88

Roladki z ciasta francuskiego i kabanosów


  

Dziś mam dla Was propozycję pysznej i naprawdę ekspresowej przekąski - roladki z kabanosa w cieście francuskim ze słodkim sosem śmietanowym z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Przygotowanie jej zajmie wam 15 minut, a efekt końcowy z pewnością pozytywnie Was zaskoczy :)

Składniki:

* 1 rulon ciasta francuskiego (nie mrożonego)

* 4 długie kabanosy (ok 30 cm)

* 1 jajko

* sezam

Sos:

* 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 2 łyżki musztardy francuskiej

* 1 łyżka miodu

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Kabanosy zawijamy w ciasto francuskie, lekko wałkujemy (by miejsce odcięcia ciasta skleiło się) i układamy miejscem sklejenia do spodu. Rulony smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy obficie sezamem. Ostrym nożem kroimy na mniejsze roladki. Pieczemy do zrumienienia (ok. 10 minut).

W czasie kiedy roladki się pieką mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, po czym podajemy z nim gorące roladki.

Smacznego :)

 

 
 


Opublikowano: 18 września 2012
Tagi: kiełbasa
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (88)
1  2
dzusti
dzusti
24.09.2012 11:53 odpowiedz
O! Spóźniłam się z wpisem :-(
Trudno!
Polecam mimo wszystko spróbowac mojego przepisu :-)
dzusti
dzusti
24.09.2012 08:39 odpowiedz
Jalopeno z kurczakiem i kabanosem w bekonie :-)

Piersi z kurczaka kroimy na cieńkie płatki.
Kroimy surową papryczkę jalopeno na kawałki długości palca- tak samo kabanoski.
Zawijamy paprykę z kabanosem piersią z kurczaka i całość owijamy bekonem/boczkiem ( można kupić cieniuteńkie krojone płatki na tackach).Przetykamy wykałaczką,żeby się trzymało.
Smażymy - ja w sobotę tą wersję jadłam smażoną na grillu elektrycznym :-)

Były pyszne !

Danie to nie wymaga przypraw - pikanterii dodaje papryka jalopeno a sól wydobywa się z bekonu i kabanosa.
Mówię Wam- palce lizać:-)
ladyaga12
23.09.2012 22:09 odpowiedz
"Tarta na słono z kabanosami, kurkami i serem feta"

Składniki na tartę:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka

Składniki nadzienia:
25 dag kabanosów
15 dag kurek (można użyć innych ulubionych grzybów)
15 dag sera feta
1 mała cebula
2 jajka
1 szklanka śmietany 18%
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto siekamy ze sobą, następnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1h. Po czasie wysmarowaną formę (np. tortownicę) wylepiamy ciastem tak, by utworzyły się również wysokie brzegi. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni.

2. Kurki i kabanosy kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnię z masłem i cebulą. Smażymy przez kilka minut. Następnie dajemy na sito i odsączamy z tłuszczu. Podsmażone składniki układamy równo na podpieczonej tarcie, rozkruszamy ser feta i polewamy masą jajeczną (roztrzepane jajka zmieszane ze śmietaną i doprawione delikatnie solą i pieprzem). Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni.

Podajemy jako przekąskę pokrojoną w trójkąty. Smacznego!
ladyaga12
23.09.2012 21:48 odpowiedz
"Kruche babeczki na słono z pastą z kabanosów"

Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka

Składniki na pastę:
20 dag kabanosów
1 łyżka sera do smarowania gouda
szczypta ostrej papryki

czerwona papryka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Babeczki - siekamy drobno zimne masło z mąkami i solą, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy przez 15 min. w temp. 180 stopni.
2. Kabanosy siekamy w robocie kuchennym na gładką masę, dodajemy serek oraz szczyptę papryki. Masę wkładamy do szprycy i wypełniamy babeczki.

Dekorujemy kosteczkami czerwonej papryki, a jesli ktoś chce - dodatkowo plasterkami kabanosa.

Smacznego!
makecooking
23.09.2012 15:39 odpowiedz
Paluszki z kabanosem
375g ciasta francuskiego
Kilka większych kabanosów
1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Na stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt(32x15cm).Przekroić go na 2 części(14x15) i (18x15).
Położyć na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na około 10 min.
Na mniejszym kawałku rozłożyć po 5 kawałków kabanosa(około 3cm długości), w odległości około 1,5-2cm od brzegu. Ciasto między kabanosami posmarować żółtkiem z mlekiem. Nakryć większym kawałkiem ciasta i mocno docisnąć palcami. Wstawić do lodówki na około 20 min.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ostrym nożem przyciąć brzegi ciasta i pokroić na paski o szerokości ok. 0.5cm.Ułozyć płaską stroną na blasze i piec około 6 min.

Smacznego!
makecookingblogkulinarny@gmail.com
makecooking
23.09.2012 15:27 odpowiedz
Słone muffinki z kabanosem.

50 g masła
1/2 cebuli (posiekanej)
80 g kabanosów drobiowych
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g startego sera żółtego
220 ml mleka
80g czerwonej papryki
1 jajko
sól/pieprz

makecookingblogkulinarny@gmail.com
makecooking
23.09.2012 15:12 odpowiedz
Omlet warzywny z kabanosem.

makecookingblogkulinarny@gmail.com
makecooking
23.09.2012 15:07 odpowiedz
Kabanos w cieście francuskim

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty, na każdym z nich układamy kawałek kabanosa, a na niego kawałek żółtego sera. Wszystkie cztery rogi zlepiamy razem. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15 min w 200st. C.

Smacznego! :)
makecookingblogkulinarny@gmail.com
bezlaktozy
23.09.2012 14:05 odpowiedz
A dla lubiących eksperymenty - proponuję wołową sztufadę nadziewaną słoniną, kabanosami i paskami czerwonej papryki, serwowaną w postaci plasterków muśniętych ostrą musztardą lub tartym chrzanem.
adusiekw
23.09.2012 12:12 odpowiedz
Gotuje ,bo lubię ,Lubię bo gotuje a Konspol kabanosami chętnie wszystkich oczaruje .Sorbet Konspolowy w smaku jest nietuzinkowy ,w kuchni czas się nie dłuży a kabanos jako lodowy patyczek nam posłuży .Sorbet Konspolowy to rosół zamrożony rewelacyjny w upały i w smaku wspaniały .Każda Babcia będzie w szoku gdy zobaczy swój rosół w zamrażarce o zmroku .Jak ktoś laikiem w kuchni jest to podam Wam przepis na rosół który the best .Potrzebujemy 4 udka bo kurczaczek zawsze pomoże we wszelakich smutkach ,1 cebula która swym aromatem rozczula ;( ,2 liście laurowe ale nie do przykrycia nagości ale by oczarować smakiem wszystkich gości ,jedna kostka rosołowa może być tej marki na W :) a przy spożywaniu sorbetu każdemu z Was braknie tchu .Wszystkie składniki do garnka wkładamy ,chyba nie muszę tłumaczyć ,że cebulę kroimy w kostkę ,liście zaś możemy połamać a potem przed teściową z wazą się kłaniać :) .Kostkę rosołową do garnka wrzucamy ,możemy dodać również lubczyka bo wtedy miłosna gra w domu nie zanika .2 godziny gotujemy Nasz rosołek by potem cieszyć się sorbetami na stole .Do jednego litra wywaru (rosołku ) torebkę żelatyny potrzebujemy a sorbetami całą rodzinę cieszyć będziemy .Wlewamy taki napój bogów :) do kolorowych salaterek i laseczki kabanosa Konspol Natura do każdej z nich wkładamy bo oprócz niesamowitego smaku ,stabilną rękojeść do trzymania sorbetu mamy . Przez cztery godziny niechaj się salaterki z wywarem w lodówce schładzają a 26 września miłe Panie podczas obrad jury swe podniebienie sorbetem schładzają bo przepisy Fanów swą niezwykłością serca każdego ogrzewają
dziewczyna50@gazeta.pl


senninha
senninha
23.09.2012 11:46 odpowiedz
A gdy już na prawdę chcemy naszą pracę ograniczyć do minimum to możemy zrobić w formie keksówce zapiekankę banalnie prostą, a po przygotowaniu wystarczy pokroić w plasterki i gotowe.
Na dnie formy należy poukładać chleb tostowy, na nim czerwoną paprykę (można ją wcześniej podsmażyć), na nią warstwę startego na grubych oczkach żółtego sera, na należy ułożyć kabanosy, całość posypać znów obficie żółtym serem, a niego położyć plasterki pomidora i pokruszony chleb tostowy. Całość zapiec w około 180 stopniach przez 10 maksymalnie 15 minut.

Pozdrawiam,

senninha@vp.pl
senninha
senninha
23.09.2012 11:42 odpowiedz
Ale żeby było prościej i nie wymagało tak wiele pracy to moją propozycją na szybką przekąskę z kabanosa będzie kabanos w cieście na patyku. Wystarczy dwa kabanosy związać razem na przykład za pomocą szczypioru wymieszać w cieście (z mąki, jajka, wody, odrobiny mleka, soli) i usmażyć na złoty kolor po czym wbić na drewniany patyczek i podawać z ulubionymi sosami.

senninha@vp.pl
senninha
senninha
23.09.2012 11:40 odpowiedz
Pomysłów w głowie mam pełno, a nawet i jeszcze więcej! :) Kiedy zobaczyłam ten konkurs przypomniały mi się drożdżowe krokodyle pożerające kabanosy i same czekające na pożarcie. Widziałam (i jadłam) je na pewnej imprezie. To nic innego, jak drożdżowe ciasto zawinięte na foremki do pieczenia rurek (tak samo jak ciasto na rurki z kremem) z dekoracyjnymi oczami, łapkami i wielką paszczą wypełnioną ulubionym sosem i... kabanosem właśnie! Nie dość, że proste, to jeszcze smaczne i zachwycające wyglądem.

senninha@vp.pl
bezlaktozy
23.09.2012 01:49 odpowiedz
Proponuję również tartę orzechowo - jaglaną wypełnioną pokrojonymi w plastry kabanosami, pieczarkami i cukinią, posypaną świeżym oregano.
bezlaktozy
23.09.2012 01:09 odpowiedz
Witam serdecznie,
Może bezglutenowa przystawka dla zmarzniętych gości?
- Sałatka z ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, pokrojonymi w kostkę: kabanosami Konspolu, czerwoną papryką, cebulą czosnkową i ogórkiem kiszonym, doprawiona tymiankiem i podana w łódeczkach z cykorii...
Sprawdzona ;-) polecam.
Gość
Gość
22.09.2012 21:54 odpowiedz
"Ropuszka w dziurze" to propozycja dla kabanosów. Jest to tradycyjny angielski posiłek jednogarnkowy.Pysznie smakują w tej wersji:)

150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 duże jaja lekko ubite
175ml mleka
60ml wody
2 łyżki oleju
450g kabanosów
świeże liście szałwii i smażone krążki jabłka do przybrania

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, robimy zagłębienie w środku do którego wlewamy ubite jaja a w miarę gęstnienia także wodę i mleko.
Ubijamy ciasto trzepaczką aż będzie przypominało konsystencję śmietany, Przykrywamy miskę i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 220'C, na blachę do pieczenia wlewamy olej i podgrzewamy go 5 minut w piekarniku. Wyjmujemy blachę, układamy na niej pokrojone skośnie kabanosy i ponownie wstawiamy do pieca na 10 minut aż się zezłocą.
Rozbijamy ciasto trzepaczką i wlewamy je na kiełbaski ułożone na blasze, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy całość 35-40 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, złocistobrązowe i chrupkie. Przyozdabiamy szałwią i smażonymi plastrami jabłka.
Smacznego :)

gosiaziolkowa@gmail.com

jolantaszyndlarewicz
21.09.2012 18:06 odpowiedz
Prosta i szybka sałatka z kabanosami: ugotowane pierożki tortellini, papryka czerwona, ogórek, kabanosy, kukurydza z puszki, szczypiorek i majonez
jolantamarel@wp.pl
jolantaszyndlarewicz
21.09.2012 18:05 odpowiedz
koreczki: ser żółty - kabanos - zielone oliwki - kawałek suszonego pomidora ...a na wierzchu mini kukurydza:)...
pozdrawiam Kasiu:)
jolantamarel@wp.pl
charlotta
charlotta
20.09.2012 20:17 odpowiedz
najlepsza przekąska z użycie kabanosa to: w jednej łapce kabanos, w drugiej łapce pajda świeżego, pachnącego chleba i do tego każdy gryz przełożony gryzem pachnącego jesienią pomidora. nie ma lepszej przekąski.
alisz
20.09.2012 14:45 odpowiedz
Polecam też zawijasy z tortilli z fasolą, kabanosami i serem. Czerwoną fasolkę z puszki rozdrabniam widelcem, mieszam ze startym na małych oczkach ostrym żółtym serem i pokrojonym w kosteczkę kabanosem, doprawiam do smaku kminem rzymskim i solą. Farszem smaruje placki tortilli, zwijam w rulonik i kroję na plasterki. Takiego zawijasa przed pokrojeniem można również ugrillować.
alisz
20.09.2012 14:41 odpowiedz
A ja polecam małe tarteletki z ciasta francuskiego z farszem z kabanosów, cheddara i suszonych pomidorów
kasia-gotuje.pl
20.09.2012 13:28 odpowiedz
Ja z użyciem tych smacznych kabanosów bym zrobiła pyszniutkie bułeczki ślimaki. Po rozwałkowaniu ciasto posmarowane pesto z suszonych pomidorów i na środku znajdował by się kabanos. Pokrojone w 3 cm ślimaki....mmmm już sobie wyobrażam jakie by były pyszne :)
necia7
20.09.2012 11:39 odpowiedz
zawijane kabanosy
SKŁADNIKI:
-8 kabanosów
-8 plastrów chudego bekonu bądz szynki parmeńskiej
-zielony melon
-ser pleśniowy(uwielbiam gorgonzole)
melon kroimy w plasterki,ser plesniowy takze.kabanosy melon i ser zawijamy w bekon badz szynke i łaczymy wykałaczką.pieczemy na grillu ok 10 min.
przepyszna przekąska.
izasadok
20.09.2012 11:37 odpowiedz
Kabanos z oliwką, pomidorem koktajlowym i kawałkiem ogórka konserwowego, posmarowany musztardą miodową, zawinięty w żółty ser, a to wszystko zawinięte w naleśnik i podpieczone w mikrofali, lub piekarniku - pycha
necia7
20.09.2012 11:35 odpowiedz
Koreczki w ananasie.
składniki:
-cały nie obrany ananas
-10 kabanosów
-ser mozarella (kulki)
-30 dkg sera wędzonego
-oliwki czarne i zielone
-opcjonalnie paryka czerwona ogórek konserwowy
-ja takze dodaje kawałki avokado:)
-wykałaczki
z podanych składników robimy koreczki według uznania nastepnie nabijamy je na ananasa....bardzo efektowna przekąska...pięknie stroji stół na przyjeciach.
alfacronbacha
alfacronbacha
19.09.2012 21:59 odpowiedz
Proponuję kabanosy w białych i zielonych szlafrokach.
Potrzebujemy: kabanosów, arkuszy ciasta ryżowego (jak na sajgonki) oraz płatów nori (jak na sushi), sałaty lodowej, szczypiorku, majonezu lub sosu vinaigret.
Arkusze ciasta ryżowego zwilżamy wodą, układamy na nich posiekaną sałatę lodową, kabanosa, skrapiamy majonezem lub sosem vinaigret, zwijamy rulon, dociskamy brzegi by się skleiły, kroimy na dwa lub trzy kawałki, każdy kawałek przewiązujemy szczypiorkiem.
Aby otrzymać kabanosy w zielonych szlafrokach zawijamy wędlinę w zwilżone płaty wodorostów wyłożone posiekaną sałatą lodową skropioną sosem lub majonezem.
Smacznego!
kasia markiewicz
kasia markiewicz
19.09.2012 21:03 odpowiedz
Qesadilla z warzywami i kabanosami

Przepis:
przepis na 16 tortilli
2szkl. mąki pszennej
1/2 lyzeczki soli
3 łyzki smalcu
2/3 szkl. gorącej wody
Do mąki dodac sól, smalec roztopić w wodzie i stopniowo dodawać do
mąki i zrobić kulę. Gładkie i miękkie ciasto odstawić na godzinę.
potem podzielić na 16 części i odstawić na 10minut. Rozwalkować każdą
część na bardzo cienkie placki ok. 18cm. Smażyć na rozgrzanej suchej
patelni. Smażyłam do momentu pojawienia się pęcherzyków.

Farsz zrobiłam z podduszonej papryki pieczarek i kukurydzy. Na gorącej
patelni polożylam placek na to ser plastry lub może być starty, na to
cienko farsz z duszonej papryki pokrojonej w kostkę, pieczarek i kukurydzy które razem dusily się do miękkości doprawione solą, pieprzem. Na to plastry cienkie kabanosów i znów ser. Nakrywam drugim plackiem
i gdy ser się rozpuści odwracam całość na drugą stronę, gdy się skleją
placki to zdejmuję z patelni i kroję w ósemki, można takie chrupiące
podawać od razu lub chłodne.
Smacznego
wizzz31
19.09.2012 12:05 odpowiedz
Muffiny z kabanosem, oliwkami i serem feta:
120g maki, 3 jajka, 4 lyzki oliwy z oliwek, 1 jogurt naturalny, opakowanie proszku do pieczenia, 50g zielonych oliwek, 80g pokrojonego w drobne kawalki kabanosa, 100g sera feta, 2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki, sol, pieprz.

Kabanosy i oliwki pokroic w drobne kawalki.
W salaterce ubic jajka, dodac make, proszek do pieczenia, oliwe i jogurt. Dobrze wymieszac. Posolic, popieprzyc i dodac posiekana pietruszka.
Na koniec do ciasta dorzucic oliwki, kabanosa i pokruszona fete.
Piec w 180°C przez ok 20 minut.

Idealna przekaska zarowno na zwalczenie malego gloda ;-), podana z salata moze zastapic lekka kolacje. Rewelacja na piknikowe menu!
wizzz31
19.09.2012 11:53 odpowiedz
Oto moja propozycja : mini tarty z konfitura z karamelizowanej cebuli, lekko podsmazone pieczarki pokrojone w plasterki, plasterki kabanosa. Calosc przyprawiona swiezym tymiankiem i zapieczona w piekarniku. Opcjonalnie przed zapieczeniem mozna posypac startym serem.
Smacznego :-)
Pozdrawiam
Magda
Kari
Kari
19.09.2012 10:56 odpowiedz
Jajecznica z kabanosem, kurkami i natką pietruszki.
Kari
Kari
19.09.2012 10:54 odpowiedz
Moja propozycja to owocowe koreczki z kabanosem, poniewaz uwielbiam połączenie mięsa z owocami.

mango
truskawka
winogrono
kabanos
klara84_pl
19.09.2012 09:39 odpowiedz
Pyszna byłaby tez ziemniaczana zapiekanka z kabanosami, cebulą, rozmarynem, i parmezanem.
lillaforjasz
19.09.2012 09:23 odpowiedz
Moja propozycja na danie z kabanosów to przepis na sałatkę-przystawkę :
kabanosy pokrojone w plasterki
kukurydza
czerwona fasola
cebulka pokrojona w kostkę
ogórek zielony pokrojony w kostkę
ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry nie za duze,
wszystko polane sosem winegret.
Smacznego
klara84_pl
19.09.2012 09:11 odpowiedz
Ja chciałabym zaproponować sałatkę:

* młode pieczone ziemniaczki - pokrojone
* pieczona cebula - gruba kostka
* pieczony czosnek
* pieczona czerwona papryka - gruba kostka (bez skórki)
* pokrojony i podsmażony na patelni grillowej kabanos
* spory pęczek posiekanej dymki

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a na wierzch każdej porcji dodajemy łyżkę majonezu.
3trzecia3
3trzecia3
19.09.2012 08:46 odpowiedz
Grillowana kiełbasa z kurczaka z zapiekanką ziemniaczana polana sosem musztardowym posypana odrobina koperku i z dodatkiem świeżej chrupiącej papryczki chili, A to wszystko położone na sałatce z rukwi wodnej i endywii doprawione dresingiem z mięty pieprzowej, cytryny i odrobiny lekkiego jogurtu.PYCHOTA!
marta.t@o2.pl
Gość
Gość
19.09.2012 08:00 odpowiedz
Kabanosy tej firmy znam, cenię i wykorzystuję.

KABANOS JEST NIEZASTĄPIONY W ROLI

"KABANOS NA WYNOS"!!!!!!

Daję dziecku jako przekąskę do szkoły. Wtedy nie chce nic więcej. Wracając ze szkoły woła od progu: dlaczego dałaś mi tak mało!!!

"KABANOS NA WYNOS" jest niezastąpiony w szkole, w pracy, na biwaku.

Polecam pop prostu delektować się jego smakiem nie zagłuszając go innymi dodatkami. No może być pajda chleba z wiejskim masłem.

Iw Ko
Gość
Gość
19.09.2012 07:56 odpowiedz
Kabanosy tej firmy znam, cenię i wykorzystuję.

KABANOSA proponuję jako dodatek do pizzy.
Jest to alternatywa dla nie lubiących salami lub oczekujących odmiany.
Iw Ko
Gość
Gość
19.09.2012 07:54 odpowiedz
Kabanosy tej firmy znam, cenię i wykorzystuję.

KABANOS jako dodatek do makaronu z brokułami i sosem śmietanowym.
KABANOSA w tej roli traktuję na bardzo cieniutkie plasterki, które nazywam "oszkrobki".

Iw Ko
Gość
Gość
19.09.2012 07:52 odpowiedz
Kabanosy tej firmy znam, cenię i wykorzystuję.

KABANOS jako świetny dodatek do jajecznicy na maśle (nie tylko wtedy gdy nie mam pod ręką boczku).

Iw Ko
rudyniejestzly
19.09.2012 00:00 odpowiedz
ja kabanosy pokroiłabym w kostkę, do tego skroiłabym żółty ser (też w kostkę), dodała drobno posiekanego ananasa i wymieszałabym to z dodatkiem oliwy z pestek winogron. podałabym najprawdopodobniej z zapiekanymi w ziołach ziemniaczkach ;)
sylzab2294
18.09.2012 23:29 odpowiedz
Klasyka mnie ujmuje, dlatego mięsko do drugiego dania Wam zaproponuje!
Mój twór wyobraźni KABANOSER nazwałam!
1 duża pierś z kurczaka
plaster żółtego sera
kabanos drobiowy
naparstek masła
koperek
przyprawy
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ubijamy dość cienko,tak aby się ta pierś nie rozleciała...
Od wewnętrznej strony delikatnie solimy, pieprzymy i obsypujemy czosnkiem i ziołami.
Układamy kolejno ser, na to kabanos, masełko, pieprzymy, posypujemy koperkiem i szczelnie zawijamy, tak aby nic po bokach nie wystawało.
Obtaczamy w jajku, a potem w panierce.
Smażymy na głębokim tłuszczu, aby wszystko równomiernie się upiekło, obracając co jakiś czas naszego Kabanosera...
Mięsko wyśmienite na niedzielne uroczystości.
Polecam! Super!
luśka
18.09.2012 22:41 odpowiedz
kabanosy... przecież najlepsze są bez żadnych dodatków! ;) w jedną rękę kabanos, w drugą kromeczka chleba i jest pysznie!:)
ale skoro mowa o bardziej skomplikowanych potrawach to w moim domu, na różne ważniejsze okazje (np. urodziny, spotkanie ze znajomymi) robi się pyszną i prostą w wykonaniu sałatkę, w której głównym składnikiem są właśnie kabanosy. Jest to sałatka "szklankowa". czyli wszystkiego dajemy mniej więcej w tej samej ilości, u mnie jest to szklanka (220 ml) Wygląda to tak:
Do miski wrzucam:
-szklankę pokrojonych na prawie centymetrowe talarki kabanosy
-szklankę sera pokrojonego w grubą kostkę (np. salami, gouda, ale może być też feta)
-szklankę papryki (także gruba kostka)
-puszka czerwonej fasolki
-niecała szklanka ogórków kiszonych (gruba kostka)
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem:) pyyyycha!
Gość
18.09.2012 21:49 odpowiedz
Szaszłyki z kabanosów, pomidorów, papryki i sera żółtego:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2012 20:47 odpowiedz
Karolciu - firma Konspol nie ma nic wspólnego z Konstarem, możesz być spokojna :)
pinkcake
18.09.2012 19:53 odpowiedz
Kabanosy w cieście francuskim to miała być moja propozycja, ale już spalona... :(
karola
karola
18.09.2012 17:55 odpowiedz
Czy konspol jest "spokrewniony" z konstarem? Po aferze tej firmy nie mam zaufania co do kon-firm.
katia
katia
18.09.2012 16:09 odpowiedz
Kwadraciki z ciasta francuskiego z kabanosem i bryndzą

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Paczka kabanosów z kurczaka
Ser bryndza - 200 g


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto francuskie dzielimy na średniej wielkości kwadraty (np. 3cmx3cm). Wykładamy na blaszkę na papier do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy je do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie 1 ząbek czosnku drobno posiekać i wymieszać z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Kabanosy kroimy w cienkie plastry, a bryndzę kruszymy w miseczce.
Wyciągamy ciasto francuskie z pieca, smarujemy je mieszanką z koncentratu i układamy plasterki kabanosów i posypujemy wierzch bryndzą.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut i gotowe:)
nikajaz
nikajaz
18.09.2012 14:36 odpowiedz
I jeszcze jeden przepis który kiedys na stronie Winiar znalazłam i gosci odtad na naszym stole

Zadymione papryki z kabanosami, ziołowymi grzankami i mozarellą

Składniki:
2 papryki
4 kabanosy
2 kromki chleba
1 kulka sera mozarella
ulubiona mieszanka ziołowa do smaku

nikajaz@wp.pl

Z papryki odcinamy wieczko i wydłubujemy środek. Po umyciu odkładamy na grilla.
Kromki chleba smarujemy niezbyt obficie oliwą i posypujemy ziołową przyprawą.
Podpiekamy lekko na grillu. Tak samo kabanosy. Po zrumienieniu grzanki kroimy w małe kwadraciki, kabanosy w krótkie kawałki i mieszamy to z kawałkami mozzarelli.
Takim farszem napychamy papryki, zamykany je i grillujemy aż papryczki będą miękkie, a serek się rozpuści.
nikajaz
nikajaz
18.09.2012 14:30 odpowiedz
Abo szybka i sycaca sałatka

5-6 kabanosów
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 papryka a najlepiej po połowie 2 róznych
2 ząbki czosnku
6 korniszonów
około 10 dag startego żółtego sera
seler naciowy marynowany (opcjonalnie kiełki) Chociaz mój maż woli bez selera
majonez 2-3 łyżki
sól pieprz


Fasolę, seler, i kukurydzę odsączamy i przemywamy zimną wodą, kabanosy kroimy na kawałeczki, paprykę i korniszony w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę Wszystkie składniki łączymy ze sobą doprawiamy i mieszamy z majonezem

nikajaz@wp.pl
nikajaz
nikajaz
18.09.2012 14:23 odpowiedz
A moze nasza ulubiona zapiekanka?

Zapiekanka ziemniaczana z kabanosem
Składniki
Ok. 1kg ziemniaków
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
4 laski kabanosa
Ok. 15sztuk pieczarek
Duży kawałek sera żółtego
Łyżka masła
Łyżka oleju
Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ziemniaki obgotować w osolonej wodzie tak, żeby były półtwarde. Ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego. Cebule obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, drobno pokroić, kabanos pokroić w drobne plastry. Cebulę, czosnek i kabanosy posolić, obsmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka. Pieczarki pokroić w kawałki, osolić i udusić na maśle.
Na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym ułożyć pieczarki, cebule z kabanosem i czosnkiem, zetrzeć na to żółty ser. Wszystko zapiekac w temp. ok 180st. przez 30 minut.
nikajaz@wp.pl
1  2