4

Roladki z kurczaka z sałatką szpinakowo pomarańczową




Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dania, które podbiło nasze podniebienia, a pomrukiwań i słów zachwytu nie było końca.

W minioną sobotę, w pośpiechu i bez wcześniejszego przemyślenia, wyjęłam z lodówki kilka przypadkowych składników w celu przygotowania szybkiego obiadu w przerwie od pracy. Soboty to zazwyczaj najbardziej pracowite dla mnie w całym tygodniu dni, więc jeśli w ogóle decyduję się na przygotowanie obiadu, to musi być szybki i mało skomplikowany.

Godzinę później, kiedy danie znalazło się już na talerzu, okazało się, że połączone składniki, fantastycznie do siebie pasują, a smaki idealnie się uzupełniają. Aromatyczne, lekko pikantne mięso z papryką o odrobiną ciągnącej się mozzarelli, przepyszny sos śmietanowo czosnkowy z chili który świetnie komponuje się z ryżem oraz sałatka z młodego szpinaku ze słodką, soczystą pomarańczą która dopina całość nadając jej lekkości i świeżości.

Gorąco polecam!

Składniki na 4 porcje:

* 8 filetów z udek drobiowych (według preferencji - ze skórą lub bez)

* pół papryki czerwonej

* pół papryki zielonej

* pół papryki żółtej

* 1/2 kulki mozzarelli 

* papryka ostra w proszku

* suszony czosnek niedźwiedzi

* sól

* 2 łyżki oleju

Sos:

* 250 ml śmietanki 30%

* 2 ząbki czosnku

* 2 spore szczypty ostrej papryki w proszku

* 2 spore szczypty soli

Sałatka:

* 1 paczka młodego szpinaku (typu "baby")

* 2 duże, słodkie i soczyste pomarańcze

Dodatkowo:

* ryż

Paprykę oraz mozzarellę kroimy w słupki (paprykę w dłuższe, a ser w krótsze). Filety rozwijamy, oprószamy solą, ostrą papryką i czosnkiem niedźwiedzim, a następnie na jednym z końców mięsa układamy 3 słupki papryki (po jednym pasku z każdego koloru) oraz po słupku mozzarelli. Zwijamy mocno roladkę i spinamy ją wykałaczką lub obwiązujemy nitką. 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ze wszystkich stron do czasu, aż się zarumienią, a następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego (powinny leżeć obok siebie, a nie jedna na drugiej).

Składniki sosu łączymy ze sobą i wlewamy go do naczynia z mięsem. Roladki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

W czasie kiedy mięso się piecze, gotujemy ryż i przygotowujemy pomarańcze. (Pomarańczę obieramy ze skórki usuwając też białą skórkę i wykrawamy pozbawione skórki cząstki)

Gorące roladki podajemy z ryżem polanym sosem śmietanowym oraz szpinakiem wymieszanym z pomarańczami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 19 maja 2015
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Kasiag
Kasiag
26.05.2015 11:58 odpowiedz
Świetne, właśnie takiego przepisu szukałam. Trzymanie diety cukrzycowej w ciąży to masakra. Myślałam, że będę skazana na sałatę z serkiem wiejskim przez kilka miesięcy, a tu proszę :) Biegnę po składniki, dzięki :)
magdadajnowska
21.05.2015 19:46 odpowiedz
Piękne,apetyczne zdjęcie. Najbardziej mnie zaintrygowała sałatka :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.05.2015 13:27 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Pozdrawiam :)
kurianka
kurianka
19.05.2015 12:42 odpowiedz
Wspaniałe, są twoje przepisy, zdjęcia i porady. Żałuje tylko, że tak późno odkryłam twojego bloga. Szczególnie jestem Ci wdzięczna za przepisy na ciasta. Nareszcie mi sie udają dzięki twoim sprawdzonym i dokładnym przepisom