
Dopóki sama się za nią nie zabrałam, wydawała mi się szalenie trudna. A tu okazuje się, że to jedna z najprostszych przekąsek jakie robiłam do tej pory. Ciasto przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a samo zwinięcie (które wydawało mi się najtrudniejsze) także nie jest skomplikowane.
Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem aby nie pękało podczas zwijania. Z całą resztą z pewnością poradzicie sobie bez problemu :)

Składniki:
* 350 g mrożonego szpinaku
* 3 ząbki czosnku
* 3 duże jajka
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 200 g wędzonego łososia w plastrach
* 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami
Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając.
Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego :)

Opublikowano: 8 września 2014
trafiłam tu bo...zachciało mi się dania ze szpinakiem !
Innego niż zwykle, ciekawszego - no, i dzięki wielkie googelkowe wyszukiwanie i super przepis. Ale zerknełam kto tak pisze fascynujaco o tym daniu i jestem pod wrażeniem filozofii życia samej autorki . Pozdrawiam zatem cieplutko !
gosicka
Nikt wcześniej nie zgłaszał mi zastrzeżeń do tego przepisu więc ciężko mi jednoznacznie znaleźć przyczynę.
Do szpinaku proszę dodać żółtka na samym początku, a potem już same białka ubite na pianę.
Poza tym śledzę tego bloga już od dawna...gratuluję! Wykorzystuję przepisy bardzo często i z powodzeniem ;) ...dziękuję :)