
Jako zdeklarowana kawoszka nie mogłam nie wykorzystać faktu, że wciąż kwitną krzewy jadalnych róż i nie pokusić się o przygotowanie swojego ulubionego napoju wzbogaconego syropem z ich płatków.
Jeśli i Wy lubicie eksperymentować z kawą i podczas weekendowych spacerów napotkacie na swojej drodze różany krzew, zerwijcie kilkanaście kwiatów i zafundujcie sobie odrobinę luksusu, jaką z pewnością jest kawa z aromatem róż :)
Składniki na 2 spore porcje:
* 300 ml mleka
* 2 filiżanki espresso
* 6-8 kostek białej czekolady
* 3 spore garści płatków róży jadalnej*
* 120 ml wody
* 2 łyżeczki cukru
Płatki róży przekładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Gotujemy na niewielkim ogniu do czasu, aż połowa wody odparuje. Powstały w ten sposób syrop przecedzamy przez gęste sitko.
Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą kawą i mieszamy do chwili aż się rozpuści.
Do 2 wysokich szklanek (po ok. 400 ml) wlewamy spienione mleko, a następnie delikatnie (najlepiej przy pomocy dzbanuszka) wlewamy do niego kawę. Na koniec dodajemy łyżkę syropu różanego.
W razie potrzeby dosładzamy.
Smacznego :)
* Odradzam zbieranie róż które kwitną przy drogach. Najlepiej poszukać ich w parkach lub na łąkach.
Opublikowano: 4 czerwca 2016
Tagi:
kawa
Kategoria:
Ciepłe