23

Rolada z żurawina i rodzynkami


W ramach bakaliowych propozycji na Święta przygotowałam roladę ze schabu z żurawiną i rodzynkami. Jest prosta w przygotowaniu, a dzięki słodkiemu posmakowi suszonych owoców dośc oryginalna. Można ją podawać na ciepło i na zimno, na półmisku wędlin. 

  

Składniki:

* gruby kawałek schabu (ok. 1,5 kg)

* 200 g żurawiny

* 100 g rodzynek

* sól i pieprz

Mięso rozkrawamy długim i ostrym nożem na duży, cienki płat. Posypujemy solą i pieprzem a następnie posypujemy równomiernie żurawiną wymieszaną z rodzynkami. Mięso ciasno zwijamy w roladę i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Roladę wkładamy do niewielkiej foremki (ja np. włożyłam roladę do keksówki). 

Pieczemy w 200 stopniach 2 godziny. 

Smacznego :)

 



Ingredients:

* 1 pork loin (about 1,5 kg)

* 200 g dried cranberries

* 100 g raisins

* salt and pepper

Cut the meat with a sharp knife into a thin, large rectangle. Sprinkle with salt and pepper and then cover the meat with cranberries and raisins. Roll and wrap with aluminum foil. 

Place in a baking tin and bake in 200C for about 2 hours. 

Can be served both hot and cold. 


 


Opublikowano: 14 grudnia 2012
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
laura231
19.12.2012 10:36 odpowiedz
Polecam smaczną oraz bardzo zdrową sałatkę. Często ją serwuję na różnych imprezach, a także w czasie Świąt. Wszystkim bardzo smakuje :)

Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki:

1puszka kukurydzy
2 czerwone jabłka
2 pomarańcze
1 czerwona cebula
3/4 szklanki żółtego sera pokrojonego w kosteczkę
3 łyżki rodzynek
4 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich
1 kiwi
listki świeżej mięty
1/3 szklanki naparu mocnej herbaty
300 ml naturalnego jogurtu
sok z pół cytryny
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu

Kukurydzę osączmy z zalewy. Myjemy jabłka i oczyszczamy je z gniazd nasiennych. Razem ze skórką kroimy w kostkę. Dokładnie myjemy i oparzamy pomarańcze. Po osuszeniu z jednego owocu ścieramy skórkę następnie oba owoce obieramy i kroimy w kostkę. Opłukujemy rodzynki i moczymy je w herbacie przez ok 30 min. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Kukurydzę, jabłka, pomarańcze, cebulę, żółty ser, rodzynki i orzechy mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny oraz ze startą skórką z pomarańczy. Dodajemy po szczypcie cynamonu i pieprzu. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plasterkami kiwi i listkami mięty.

Smacznego!

Aneta J
atena20@poczta.onet.pl
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2012 21:36 odpowiedz
Nie, zdecydowanie nie wystarczy. Trzeba rozciąć na długi płat. Proszę zobaczyć jak jest zwinięta. Po rozkrojeniu na pół nawet raz nie da się jej zwinąć.
Janika
Janika
18.12.2012 19:12 odpowiedz
Ja przepraszam , że nie na konkurs i to w dodatku z takim prozaicznym pytaniem o to jak ten schab do rolady rozciąć - czy to wystarczy tylko tak w połowie ?
zawsze.oliwek
17.12.2012 20:50 odpowiedz
i juz ostatnia propozycja:

Roladki z indyka z żurawiną
Kruche, delikatne i bardzo aromatyczne mięso z moja ukochaną żurawiną:)

Lista zakupów:

pierś z indyka

spora garść suszonej żurawiny

1 cebula

1 jabłko

kawałek pora

łyżeczka dobrej wegety (używam podlaskie przyprawy bez chemii)

1/2 opakowania śmietany 30% (ewentualnie)

Z piersi indyka wykroić kotlety (najlepiej ciąć ostrym nożem pod skosem). Każdy kotlet lekko rozbić, posolić i popieprzyć.

Żurawinę sparzyć i dobrze odsączyć. Nałożyć na każdy płat mięsa, zawinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć (zrumienić) na patelni.

Zagotować wodę w garnku (1/3 jego wysokości). Wsypać łyżeczkę wegety, dorzucić posiekaną cebulę, por i jabłko. Włożyć roladki. Dusić pod przykryciem ok. godziny. W trakcie obrócić mięso 2-3 razy.

Jeżeli chcemy zagęścić i zrobić sos trzeba wyjąć roladki, wlać śmietanę i zmiksować. Tym razem tego nie zrobiłam.

Roladki świetnie smakują z makaronem.


zawsze.oliwek@gazeta.pl

http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/03/Roladki-z-indyka-z-zurawina.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/03/Roladki-z-indyka-z-zurawina.html
zawsze.oliwek
17.12.2012 20:48 odpowiedz
i jeszcze:

Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną
Rewelacyjny dla zwolenników słodkawo- pikantnych dań:

Lista zakupów dla 4 osób:

2 piersi z kurczaka

mała garść suszonych śliwek

mała garść suszonej żurawiny

1 duża cebula

3/4 szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki miodu

sól, pieprz, sok z cytryny, mąka, oliwa

Mięso pokroić w ukośne paski, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie oprószyć je mąką, solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (najlepiej wszystko razem wymieszać w woreczku foliowym). Kurczaka krótko obsmażyć, aż się ładnie zarumieni.

Wino wymieszać z miodem i namoczyć w nich śliwki i żurawinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem, spód wyłożyć 1 posiekaną cebulą. Na niej ułożyć warstwę kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Wszystko polać winem ze śliwkami. Posypać 1 posiekaną cebulą.

Piec pod przykryciem ok.40 min. w 160 st. Zdjąć pokrywę, łyżką zaczerpnąć trochę sosu z dna naczynia, polać wierzch i zapiec jeszcze ok. 10 min.

Podawać z bagietką lub ryżem i surówką.

zawsze.oliwek@gazeta.pl

http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Kurczak-z-suszonymi-sliwkami-i-zurawina.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Kurczak-z-suszonymi-sliwkami-i-zurawina.html
zawsze.oliwek
17.12.2012 20:46 odpowiedz
Proponuję również surówka, która będzie świetnie pasować do światecznego, mięsnego obiadu:

Surówka azjatycka z orzeszkami i rodzynkami :)

Lista zakupów:

pół główki białej kapusty

1 marchew

garść orzeszków ziemnych bez soli

garść rodzynek

sos: 2 ząbki wyciśniętego czosnku+sok z cytryny +2 łyżki oleju

Warzywa poszatkować, posolić, odstawić na 15 min. Polać sosem, posypać orzeszkami i rodzynkami.

zawsze.oliwek@gazeta.pl

http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Surowka-z-orzeszkami.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Surowka-z-orzeszkami.html
jolantaszyndlarewicz
17.12.2012 19:34 odpowiedz
Wygląda po prostu rewelacyjnie ...chętnie bym spróbowała kawałek:)
zawsze.oliwek
16.12.2012 20:54 odpowiedz
Proponuję: "Śledzie pod różową pierzyną"

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:)

Lista zakupów:

filety śledziowe

suszona żurawina

majonez, śmietana, chrzan

Śledzie wymoczyć, aby straciły nadmierną słoność.

Przekroić wzdłuż na pół, każdy filet zawinąć w ślimaczka i spiąć wykałaczką.

Suszoną żurawinę sparzyć, odcedzić i zmiksować w blenderze razem ze śmietaną, majonezem i chrzanem.

Śledziowe ślimaki ułożyć na półmisku, udekorować różową pierzyną.


zawsze.oliwek@gazeta.pl


http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/12/Sledzie-pod-rozowa-pierzyna.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/12/Sledzie-pod-rozowa-pierzyna.html
agf111
16.12.2012 16:02 odpowiedz
Żurawina na moim świątecznym stole występuje w dwóch postaciach: jako składnik czekoladowych muffinek i jako sos do wątróbki. Zaręczam, że wątróbka podana na jabłkach w sosie żurawinowym jest fantastyczna! Można podać ją i na ciepło i na zimno. Wątróbkę obtaczam w mace i podsmażam, następnie dodaję do niej ćwiartki jabłek i tak duszę. W międzyczasie żurawinę (jeśli jest suszona) namaczam w wodzie, podgrzewam i lekko blenderuję. Dodaję do wątróbki i dusze dalej, na koniec odkrywam przykrywkę by wyszedł gęsty sos, a nadmiar wody odparował. Pycha!
Gość
Gość
15.12.2012 14:46 odpowiedz
Moją propozycją jest "Koralowa galaretka"

Może użycie słowa galaretka w tytule to lekka przesada, jednakże pod taką nazwą potrawa ta pojawiła się u nas w domu i została zaaprobowana z bez żadnego oporu.

1kg żurawiny (przebrana, umyta)
0,5kg cukru
1kg jabłek (obrane, pokrojone w plasterki)
3/4 szklanki wody

W garnku o grubym dnie przygotowujemy z cukru i wody syrop, wstawiamy na średni gaz i wrzucamy jabłka. Gotujemy je aż ładnie się zeszklą, będą prawie przezroczyste. Następnie wyciągamy jabłka, wrzucamy żurawinę i gotujemy do miękkości. Kiedy to nastąpi dorzucamy jabłek trzymamy na małym ogniu jeszcze 20 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Taka żurawina nadaje się idealnie do praktycznie każdego rodzaju mięsa, nam najbardziej smakuje z gęsiną albo po prostu do wyjadania ze słoiczka. Zaletą tego przepisu jest jego prostota, a poprzez dodatek innych bakalii np rodzynek i migdałów mamy przepyszną żurawinową konfiturę na chlebek:)
aniolekidiabelwjednym
15.12.2012 09:20 odpowiedz
Kasiu chciałam bardzo podziękować Tobie i firmie Bakalland za paczkę. Bakalie zapakowane elegancko, świątecznie! Paczka dotarła do mnie wczoraj!
aga_ata
14.12.2012 20:53 odpowiedz
Moja propozycja to - pijane sakiewki z ciasta francuskiego. A gdzie rodzynki i żurawina? Pijane! :-)

Zalewamy je na kilka godzin alkoholem, w zasadzie dowolnym. Wiśniówka sprawdza się doskonale, ale zwykła wódka także nie będzie nietrafiona:) Ciasto francuskie kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki, wkładamy do środka nasze bakalie i zapiekamy ;) W bogatszej wersji można wypełnić sakiewki kremem, do którego dorzucimy nasączone rodzynki.
Iwona
Iwona
14.12.2012 17:57 odpowiedz
Nigdy u mnie na wigilijnym stole nie brakuje naszego rodzinnego przysmaku o bardzo zabawnej nazwie "Pakowaniec świąteczny". To idealne ciasto dla zwolenników bakalii. Jak sama nazwa wskazuje znajdziesz w nim wszystkie ich rodzaje.
Składniki:
- 3 szklanki mąki (50 dag)
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 1\2 szklanki cukru
- sól
- 3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 20 dag rodzynków
- 20 dag fig
- 15 dag orzechów włoskich
- masło do wysmarowania formy

Jego przyrządzenie jest bardzo prościutkie i naprawdę szybkie. Na początku należy przesiać mąkę i umyć jajka. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, dodać przesianą mąkę, mleko, jaja i stopione masło oraz cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym samym czasie siekamy orzechy i figi, myjemy, osączamy i osuszamy rodzynki. Blachę smarujemy masłem i kładziemy na niej cienką warstwę ciasta, na nim równomiernie rozkładamy bakalie i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. ok 170 stopni. od 45 min do 1 godziny. Po upieczeniu powierzchnię pakowańca najlepiej posmarować lukrem.

Przepis dodała: Iwona Kaczmarek
judik1119
14.12.2012 13:55 odpowiedz
Robiłam taką w zeszłym roku na święta, tyle że z samą żurawiną i była pyszna! Taka jeszcze bardziej mi się podoba:) Bardzo apetyczne zdjęcia:)
aronia
aronia
14.12.2012 12:55 odpowiedz
A może ktoś się skusi na trufle żurawinowe

Składniki na 30sztuk:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100g mlecznej czekolady
szklanki śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
50g otrąb owsianych
100g suszonej żurawiny
2 łyżki likieru wiśniowego
2 łyżki masła
1 łyżka miodu gryczanego

Dodatkowo:
3 łyżki otrąb granulowanych do obtoczenia trufli
30 papierowych foremek do pralinek

Otręby owsiane zmielić w młynku do kawy, a suszoną żurawinę pokroić w drobną kosteczkę.

Zagotować w rondlu śmietankę z masłem i miodem. Zestawić z ognia. Czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałki. Dodać do śmietany i stale mieszając rozpuścić w śmietanie. Wsypać do masy zmielone otręby i pokrojoną żurawinę. Wlać likier wiśniowy i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki, żeby masa stwardniała.

Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.

Granulowane otręby włożyć do plastikowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Wsypać je
do małej miseczki i obtaczać w nich kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.

aroniawiemcojem@gmail.com
kasiarek
kasiarek
14.12.2012 12:38 odpowiedz
Od razu nasuwa mi się na myśl uwielbiany przez całą moją rodzinę kompot z suszu. Idealnym dodatkiem oprócz rodzynek byłaby żurawina... Już czuję święta!:)
aniolekidiabelwjednym
14.12.2012 12:22 odpowiedz
Ciekawa rolada:) My zawsze nadziewamy śliwkami i morelami schab, ale czemu nie spróbować z innymi suszonymi owocami :)
Cynamonka
Cynamonka
14.12.2012 12:18 odpowiedz
Jejku, jak się cieszę! Bardzo dziękuję! :D
Pierwszy raz coś wygrałam :) :) :)
już piszę maila
Pozdrawiam wszystkich świątecznie!
zarazUciekam
zarazUciekam
14.12.2012 12:11 odpowiedz
Rolada będzie na niedzielny obiad.
A z żurawiną ostatnio robiłam ślimaki z drożdżowego, dodatkowo z rodzynkami, cynamonem i brązowym cukrem. Wszystko rozsypuje się z na cieście, zwija, a roladę kroi się na plastry, po upieczeniu mocno lukruje (bardzo fajny jest lukier z kwaśnej śmietany i cukru pudru). Pyszne, bo drożdżowe i bardzo dekoracyjne na talerzu :)
Dominika P.
Dominika P.
14.12.2012 11:00 odpowiedz
Carpaccio z łososia pod cytrynową pierzynką i sosem z żyrawiny

Koniecznie carpaccio z łososia pod pierzynką z ubitej śmietany kremówki, serka śmietankowego, odrobiny lemon curd i soku z z pomarańczy. To wszystko ozdobione rukolą, polane sosem z suszonej żurawiny podduszonej z odrobiną czerwonego wina i octu balsamicznego. Koniecznie z plastrem finezyjne zawiniętej cytrynki, posypane dosłownie szczyptą cynamonu. Gwarantuje boskie doznania! ;-)
daria_zr
14.12.2012 09:56 odpowiedz
Jak wykwintnie to wygląda. Gratuluję.
zosia
zosia
14.12.2012 09:21 odpowiedz
ha! jak Boże Narodzenie to od razu nasuwają się śledzie...ale jakie, niemalże królewskie, choć nazywane różnie.
Proponuję śledzie w towarzystwie zeszklonej cebulki, koncentratu pomidorowego i rodzynek, namoczonych w brandy. Połączenie idealne - słone śledzie w z kwaśnym przecierem pomidorowym przełamane słodyczą cebuli i rodzynek - przepyszne i do zrobienia w ostatniej chwili.
KLFoodBlog
14.12.2012 09:06 odpowiedz
Nie ma tu jakichś wielkich świątecznych dekoracji ale zdjęcie wyszło jak najbardziej świąteczne, magiczne...Schab wygląda przesmakowicie!