4

Roladki z cukinii z kaszą i twarogiem



Dziś mam dla Was propozycję ciekawego, bezmięsnego obiadu. 

Roladki z cukinii z farszem twarogowym z kaszą, porem i cebulą. 
Całość dość mocno doprawiona czosnkiem i zapieczona z odrobiną słodkiej śmietanki.

I jak mam w zwyczaju w przypadku pierogów, tak i tym razem proponuję Wam przygotować sobie farsz dzień wcześniej. Po nocy w lodówce staje się on bardziej zwarty, a przy okazji smaki mają czas połączyć się ze sobą. (Swoją drogą farsz ten świetnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów ;) )

Miejscie tylko na uwadze, że do tego przepisu najlepiej sprawdzą się młode, dość cienkie cukinie (o średnicy ok. 5 cm). Nie posiadają one dużych, twardych pestek, a ich skórka jest miękka. Aktualnie w większości sklepów możecie znaleźć właśnie takie cuknie, więc raczej nie będzie problemu ze znalezieniem ich :)
 


Składniki na 4 porcje:
  • 3 niewielkie cukinie
  • 200 g ulubionej kaszy (ja użyłam białej kaszy gryczanej)
  • 500 g tłustego twarogu
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 pełna łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól ziołowa
  • sól i pieprz

Sos czosnkowy:
  • 1 duży jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa i pieprz
 
Cebulę oraz pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości.

Twaróg ścieramy na tarce, łączymy z ugotowaną, przestudzoną kaszą oraz cebulę i porem. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cukinie szatkujemy na cienkie plastry, a następnie każdy z nich obsmażamy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni (po około 15 sekund z każdej strony).
Na każdym pasku obsmażonej cukinii układamy kulkę z farszu i zwijamy w roladkę. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietanką, oprószamy czosnkiem oraz solą ziołową.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około 25 minut.

Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 15 minut.

Upieczone roladki podajemy z sosem.

Smacznego!
 
 
 

Opublikowano: 29 maja 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
claw
claw
30.07.2019 06:23 odpowiedz
zrobiłam z kus kusem i wyszły pyszne!! dziękuję za przepis :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2019 07:13 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :) 
 
Edyta
Edyta
03.06.2019 19:12 odpowiedz
Bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca przystawka- zdążyłam wypróbować przepis.Kolejny udany.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2019 19:15 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)