
Dziś mam dla Was propozycję ciekawego, bezmięsnego obiadu.
Roladki z cukinii z farszem twarogowym z kaszą, porem i cebulą.
Całość dość mocno doprawiona czosnkiem i zapieczona z odrobiną słodkiej śmietanki.
I jak mam w zwyczaju w przypadku pierogów, tak i tym razem proponuję Wam przygotować sobie farsz dzień wcześniej. Po nocy w lodówce staje się on bardziej zwarty, a przy okazji smaki mają czas połączyć się ze sobą. (Swoją drogą farsz ten świetnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów ;) )
Miejscie tylko na uwadze, że do tego przepisu najlepiej sprawdzą się młode, dość cienkie cukinie (o średnicy ok. 5 cm). Nie posiadają one dużych, twardych pestek, a ich skórka jest miękka. Aktualnie w większości sklepów możecie znaleźć właśnie takie cuknie, więc raczej nie będzie problemu ze znalezieniem ich :)

Składniki na 4 porcje:
- 3 niewielkie cukinie
- 200 g ulubionej kaszy (ja użyłam białej kaszy gryczanej)
- 500 g tłustego twarogu
- 1 duży por
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 pełna łyżeczka granulowanego czosnku
- sól ziołowa
- sól i pieprz
Sos czosnkowy:
- 1 duży jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa i pieprz
Cebulę oraz pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości.
Twaróg ścieramy na tarce, łączymy z ugotowaną, przestudzoną kaszą oraz cebulę i porem. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinie szatkujemy na cienkie plastry, a następnie każdy z nich obsmażamy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni (po około 15 sekund z każdej strony).
Na każdym pasku obsmażonej cukinii układamy kulkę z farszu i zwijamy w roladkę. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietanką, oprószamy czosnkiem oraz solą ziołową.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około 25 minut.
Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 15 minut.
Upieczone roladki podajemy z sosem.
Smacznego!
Opublikowano: 29 maja 2019