0

Roladki schabowe z karmelizowaną cebulą i boczkiem





Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie, tak popularnego w polskiej kuchni, schabu. 

Kruche roladki z dodatkiem musztardy miodowej, karmelizowanej z owocowym kremem balsamicznym cebuli i boczku. Zanurzone w kremowym sosie z brunatnych pieczarek. 

Świetnie komponują się z kaszą gryczaną, kopytkami lub kluskami śląskimi. 
Jeśli macie ochotę, i chcecie uzyskać intensywniejszy aromat, do sosu dorzućcie też kilka suszonych, drobno posiekanych grzybów. 

KARMELIZOWANA CEBULA
  • 6 dużych, czerwonych cebul
  • 2 łyżki oleju 
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki malinowego lub truskawkowego kremu balsamicznego 
  • szczypta soli 

ROLADKI 
  • 6 plastry schabu (po ok. 200 g każdy)
  • 12 plastrów wędzonego boczku 
  • 6 łyżeczek musztardy miodowej 
  • karmelizowana cebula 
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

SOS
  • 500 g brunatnych pieczarek 
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki mąki 
  • sól i pieprz do smaku 

Cienko pokrojoną cebulę smażymy na oleju do chwili, aż stanie się miękka i szklista. Następnie dodajemy cukier i dość często mieszając smażymy kolejne 10 minut. 
Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i ponownie dość często mieszając dusimy do czasu, aż cebula zgęstnieje. 
Na koniec, w razie potrzeby, doprawiamy odrobinką soli.
Gotową cebulę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. 

Plastry schabu rozbijamy na duże, cienkie płaty. (Zapytajcie w sklepie o możliwość rozbicia mięsa na kotlety - coraz więcej sklepów mięsnych posiada odpowiedni sprzęt. Aby płaty mięsa były jeszcze cieńsze dodatkowo odrobinę rozbijcie je w domu, ale już wcześniej rozbite przez maszynę znacznie łatwiej poddają się dodatkowemu rozbijaniu.)

Mięso oprószcie solą, pieprzem i wsmarujcie w nie po łyżeczce musztardy. 

Na mięsie układamy po 2 plastry boczku oraz porcję karmelizowanej cebuli. 
Zwijamy roladki, a następnie oba końce obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką. 

Mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy soli oraz pieprzu do smaku i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. 
Następnie do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy kolejną godzinę. 
Jeśli w tym czasie woda odparuje, dolewamy taką ilość, by przykryła całe roladki. 

Mąkę łączymy z zimną wodą (ok. pół szklanki) i energicznie mieszamy. Gdy wszystkie grudki znikną łączymy ją ze śmietanką (możecie też przelać ją przez gęste sitko). 

Śmietankę z mąką wlewamy do roladek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. 

Przed podaniem możecie dodać też posiekaną (koniecznie świeżą) natkę pietruszki. 

Smacznego :) 
 

Opublikowano: 13 stycznia 2021
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.