2

Roladki z indyka ze śliwką zapiekane na kapuście z grzybami



Dziś kolejna propozycja świątecznego obiadu.
Tym razem będzie klasycznie i tradycyjnie :)

Owinięte wędzonym boczkiem i nadziewane suszonymi śliwkami roladki z indyka zapiekane na kapuście z grzybami. Podane z ziemniaczanym puree z masłem i kwaśną śmietaną. 

To typowo świąteczne smaki, które lubi chyba każdy z nas i które kojarzą się nam ze Świętami z czasów dzieciństwa. I chociaż sama uwielbiam eksperymentować w kuchni, to Święta są czasem, kiedy powracam do znanych mi już smaków. Poza tym, jak odmówić sobie tych świątecznych smakołyków :)

A co, jeśli wstając od świątecznego stołu czujemy się ociężali? 
W końcu tradycyjne, świąteczne potrawy nie należą do najlżejszych.
Na to również znajdzie się sposób :)
Espumisan Max. 

Espumisan Max nie tylko szybko i skutecznie pomoże Wam uwolnić się od przykrych skutków, jakie często niesie za sobą świąteczne menu, ale też sprawi, że poczujecie się komfortowo.

Zatem cieszcie się pysznymi, świątecznymi potrawami. W tym, mam nadzieję, również tym daniem :)

Espumisan Max, wyrób medyczny CE.

Składniki na roladki:
  • 8 kotletów z filetu z indyka
  • 16 dużych, wędzonych śliwek
  • 16 cienkich plasterków surowego, wędzonego boczku
  • sól i pieprz

Kapusta:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów 
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

KAPUSTA

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą na kilka godzin, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Przed gotowaniem wodę solimy.

Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją wodą, ponownie odciskamy i niezbyt drobno siekamy. 

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy do niej kapustę. Smażymy około 10 minut - do czasu aż kapusta lekko się zarumieni. 
Do obsmażonej kapusty dodajemy drobno posiekane grzyby i 5 łyżek wywaru z gotowania grzybów. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

ROLADKI

Mięso rozbijamy na cienkie, płaty. Oprószamy solą i pieprzem.

Na mięsie układamy 2 duże (lub 3 mniejsze) śliwki i ciasno zwijamy. Owijamy 2 plasterkami boczku. 

Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony do zrumienienia.  

CAŁOŚĆ

Roladki układamy na kapuście. Między roladki możecie włożyć kilka śliwek i jeśli lubicie, świeże gałązki rozmarynu. 
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. 
Podajemy z puree z ziemniaków. 

Smacznego! 

Espumisan Max, wyrób medyczny CE.

Opublikowano: 19 grudnia 2018
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Kasia P.
Kasia P.
03.04.2019 14:30 odpowiedz
Zrobione i właśnie przed chwilą zjedzone, bardzo nam smakowało, dziekuje za kolejny wspaniały przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2019 14:42 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :) 
Pozdrawiam!