W ramach bakaliowych propozycji na Święta przygotowałam roladę ze schabu z żurawiną i rodzynkami. Jest prosta w przygotowaniu, a dzięki słodkiemu posmakowi suszonych owoców dośc oryginalna. Można ją podawać na ciepło i na zimno, na półmisku wędlin.
Składniki:
* gruby kawałek schabu (ok. 1,5 kg)
* 200 g żurawiny
* 100 g rodzynek
* sól i pieprz
Mięso rozkrawamy długim i ostrym nożem na duży, cienki płat. Posypujemy solą i pieprzem a następnie posypujemy równomiernie żurawiną wymieszaną z rodzynkami. Mięso ciasno zwijamy w roladę i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Roladę wkładamy do niewielkiej foremki (ja np. włożyłam roladę do keksówki).
Pieczemy w 200 stopniach 2 godziny.
Smacznego :)

Ingredients:
* 1 pork loin (about 1,5 kg)
* 200 g dried cranberries
* 100 g raisins
* salt and pepper
Cut the meat with a sharp knife into a thin, large rectangle. Sprinkle with salt and pepper and then cover the meat with cranberries and raisins. Roll and wrap with aluminum foil.
Place in a baking tin and bake in 200C for about 2 hours.
Can be served both hot and cold.

Opublikowano: 14 grudnia 2012
Kategoria:
Boże Narodzenie
Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki:
1puszka kukurydzy
2 czerwone jabłka
2 pomarańcze
1 czerwona cebula
3/4 szklanki żółtego sera pokrojonego w kosteczkę
3 łyżki rodzynek
4 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich
1 kiwi
listki świeżej mięty
1/3 szklanki naparu mocnej herbaty
300 ml naturalnego jogurtu
sok z pół cytryny
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu
Kukurydzę osączmy z zalewy. Myjemy jabłka i oczyszczamy je z gniazd nasiennych. Razem ze skórką kroimy w kostkę. Dokładnie myjemy i oparzamy pomarańcze. Po osuszeniu z jednego owocu ścieramy skórkę następnie oba owoce obieramy i kroimy w kostkę. Opłukujemy rodzynki i moczymy je w herbacie przez ok 30 min. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Kukurydzę, jabłka, pomarańcze, cebulę, żółty ser, rodzynki i orzechy mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny oraz ze startą skórką z pomarańczy. Dodajemy po szczypcie cynamonu i pieprzu. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plasterkami kiwi i listkami mięty.
Smacznego!
Aneta J
atena20@poczta.onet.pl
Roladki z indyka z żurawiną
Kruche, delikatne i bardzo aromatyczne mięso z moja ukochaną żurawiną:)
Lista zakupów:
pierś z indyka
spora garść suszonej żurawiny
1 cebula
1 jabłko
kawałek pora
łyżeczka dobrej wegety (używam podlaskie przyprawy bez chemii)
1/2 opakowania śmietany 30% (ewentualnie)
Z piersi indyka wykroić kotlety (najlepiej ciąć ostrym nożem pod skosem). Każdy kotlet lekko rozbić, posolić i popieprzyć.
Żurawinę sparzyć i dobrze odsączyć. Nałożyć na każdy płat mięsa, zawinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć (zrumienić) na patelni.
Zagotować wodę w garnku (1/3 jego wysokości). Wsypać łyżeczkę wegety, dorzucić posiekaną cebulę, por i jabłko. Włożyć roladki. Dusić pod przykryciem ok. godziny. W trakcie obrócić mięso 2-3 razy.
Jeżeli chcemy zagęścić i zrobić sos trzeba wyjąć roladki, wlać śmietanę i zmiksować. Tym razem tego nie zrobiłam.
Roladki świetnie smakują z makaronem.
zawsze.oliwek@gazeta.pl
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/03/Roladki-z-indyka-z-zurawina.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/03/Roladki-z-indyka-z-zurawina.html
Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną
Rewelacyjny dla zwolenników słodkawo- pikantnych dań:
Lista zakupów dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
mała garść suszonych śliwek
mała garść suszonej żurawiny
1 duża cebula
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
sól, pieprz, sok z cytryny, mąka, oliwa
Mięso pokroić w ukośne paski, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie oprószyć je mąką, solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (najlepiej wszystko razem wymieszać w woreczku foliowym). Kurczaka krótko obsmażyć, aż się ładnie zarumieni.
Wino wymieszać z miodem i namoczyć w nich śliwki i żurawinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem, spód wyłożyć 1 posiekaną cebulą. Na niej ułożyć warstwę kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Wszystko polać winem ze śliwkami. Posypać 1 posiekaną cebulą.
Piec pod przykryciem ok.40 min. w 160 st. Zdjąć pokrywę, łyżką zaczerpnąć trochę sosu z dna naczynia, polać wierzch i zapiec jeszcze ok. 10 min.
Podawać z bagietką lub ryżem i surówką.
zawsze.oliwek@gazeta.pl
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Kurczak-z-suszonymi-sliwkami-i-zurawina.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Kurczak-z-suszonymi-sliwkami-i-zurawina.html
Surówka azjatycka z orzeszkami i rodzynkami :)
Lista zakupów:
pół główki białej kapusty
1 marchew
garść orzeszków ziemnych bez soli
garść rodzynek
sos: 2 ząbki wyciśniętego czosnku+sok z cytryny +2 łyżki oleju
Warzywa poszatkować, posolić, odstawić na 15 min. Polać sosem, posypać orzeszkami i rodzynkami.
zawsze.oliwek@gazeta.pl
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Surowka-z-orzeszkami.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/05/Surowka-z-orzeszkami.html
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:)
Lista zakupów:
filety śledziowe
suszona żurawina
majonez, śmietana, chrzan
Śledzie wymoczyć, aby straciły nadmierną słoność.
Przekroić wzdłuż na pół, każdy filet zawinąć w ślimaczka i spiąć wykałaczką.
Suszoną żurawinę sparzyć, odcedzić i zmiksować w blenderze razem ze śmietaną, majonezem i chrzanem.
Śledziowe ślimaki ułożyć na półmisku, udekorować różową pierzyną.
zawsze.oliwek@gazeta.pl
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/12/Sledzie-pod-rozowa-pierzyna.html" rel="nofollow">kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/12/Sledzie-pod-rozowa-pierzyna.html
Może użycie słowa galaretka w tytule to lekka przesada, jednakże pod taką nazwą potrawa ta pojawiła się u nas w domu i została zaaprobowana z bez żadnego oporu.
1kg żurawiny (przebrana, umyta)
0,5kg cukru
1kg jabłek (obrane, pokrojone w plasterki)
3/4 szklanki wody
W garnku o grubym dnie przygotowujemy z cukru i wody syrop, wstawiamy na średni gaz i wrzucamy jabłka. Gotujemy je aż ładnie się zeszklą, będą prawie przezroczyste. Następnie wyciągamy jabłka, wrzucamy żurawinę i gotujemy do miękkości. Kiedy to nastąpi dorzucamy jabłek trzymamy na małym ogniu jeszcze 20 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Taka żurawina nadaje się idealnie do praktycznie każdego rodzaju mięsa, nam najbardziej smakuje z gęsiną albo po prostu do wyjadania ze słoiczka. Zaletą tego przepisu jest jego prostota, a poprzez dodatek innych bakalii np rodzynek i migdałów mamy przepyszną żurawinową konfiturę na chlebek:)
Zalewamy je na kilka godzin alkoholem, w zasadzie dowolnym. Wiśniówka sprawdza się doskonale, ale zwykła wódka także nie będzie nietrafiona:) Ciasto francuskie kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki, wkładamy do środka nasze bakalie i zapiekamy ;) W bogatszej wersji można wypełnić sakiewki kremem, do którego dorzucimy nasączone rodzynki.
Składniki:
- 3 szklanki mąki (50 dag)
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 1\2 szklanki cukru
- sól
- 3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 20 dag rodzynków
- 20 dag fig
- 15 dag orzechów włoskich
- masło do wysmarowania formy
Jego przyrządzenie jest bardzo prościutkie i naprawdę szybkie. Na początku należy przesiać mąkę i umyć jajka. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, dodać przesianą mąkę, mleko, jaja i stopione masło oraz cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym samym czasie siekamy orzechy i figi, myjemy, osączamy i osuszamy rodzynki. Blachę smarujemy masłem i kładziemy na niej cienką warstwę ciasta, na nim równomiernie rozkładamy bakalie i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. ok 170 stopni. od 45 min do 1 godziny. Po upieczeniu powierzchnię pakowańca najlepiej posmarować lukrem.
Przepis dodała: Iwona Kaczmarek
Składniki na 30sztuk:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
100g mlecznej czekolady
szklanki śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
50g otrąb owsianych
100g suszonej żurawiny
2 łyżki likieru wiśniowego
2 łyżki masła
1 łyżka miodu gryczanego
Dodatkowo:
3 łyżki otrąb granulowanych do obtoczenia trufli
30 papierowych foremek do pralinek
Otręby owsiane zmielić w młynku do kawy, a suszoną żurawinę pokroić w drobną kosteczkę.
Zagotować w rondlu śmietankę z masłem i miodem. Zestawić z ognia. Czekoladę gorzką oraz mleczną połamać na kawałki. Dodać do śmietany i stale mieszając rozpuścić w śmietanie. Wsypać do masy zmielone otręby i pokrojoną żurawinę. Wlać likier wiśniowy i całość dokładni wymieszać. Przestudzić do temp. pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki, żeby masa stwardniała.
Łyżeczką wykrawać z masy kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Toczyć je między dłońmi, aż przybiorą kształt kulek. Odkładać na arkusz papieru do pieczenia. Dłonie często chłodzić zimną wodą, żeby masa się nie rozpuszczała.
Granulowane otręby włożyć do plastikowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta. Wsypać je
do małej miseczki i obtaczać w nich kulki, lekko poruszając miseczką. Gotowe układać w specjalnych papierowych papilotkach przeznaczonych do pralinek. Przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
aroniawiemcojem@gmail.com
Pierwszy raz coś wygrałam :) :) :)
już piszę maila
Pozdrawiam wszystkich świątecznie!
A z żurawiną ostatnio robiłam ślimaki z drożdżowego, dodatkowo z rodzynkami, cynamonem i brązowym cukrem. Wszystko rozsypuje się z na cieście, zwija, a roladę kroi się na plastry, po upieczeniu mocno lukruje (bardzo fajny jest lukier z kwaśnej śmietany i cukru pudru). Pyszne, bo drożdżowe i bardzo dekoracyjne na talerzu :)
Koniecznie carpaccio z łososia pod pierzynką z ubitej śmietany kremówki, serka śmietankowego, odrobiny lemon curd i soku z z pomarańczy. To wszystko ozdobione rukolą, polane sosem z suszonej żurawiny podduszonej z odrobiną czerwonego wina i octu balsamicznego. Koniecznie z plastrem finezyjne zawiniętej cytrynki, posypane dosłownie szczyptą cynamonu. Gwarantuje boskie doznania! ;-)
Proponuję śledzie w towarzystwie zeszklonej cebulki, koncentratu pomidorowego i rodzynek, namoczonych w brandy. Połączenie idealne - słone śledzie w z kwaśnym przecierem pomidorowym przełamane słodyczą cebuli i rodzynek - przepyszne i do zrobienia w ostatniej chwili.