
Chyba każdy przechadzający się Krupówkami dał chociaż raz skusić się na grillowanego oscypka z żurawiną. I chyba każdy, kto wraca z Zakopanego do domu przywozi ze sobą co najmniej jedną sztukę tego sera. I z nami wcale nie jest inaczej :)
O ile nie przepadam za oscypkiem "na zimno" i nie przemawia do mnie na przykład w sałatce czy na kanapce, tak w wersji na ciepło nabiera dla mnie zupełnie innego smaku, który bardzo lubię, zwłaszcza w połączeniu ze słodką żurawiną. I dzisiejsza propozycja jest właśnie jedną z alternatyw połączenia tych dwóch smaków, dzięki któremu powstało bardzo smaczne i aromatyczne danie. Danie, które dodatkowo przekonało mnie, że o ile sam oscypek z żurawiną tworzy bardzo udany duet, tak w towarzystwie chrupiącego, wędzonego boczku jest to już trio idealne :)
Składniki:
* 2 większe filety z kurczaka
* 8-10 cienkich plasterków boczku wędzonego (surowego)
* 6 łyżek starego na drobnych oczkach oscypka
* 6 pełnych łyżeczek konfitury z żurawiny (do mięs)
* czosnek granulowany (w zasadzie użyłam czosnku staropolskiego, z mieszanką ziół i jeśli macie możliwość użycia takiego, to polecam)
* ostra papryka w proszku
* sól
* odrobina oleju
Filety rozcinamy i rozklepujemy w miarę możliwości na jak najcieńsze i najbardziej prostokątne płaty. (Sugeruję rozklepywać mięso przez folię spożywczą - w przeciwnym razie może popękać.)
Każdy z kawałków mięsa oprószamy solą, papryką oraz czosnkiem (tych dwóch ostatnich sobie nie szczędziłam :) ). Następnie filety obficie smarujemy żurawiną i nakładamy na nią ser.
Mięso ciasno zwijamy w roladki i owijamy boczkiem.
Roladki przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (ja użyłam keksówki), a następnie smarujemy je olejem. Na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody, przykrywamy je (w przypadku keksówki owijamy folią) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez około 40 minut, a następnie naczynie odkrywamy i dopiekamy kolejne 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiamy na około 10 minut i dopiero po tym czasie kroimy na plastry.
Jako dodatek do roladek najlepiej sprawdzą się pieczone z dodatkiem czosnku, papryki oraz majeranku ziemniaki, a także skropiona odrobiną oliwy mieszanka sałat.
Smacznego :)
Opublikowano: 17 lutego 2017
Tagi:
kurczak
Kategoria:
Mięso