14

Roladki drobiowe z gorgonzolą, gruszką i orzechami. Pycha!


Zapraszam na drugą propozycję w gruszkowym tygodniu. Tym razem wytrawnie i obiadowo.

O tym, że gruszki i ser pleśniowy stanowią zgrany duet wie z pewnością wielu z Was. Postanowiłam wiec przygotować z nich farsz do roladek drobiowych. Dodatkowo wzbogaciłam go drobno posiekanymi orzechami włoskimi, które nadają farszowi ciekawą konsystencję, ale są też dość intensywnie wyczuwalne w smaku. Gruszki dodają mięsu słodkiego, owocowego smaku, ale nie są dominujące. 

Ja do roladek nie podawałam już sałatki, każdy dostał na talerz obok mięsa kilka kawałków upieczonej gruszki. 

Składniki:

* 3 filety z kurczaka

* sól

* pieprz

* suszony tymianek

* olej

* 2 gruszki

Farsz do roladek:

* 100 g gorgonzoli

* 2 małe gruszki

* 1 garśc drobniutko posiekanych orzechów włoskich

Gorgonzolę rozdrabniamy w miseczce widelcem, dodajemy do niej drobno posiekane orzechy oraz starte na grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku gruszki. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Filety delikatnie rozklepujemy najcieniej jak się da (najlepiej przez foliowy woreczek), solimy i pieprzymy. Dobrze jest urzyć dużych filetów, aby po rozklepaniu uzyskać jak największy płat mięsa. 

Na mięso nakładamy farsz, ale nie rozsmarowujemy go do samych boków, aby nie wypłynął podczas obsmażania. Roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami (około 2 - 3 na jedną roladkę). Roladki obsmażamy na złoto ze wszystkich na mocno rozgrzanym oleju a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tymiankiem. Dookoła mięsa układamy pokrojone na ćwiartki gruszki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut, aby mięso lekko się zarumieniło. 

Roladki proponuję podać z pieczonymi ziemniakami (można upiec je w tym samym czasie, w którym w piekarniku będzie mięso). 

Smacznego :)

PS. Właśnie czekam na wyniki konkursu na hasło dla Airwaves. Tak więc z pewnością jeszcze dziś dowiecie się, kto otrzyma bony pieniężne. 

  



 



 



 



Przepis własny


Opublikowano: 11 października 2011
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2013 22:33 odpowiedz
Nie ma przeciwwskazań, żeby zawinąć je kilka godzin wcześniej :)
justyna021882
10.10.2013 17:40 odpowiedz
mam pytanie-chce te roladki zrobić na roczek mojej Niuni..mam pytanie czy mogę te roladki zawinąć dużo wcześniej przed samym smażeniem?czy lepiej zrobić je krótko przed?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2012 09:04 odpowiedz
Moim zdaniem taki farsz jaki podaję w przepisie jest najlepszy :)
Gość
Gość
20.08.2012 08:55 odpowiedz
ZROBIŁAM :))

Mężowi zagotowały się wszystkie zmysły.
Smak nieziemski!!!!

Zastanawiam się czy następnym razem z sera i gruszek robić maziowy farsz czy może włożyć wszystko w kawałkach. Czy nie stracę na smaku?

Pozdrawiam
Iw Ko
jolantaszyndlarewicz
12.10.2011 12:40 odpowiedz
te roladki wygladaja tak, ze mam ochotę wsiąść w auto i jechać do Ciebie na obiad:)
kulinarnespotkania
11.10.2011 21:58 odpowiedz
przepyszne danie, a polaczenie gruszek i gorgonzoli jest idealne:)
piegusek1976
11.10.2011 21:43 odpowiedz
świetne połączenie smaków jestem na TAK :) pozdrawiam
estyka
11.10.2011 20:45 odpowiedz
wygląda rewelacyjnie! Na bank zrobię :D
wykrywaczsmaku
11.10.2011 18:21 odpowiedz
apetycznie i wykwitnie i jak zawsze świetne zdjęcia, dziękujemy za dodanie!A przy okazji zapraszamy do konkursu organizowanego wspólnie ze sklepem AleDobre, można wygrać m.in.taką szałową formę! http://www.aledobre.pl/7906,Forma_metalowa_do_minimuffinow_12_gniazd_Kaiser.html" rel="nofollow">www.aledobre.pl/7906,Forma_metalowa_do_minimuffinow_12_gniazd_Kaiser.html
lutka40
11.10.2011 16:41 odpowiedz
Całość wygląda bardzo smakowicie .Mimo ,że nie bardzo lubię słodki dodatek do mięsa ,na to bym się skusiła
adusiekw
11.10.2011 11:07 odpowiedz
Orzechy dobrze na umysł pływają dobrze ,gdy mężczyźni przez meczami je spożywają :)).
Angie
11.10.2011 09:56 odpowiedz
Połączenie idealne!!! Uwielbiam wprost!
evita0007
11.10.2011 09:50 odpowiedz
Uwielbiam roldki z owocami,ale z gruchami jeszcze nie jadłam. Piekne wyszły mniam,mniam :-)
kaaasiuniaa
11.10.2011 09:45 odpowiedz
Uwielbiam połączenie gruszek z serem pleśniowym, z kurczakiem nie próbowałam ale u Ciebie wygląda tak niesamowicie apetycznie, że już nie mogę się doczekać aż sama je przygotuje :-)