
Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dania, które podbiło nasze podniebienia, a pomrukiwań i słów zachwytu nie było końca.
W minioną sobotę, w pośpiechu i bez wcześniejszego przemyślenia, wyjęłam z lodówki kilka przypadkowych składników w celu przygotowania szybkiego obiadu w przerwie od pracy. Soboty to zazwyczaj najbardziej pracowite dla mnie w całym tygodniu dni, więc jeśli w ogóle decyduję się na przygotowanie obiadu, to musi być szybki i mało skomplikowany.
Godzinę później, kiedy danie znalazło się już na talerzu, okazało się, że połączone składniki, fantastycznie do siebie pasują, a smaki idealnie się uzupełniają. Aromatyczne, lekko pikantne mięso z papryką o odrobiną ciągnącej się mozzarelli, przepyszny sos śmietanowo czosnkowy z chili który świetnie komponuje się z ryżem oraz sałatka z młodego szpinaku ze słodką, soczystą pomarańczą która dopina całość nadając jej lekkości i świeżości.
Gorąco polecam!
Składniki na 4 porcje:
* 8 filetów z udek drobiowych (według preferencji - ze skórą lub bez)
* pół papryki czerwonej
* pół papryki zielonej
* pół papryki żółtej
* 1/2 kulki mozzarelli
* papryka ostra w proszku
* suszony czosnek niedźwiedzi
* sól
* 2 łyżki oleju
Sos:
* 250 ml śmietanki 30%
* 2 ząbki czosnku
* 2 spore szczypty ostrej papryki w proszku
* 2 spore szczypty soli
Sałatka:
* 1 paczka młodego szpinaku (typu "baby")
* 2 duże, słodkie i soczyste pomarańcze
Dodatkowo:
* ryż
Paprykę oraz mozzarellę kroimy w słupki (paprykę w dłuższe, a ser w krótsze). Filety rozwijamy, oprószamy solą, ostrą papryką i czosnkiem niedźwiedzim, a następnie na jednym z końców mięsa układamy 3 słupki papryki (po jednym pasku z każdego koloru) oraz po słupku mozzarelli. Zwijamy mocno roladkę i spinamy ją wykałaczką lub obwiązujemy nitką.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ze wszystkich stron do czasu, aż się zarumienią, a następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego (powinny leżeć obok siebie, a nie jedna na drugiej).
Składniki sosu łączymy ze sobą i wlewamy go do naczynia z mięsem. Roladki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
W czasie kiedy mięso się piecze, gotujemy ryż i przygotowujemy pomarańcze. (Pomarańczę obieramy ze skórki usuwając też białą skórkę i wykrawamy pozbawione skórki cząstki)
Gorące roladki podajemy z ryżem polanym sosem śmietanowym oraz szpinakiem wymieszanym z pomarańczami.
Smacznego :)
Opublikowano: 19 maja 2015
Pozdrawiam :)