodząc).
Następnie formę z ciastem wkładamy na około 20 minut do zamrażarki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra + dół), zamrożone ciasto oprószamy mąką, wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (w taki sposób, by zakryć również boki) i na ciasto wysypujemy obciążenie. Jako obciążenie może Wam posłużyć kilogram grochu, ryżu lub kaszy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 10 minut, do zrumienienia.
Składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, ok. 10 minut.
Na przestudzonym cieście rozsmarowujemy marmoladę różaną, a następnie oprószamy ją zmiksowanymi na proszek płatkami róż (do zmiksowania użyłam młynka do kawy).
Masę serową delikatnie wykładamy na konfiturę, a następnie układamy na niej maliny.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra + dół) i pieczemy ok. 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowano: 30 lipca 2020