18

Roladki ze schabu w sosie pieczarkowym




Roladki ze schabu z boczkiem, ogórkiem i papryką konserwową w sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na niedzielny obiad. Mnie osobiście do roladek najbardziej pasuje kasza gryczana, niestety Grzegorz w przeciwieństwie do mnie nie jest miłośnikiem kaszy, więc tym razem pojawiły się na naszym stole w towarzystwie ziemniaków. Ważne jest, by roladki były odpowiedni długo gotowane, aby mięso było miękkie i kruche. 

Do roladek idealnie pasują buraczki wg. TEGO przepisu i w takiej wersji gorąco Wam je polecam.                

  Składniki na 4 porcje

Roladki:

* 4 kotlety wieprzowe (po około 150-170 g każdy)

* 8 plasterków boczku parzonego

* 1 duży ogórek konserwowy

* 4 paski papryki konserwowej

* musztarda sarepska

* sól i pieprz

* olej do obsmażenia  


Dodatkowo:

* 500 g pieczarek

* 1 cebula

* 150 ml słodkiej śmietanki 18%

* 1 płaska łyżeczka mąki         

 

Mięso rozbijamy na cienkie płaty o dużej powierzchni (u mnie rozbity płat miał około 18 cm średnicy). Mięso posypujemy solą, pieprzem i smarujemy ok. 1/3 łyżeczki musztardy. Na mięsie układamy po 2 plastry boczku, ćwiartkę ogórka i paseczek papryki a następnie zwijamy roladkę, którą z obu stron związujemy nitką lub sznureczkiem.       

Na dużej patelni rozgrzewamy około 60-70 ml oleju i obsmażamy roladki ze wszystkich stron po około 3-4 minuty.  Następnie umieszczamy je w dużym garnku (tak, aby nie leżały na sobie) i zalewamy wodą do takiego poziomu, by nie wystawały ponad nią (wody powinno byc ok. 3-4 cm ponad poziom mięsa). Do roladek dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy około 75 minut. 

Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy roladki. Do powstałego sosu dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy do wrzenia aby sos zgęstniał. Jeśli jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać posikanej natki pietruszki. 

Roladki umieszczamy w sosie i podgrzewamy jeszcze kilka minut, aby sos obtoczył mięso. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego :)

 



Opublikowano: 4 listopada 2013
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Kasik
Kasik
03.12.2018 10:39 odpowiedz
Pani Kasiu czy to danie moge przygotować dzień wcześniej? wieczorem na świąteczny obiad?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2018 15:12 odpowiedz
Oczywiście :) 
Tylko roladki cały czas muszą być w sosie, aby nie wyschły. 
juska88
juska88
23.03.2016 19:45 odpowiedz
pyszne roladki, z twojego przepisu robiłam je pierwszy raz i wyszły idealne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2016 07:29 odpowiedz
Tak
gniewaszewska
gniewaszewska
29.02.2016 15:52 odpowiedz
Wspaniały przepis.Chcę te roladki zrobić jutro na obiad ale mam pytanie czy może być surowa papryka gdyż konserwowej nie posiadam?
juska88
juska88
14.02.2016 13:56 odpowiedz
Pyszny obiadek - przed chwila robiony. Nie mialam pomyslu na zrobienie schabu i trafilam na ten przepis. Polecam :-)
Dora
Dora
07.01.2016 22:10 odpowiedz
Zrobiłam te roladki na duży rodzinny obiad. Są przepyszne, wszyscy goście byli zachwyceni. Są proste w wykonaniu a eleganckie na talerzu. Super.
amatorka
amatorka
30.11.2015 13:32 odpowiedz
Właśnie probuje według powyższego przepisu,pachnie względnie,oby wyszol! :-)
kasia-1904
01.05.2015 15:37 odpowiedz
Roladki robiłam już kilka, sprawdzony przepis i do tego pyszny ==> wpisuję do ulubionych :)
wenus-lifestyle
20.11.2013 12:00 odpowiedz
Pięknie wyglądają, na pewno też doskonale smakują :)
lileczka_4
20.11.2013 09:22 odpowiedz
Uwielbiam takie roladki,pycha
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2013 23:13 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
Pozdrawiam
ankost
ankost
10.11.2013 23:07 odpowiedz
Wyglądają rewelacyjnie! A jak smakuje pycha niedzielny obiad wypadł smakowicie.
jolantaszyndlarewicz
09.11.2013 22:22 odpowiedz
Wspaniałe:) .... roladki to my lubimy:)
Tulipanovva
05.11.2013 11:49 odpowiedz
Mniam, na pewno wypróbuję. Zamiast nitki lub sznureczka można wbić dwie wykałaczki :)
tu-tusia
05.11.2013 10:39 odpowiedz
Pięknie je zrobiłaś :)
mikimama
04.11.2013 10:50 odpowiedz
Wyglądają rewwelacynie!
Magda C.
04.11.2013 10:48 odpowiedz
Idealny obiad dla mnie! Wygląda przepysznie!