4

Rolada ze schabu (rolada z mięsem mielonym)




Dziś przychodzę do Was z pomysłem na wykorzystanie schabu i przygotowanie z niego czegoś bardziej oryginalnego niż klasyczny, niedzielny kotlet :)

Taka rolada sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, chociaż mnie bardziej przypadła do gustu w wersji obiadowej, zwłaszcza w towarzystwie domowej ćwikły z chrzanem. 

Bardzo istotnym elementem tego dania (jeśli podajemy go na ciepło) jest sos przygotowany z wywaru powstałego podczas pieczenia, więc radzę Wam z niego nie rezygnować.

Składniki:

* ok. 1,2 kg grubego schabu

* 500 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)

* 1 duża cebula

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* 1 łyżeczka czerwonej papryki

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz

Dodatkowo:

* 2 płaskie łyżki mąki

* 3 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30%

Schab namaczamy w zimnej wodzie na około godzinę (aby wypuścił tą wodę podczas pieczenia tworząc sos), a następnie wycieramy go ręcznikiem papierowym i rozcinamy na cienki, długi płat. Mięso przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy. (Podłożenie folii jest bardzo istotne by nie poszarpać mięsa i by nie porobiły się w nim dziury.)

Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy do niego startą na grubych oczkach tarki cebulę oraz 5 łyżek wody. Dokładnie mieszamy dłonią.

Rozbite mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem. Przyprawy wklepujemy w mięso, a następnie rozkładamy na nim mięso mielone i całość ciasno zwijamy w roladę, przewiązując ją w 2-3 miejscach nitką lub sznurkiem.

Mięso układamy w keksówce, polewamy 4-5 łyżkami wody, a następnie keksówkę szczelnie owijamy podwójną warstwą folii aluminiowej.

Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 2,5 godziny (Ja miałam bardzo gruby schab i obawiałam się, że mięso nie dopiecze się do końca. Przy cieńszym schabie czas pieczenia można skrócić do 2 godzin.)

Po wyjęciu z piekarnika mięsa nie odwijamy przez kolejną godzinę, a następnie odlewamy z keksówki cały powstały podczas pieczenia sos (u mnie było to ok. 350 ml) i dolewamy do niego taką ilość wody by uzyskać ok. 550-600 ml. Wywar ponownie zagotowujemy, po czym dodajemy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę i śmietankę. Po ponownym zagotowaniu w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z palnika.

Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem oraz puree ziemniaczanym. 

Smacznego :)


Opublikowano: 4 kwietnia 2016
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Agnieszka
Agnieszka
21.12.2017 21:48 odpowiedz
dziękuję ślicznie za odpowiedź, już wiem jak to zrobić :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2017 13:55 odpowiedz
Nie, absolutnie nie. Ma powstać jeden długi płat. Jak masz wątpliwości jak to zrobić, to wpisz sobie "rozcinanie schabu na roladę" w wyszukiwarce i nawet pojawią Ci się filmiki jak to zrobić :)
Agnieszka
Agnieszka
20.12.2017 22:38 odpowiedz
Kasiu dla pewności pozwól, że zapytam: jak mam grubszy schab to przecinam go w poziomie przez całość, a następnie rozbijam. Czyli rozumiem, ze z 1 schabu będę miała co najmniej z 3 takie płaty do rozbicia? z góry dziękuje za wyjaśnienie
ogórki kwaszone producent
20.04.2016 12:14 odpowiedz
Świetnie wygląda :)