2

Roladki drobiowe z gruszką

Czas przygotowania przepisu:
15 min
Czas gotowania / pieczenia:
25 min
Liczba porcji:
4


Prosty, szybki i elegancki. 
Ale przede wszystkim bardzo jesienny. 
Dziś przepis na pyszny, nieskomplikowany obiad, który zrobi wrażenie nie tylko na Waszych domownikach, ale który też z czystym sumieniem możecie podać swoim gościom. 
Pieczarki, by nadać całości jeszcze bardziej jesiennego charakteru, możecie zastąpić kurkami lub podgrzybkami.


Składniki:
  • 4 filety z kurczaka
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 1 duża, mocno dojrzała gruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
 
Sos:
  • 400 g brunatnych pieczarek
  • 500 ml kremówki (30%)
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
 
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat lub samej rukoli (unikajcie sałat z grubymi łodyżkami)
  • 1 duża, mocno dojrzała gruszka 

Filety rozcinamy i delikatnie rozbijamy tworząc cienki, jak najbardziej zbliżony do kwadratu płat.

Mięso oprószamy solą oraz pieprzem, na każdym kawałku układamy po 3 plastru boczku i po 2 słupki gruszki. Ciasno zwijamy i obwiązujemy nitką.

Roladki obsmażamy na oleju na rumiano, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut.
W czasie kiedy piecze się mięso przygotowujemy sos.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju. Kiedy zmiękną oprószamy je solą i jeśli puszczą wodę, czekamy aż odparuje. Do zarumienionych pieczarek dodajemy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 4 minuty, do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone roladki kroimy w plastry, podajemy z porcją sosu oraz sałatą połączoną z pokrojoną w cienkie plasterki gruszką.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 1 października 2018
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Tymonklara
Tymonklara
06.10.2018 16:34 odpowiedz
Wyglądają przepyszne, pewnie tak smakują. Jutro się przekonamy i nie omieszkam podzielić się swoimi wrażeniami????. Pozdrawiam Kasiu????. PS. Porzeczkowe Raffaello w trakcie robienia????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2018 20:21 odpowiedz
No to czekam na recenzję :)