2

Różane latte z białą czekoladą




Jako zdeklarowana kawoszka nie mogłam nie wykorzystać faktu, że wciąż kwitną krzewy jadalnych róż i nie pokusić się o przygotowanie swojego ulubionego napoju wzbogaconego syropem z ich płatków. 

Jeśli i Wy lubicie eksperymentować z kawą i podczas weekendowych spacerów napotkacie na swojej drodze różany krzew, zerwijcie kilkanaście kwiatów i zafundujcie sobie odrobinę luksusu, jaką z pewnością jest kawa z aromatem róż :)   

Składniki na 2 spore porcje:

* 300 ml mleka


* 2 filiżanki espresso 


* 6-8 kostek białej czekolady

* 3 spore garści płatków róży jadalnej*


* 120 ml wody

* 2 łyżeczki cukru

Płatki róży przekładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Gotujemy na niewielkim ogniu do czasu, aż połowa wody odparuje. Powstały w ten sposób syrop przecedzamy przez gęste sitko.

Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą kawą i mieszamy do chwili aż się rozpuści.

Do 2 wysokich szklanek (po ok. 400 ml) wlewamy spienione mleko, a następnie delikatnie (najlepiej przy pomocy dzbanuszka) wlewamy do niego kawę. Na koniec dodajemy łyżkę syropu różanego.

W razie potrzeby dosładzamy.

Smacznego :)

* Odradzam zbieranie róż które kwitną przy drogach. Najlepiej poszukać ich w parkach lub na łąkach.


Opublikowano: 4 czerwca 2016
Tagi: kawa
Kategoria: Ciepłe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Moje Bistro
09.06.2016 00:29 odpowiedz
Wspaniała kawa, muszę spróbować.
Agnieszka Wilk
04.06.2016 14:43 odpowiedz
Wspaniałe!!! Nie mam dostępu do dzikiej róży niestety, ale wyobrażam sobie ten smak... A że kawę uwielbiam to tym bardziej :)