
Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie, tak popularnego w polskiej kuchni, schabu.
Kruche roladki z dodatkiem musztardy miodowej, karmelizowanej z owocowym kremem balsamicznym cebuli i boczku. Zanurzone w kremowym sosie z brunatnych pieczarek.
Świetnie komponują się z kaszą gryczaną, kopytkami lub kluskami śląskimi.
Jeśli macie ochotę, i chcecie uzyskać intensywniejszy aromat, do sosu dorzućcie też kilka suszonych, drobno posiekanych grzybów.
KARMELIZOWANA CEBULA
- 6 dużych, czerwonych cebul
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki cukru
- 3 łyżki malinowego lub truskawkowego kremu balsamicznego
- szczypta soli
ROLADKI
- 6 plastry schabu (po ok. 200 g każdy)
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 6 łyżeczek musztardy miodowej
- karmelizowana cebula
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
SOS
- 500 g brunatnych pieczarek
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Cienko pokrojoną cebulę smażymy na oleju do chwili, aż stanie się miękka i szklista. Następnie dodajemy cukier i dość często mieszając smażymy kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i ponownie dość często mieszając dusimy do czasu, aż cebula zgęstnieje.
Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy odrobinką soli.
Gotową cebulę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.
Plastry schabu rozbijamy na duże, cienkie płaty. (Zapytajcie w sklepie o możliwość rozbicia mięsa na kotlety - coraz więcej sklepów mięsnych posiada odpowiedni sprzęt. Aby płaty mięsa były jeszcze cieńsze dodatkowo odrobinę rozbijcie je w domu, ale już wcześniej rozbite przez maszynę znacznie łatwiej poddają się dodatkowemu rozbijaniu.)
Mięso oprószcie solą, pieprzem i wsmarujcie w nie po łyżeczce musztardy.
Na mięsie układamy po 2 plastry boczku oraz porcję karmelizowanej cebuli.
Zwijamy roladki, a następnie oba końce obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką.
Mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy soli oraz pieprzu do smaku i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Następnie do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy kolejną godzinę.
Jeśli w tym czasie woda odparuje, dolewamy taką ilość, by przykryła całe roladki.
Mąkę łączymy z zimną wodą (ok. pół szklanki) i energicznie mieszamy. Gdy wszystkie grudki znikną łączymy ją ze śmietanką (możecie też przelać ją przez gęste sitko).
Śmietankę z mąką wlewamy do roladek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
Przed podaniem możecie dodać też posiekaną (koniecznie świeżą) natkę pietruszki.
Smacznego :)
Opublikowano: 13 stycznia 2021
Kategoria:
Mięso