25

Roladki szparagowe z wędzonym boczkiem, kurczakiem i śmietanowym sosem musztardowo miodowym


Kolejna propozycja na przepyszny obiad z wykorzystaniem szparagów. Słodkawy sos świetnie komponuje się z delikatnym w smaku filetem i szparagami, a wędzony boczek nadaje delikatny, ale bardzo znaczący w tej kompozycji posmak. 

Serdecznie polecam :) 

Składniki na 4 porcje:

* 16 szparagów

* 1 duży filet z kurczaka

* 8 plastrów wędzonego boczku

* 4 gałązki rozmarynu

* 8 młodych ziemniaków

* oliwa

* sól

* pieprz

Sos:

* 2 pełne łyżki musztardy francuskiej

* 1,5 łyżki miodu

* 9 łyżek kremówki (36%)

* 1 szczypta soli

Ziemniaki (ze skórką) kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Od szparagów odcinamy twarde końce. Filet dzielimy na 4 paski i rozbijamy je dość cienko. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Po 4 szparagi obwijamy mięsem a następnie 2 plasterkami boczku. Możecie od spodu spiąć mięso wykałaczką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Musztardę łączymy z miodem. Odkładamy 1 łyżkę, a resztą łączymy ze śmietanką i solą. Odłożoną musztardą z miodem smarujemy wierzch roladek (ostatnie zdjęcie), a główki szparagów przykrywamy folią. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut, a następnie pomiędzy roladki wlewamy pozostały sos i zapiekamy jeszcze 10 minut. 

Przed podaniem ziemniaki mieszamy z sosem spod roladek. Ja przygotowałam dodatkową porcję sosu (zapiekając go 10 minut w małym naczyniu żaroodpornym) i polewałam nim roladki już na talerzu. 

Smacznego :)

 



 



 



 



Źródło 


Opublikowano: 8 maja 2012
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2014 10:25 odpowiedz
Oczywiście, dokładnie tak samo.
Pozdrawiam
ewela
ewela
10.05.2014 10:20 odpowiedz
Witam, chciałam to danie zrobić jutro na obiad tylko mam białe szparagi i zastanawiam się czy mogę je użyć ? a jeśli tak to czy tak samo je zrobić jak z zielonymi? pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2012 07:49 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią :)
Pozdrawiam :)
next007
06.07.2012 23:17 odpowiedz
Zrobiłam ten obiad u mamy na przyjęciu imieninowym. Wszyscy zjedli z apetytem a było nas ponad 20 osob. Dziękuję za inspirację :)
justynka_foczkaaa
justynka_foczkaaa
31.05.2012 19:05 odpowiedz
Dziękuję za podpowiedź:) mistrzem robienia spodów pizzy jest mój chłopak, a ja zajmę się górą ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.05.2012 10:46 odpowiedz
Ale bardzo gorąco polecam jeszcze ten przepis.
gotowaniecieszy.blox.pl/2012/05/Pizza-ze-szparagami-porem-i-feta.html

Pizza jest fenomenalna :)

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.05.2012 10:44 odpowiedz
Tak, mam jeszcze jeden. Postaram się go w takim razie zamieścić najszybciej jak to możliwe. Mam nadzieję, że będzie to w niedziele :)
justynka_foczkaaa
justynka_foczkaaa
31.05.2012 10:43 odpowiedz
Super przepis, wczoraj go wypróbowałam. pyszne i efektowne danie. w sezonie szparagowym jeszcze zagości na moim stole. Kasiu, może masz w zanadrzu jakieś inne przepisy na szparagi?
krecia2012
21.05.2012 16:51 odpowiedz
Skorzystałam z przepisu i są wyśmienite! Polecam każdemu, a za przepis dziękuję:)
krecia2012
18.05.2012 20:45 odpowiedz
Cudnie to wygląda, chyba się skuszę!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2012 13:33 odpowiedz
Dziękuję :)
Bon
Bon
13.05.2012 13:04 odpowiedz
Ale to danie jest apetyczne i eleganckie! Z chęcią dziś bym poprosiła na ten niedzielny obiad :) SUPER ZDJĘCIA!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.05.2012 20:56 odpowiedz
Tylko główki szparagów.
Gość
Gość
11.05.2012 17:04 odpowiedz
Rozumiem ,że szparagi przykrywany folią aluminiową.
aneczkazminska
10.05.2012 14:36 odpowiedz
Pysznie to wygląda
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2012 23:34 odpowiedz
Tapenado - potem to już tylko ugotowane ziemniaki mieszasz z sosem spod roladek :) Najlepiej po wyjęciu z naczynia roladek po prostu wrzucić do niego ziemniaki i potrząsnąć kilka razy naczyniem żeby sos oblepił ziemniaki.
Mam nadzieję, że teraz już wyraziłam się jaśniej :)

Pozdrawiam i dziękuję za miłe komentarze :)
kabamaiga
08.05.2012 19:04 odpowiedz
Cudne.
Gość
Gość
08.05.2012 18:49 odpowiedz
szczególnie zaintersowały mnie ziemniaki. Przeczytałam 3 razy. I wiem tylko tyle że trzeba je ugotować w łupianach. Potem się gubię .Może to nie mój dzień :(

Pozdrawiamy Tapenda
judik1119
08.05.2012 17:26 odpowiedz
Za propozycja jest zachwycająca! Jestem pewna, ze z niej skorzystam bo wygląda wyśmienicie!:) Pozdrawiam cieplutko
zaytoona
08.05.2012 15:17 odpowiedz
Danie wygląda zdecydowanie po królewsku! :)
Marzi
08.05.2012 15:04 odpowiedz
Aż nabrałam ochoty na szparagi tak pięknie się prezentują :-)
zawsze.oliwek
08.05.2012 14:42 odpowiedz
gdyby nie dzieląca nas odległość, już bym trąbiła pod Twoim domem ;)
uwielbiam szparagi w każdej postaci :)
Maggie
08.05.2012 13:17 odpowiedz
Piekny, elegancki obiad, a do tego wspaniale podany...
jolantaszyndlarewicz
08.05.2012 12:08 odpowiedz
Kasiu ten obiad wyglada bardzo, bardzo zmysłowo .....
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
08.05.2012 11:47 odpowiedz
Wyglądają wspaniale! Muszą smakować wyśmienicie! uwielbiam szparagi, tylko zielone! I te ich główki, dla mnie smakują orzechowo, cudnie! Wspaniały przepis, wspaniałe zdjęcia... Kasiu, podziwiam! Pozdrawiam i dużo ciepłego słonka życzę;)