19

Rolada z boczku (domowa wędlina)




Rolada z boczku to ciekawa alternatywa dla kupnych, często wątpliwej jakości wędlin. 

Osobiście do takiej rolady staram się użyć jak najchudszego mięsa, ale jeśli nie macie nic przeciwko większej ilości tłuszczu, możecie wybrać boczek odrobinę tłuściejszy. Pamiętajcie, że nośnikiem smaku mięsa jest właśnie tłuszcz. 

Ja marynowałam roladę ok. 24 godziny, ale spokojnie możecie przedłużyć ten czas do 48 godzin. Tak naprawdę, im dłużej marynowane mięso, tym lepiej. 

Smak rolady możecie wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami, jednak ja w przypadku tego rodzaju mięsa ograniczam się do swojego sprawdzonego trio: czosnku, papryki i majeranku. Dla mnie to najlepsze połączenie w przypadku boczku.

Składniki:

* 1,5 kg chudego boczku bez kości

* 4 duże ząbki czosnku

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

* 2 łyżeczki soli peklowej

* 2 szczypty pieprzu  

* 1 łyżeczka oleju

Mięso rozcinamy na cienki płat. Posypujemy go z obu stron solą peklową i wcieramy ją w mięso. Stronę, która będzie wnętrzem rolady nacieramy także startym na drobnych oczkach czosnkiem, posypujemy papryką, majerankiem i pieprzem. Mięso ciasno zwijamy w roladę, przewiązujemy w kilku miejscach sznurkiem spożywczym lub nitką, nacieramy łyżeczką oleju i przygotowaną tak roladę wkładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. 

Po tym czasie mięso pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 2 godziny. 

Smacznego :)




Opublikowano: 8 stycznia 2014
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Boże Narodzenie, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2017 21:27 odpowiedz
Czas pozostanie taki sam, ale należy go piec pod przykryciem.
Kaśka
Kaśka
11.04.2017 20:04 odpowiedz
Witam, czy przy mniejszym kawałku boczku ok. 1kilograma skrócić czas pieczenia?
Marzena
Marzena
01.01.2015 18:16 odpowiedz
Wspaniały przepis, mięso wyszło idealne. Ja dodatkowo włożyłam w środek wąską polędwiczkę.
Przepis wpinam do mojego segregatora kulinarnego :)
Pozdrawiam
Kasia
30.07.2014 20:50 odpowiedz
Zakochałam się w tej roladzie - jest obłędna!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2014 07:34 odpowiedz
Zdecydowanie boczek powinien być bez skóry.
bozenaUK
bozenaUK
09.02.2014 22:44 odpowiedz
Niestety nie wycielam skory i rolada nie dala sie odpowiednio scisnac.... nastepnym razem odetne skore i tluszcz. Smak poza tym bardzo dobry. Ale przyznam ze az mnie skrecilo jak przeczytalam sklad na opakowaniu boczku ktory kupilam z mysla o tym przepisie. Boczek byl paczkowany i zawieral dodatek bialka sojowego i wzmacniacz smaku! W boczku!!??? Po co????? Nie kupie wiecej paczkowanego boczku
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2014 15:29 odpowiedz
Ja kupiłam taki kwadrat, który byłam w stanie przeciąć na pół (oczywiście nie do końca) i powstał mi prostokąt. Tak jak byś rozłożyła zeszyt. I potem zwijałam.
Boczek nie był bardzo gruby (wówczas zwinięcie byłoby trudne). Musi mieć taką grubość, by dało się go rozciąć na pół.
bozenaUK
bozenaUK
02.02.2014 12:23 odpowiedz
Kasiu, jaki ksztalt mial kawalek boczku ktory kupilas do tej rolady? Czy to byl kawal (w ksztalcie raczej kulistym) czy taki plaski prostokat? Piszesz zeby rozciac boczek na plasko wiec zakladam ze nie byl to plaski kawalek. MIeszkam w UK i tu miesa tna troche inaczej wiec staram sie zrozumiec co kupic i jak rozciac.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.01.2014 21:01 odpowiedz
Kasiu cieszę się, że smakuje :)
kaasia
kaasia
26.01.2014 20:16 odpowiedz
no i wlasnie przyszlam ja wydac, generalnie nie lubie tłustych wędlin i jestem gotowa skorki obrywac, zeby tylko sie tłuszczem nie sklalac, ale to po prostu jest obledne....dlugo czekalam az ostygnie,ale warto bylo:-) od dzis w moim sklepie miesnym czesto bede boczek kupowac:-) dziekuje Kasiu:-) przeeeeepyszna:-) nie zienialam nic z przepisu, ani ilosci soli, pieprzy czy czegokolwiek..jest idealnie:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.01.2014 10:29 odpowiedz
Kasiu czekam na opinię :)
kaasia
kaasia
26.01.2014 09:42 odpowiedz
a ja uwazam,ze wyszlo Kasi idealne:-) moja wlasnie jest w piekarniku:-)
asialc1
17.01.2014 17:48 odpowiedz
Aż ślinka cieknie :-) Obłędne i wcale nie za blade ;-)
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 13:22 odpowiedz
Uwielbiam takie rolady, moja Teściowa piecze podobną i nie umiem sobie odmówić jej konsumpcji:)
monia
monia
12.01.2014 13:17 odpowiedz
Jakieś strasznie blade te mięso wyszło? Należy podlewać woda?
olka
09.01.2014 18:28 odpowiedz
Piękny blog!!! Rolada wygląda baardzo apetycznie....nie ma jak domowe wędlinki.
bazylka
08.01.2014 15:26 odpowiedz
Super, takie domowe wyroby wędliniarskie są najlepsze :)
wulkan-smaku
08.01.2014 13:42 odpowiedz
Piękna roladka , ja na święta robiłam podobną też z ziołami w środku, ale wędziliśmy ją , mniam była przepyszna.
Muszę spróbować takiej z piekarnika.
Gość
Gość
08.01.2014 11:11 odpowiedz
Uwielbiam. Przynajmniej mamy pewność że nie jemy "chemii" jaka nam serują w sklepach. Ja piekę jeszcze karczek w dużej ilości majeranku. Do tego chrzan...mniam!