5

Roladki drobiowe z jajecznicą




Ciepłe słońce rozpieszcza blade po zimie policzki, drzewa tryskają świeżą zielenią młodych liści, spod ziemi wylęgają się moje ukochane konwalie, a ptaki sprawiają, że człowiek wyłącza radio, by z kubkiem herbaty wsłuchiwać się w te dyrygowane naturą koncerty. Jest pięknie. Tak pięknie, że od razu mam ochotę przenieść tę wiosnę na talerz. Mam ochotę na lekkie, cieszące oko dania z ferią smaków i kolorów.

Wiosna za oknem.  

Wiosna w sercu.

Wiosna na talerzu. 

Faszerowane jajecznicą roladki drobiowe w chrupiącym boczku z solidną porcją sałaty. Idealny, wiosenny obiad. 



Składniki na 6 roladek:

* 3 spore filety z kurczaka

* 6 jajek

* 6 plasterków wędzonego boczku

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 cebula

* 1 łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

Filety rozcinamy wzdłuż na cienkie płaty, rozbijamy je, oprószamy solą i pieprzem. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do czasu aż będzie miękka i szklista. Jajka mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem. Wlewamy je do cebuli i smażymy jajecznicą (powinna być dość sztywna). Przestudzoną jajecznicę układamy na mięsie i zwijamy dość ciasne roladki, które uwijamy boczkiem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy je jeszcze 15 minut (najlepiej w termoobiegu lub na opcji grill). 

Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami (u mnie mieszanka sałat z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i rzodkiewkami skropiona oliwą).

Smacznego :)


Opublikowano: 25 kwietnia 2015
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Monika
02.05.2015 22:49 odpowiedz
Mniam, ależ smakowicie wygląda ;) Ja ostatnio mam fioła na punkcie roladek drobiowych faszerowanych, szukam inspiracji w internecie na nowe nadzienia, ale takiego z jajkami to ja nigdzie nie spotkałam :) Wydaje mi się, że nawet na śniadanie na kanapki byłaby to fajna sprawa zamiast kupnej wędliny. Wypróbuję niebawem, pozdrowionak :)
AGNI
AGNI
01.05.2015 22:10 odpowiedz
WSPANIAŁE, IDEALNIE WIOSENNE...
jolantaszyndlarewicz
27.04.2015 13:13 odpowiedz
Kasiu świetna alternatywa dla mojego ulubionego kurczaka faszerowanego fetą .... musze wypróbować:)
ewela
ewela
25.04.2015 21:53 odpowiedz
wyglądają pysznie:) koniecznie muszę spróbować:)
8ewelin
25.04.2015 10:02 odpowiedz
Mniam