49

Rolada szpinakowa z łososiem - przepis




Dopóki sama się za nią nie zabrałam, wydawała mi się szalenie trudna. A tu okazuje się, że to jedna z najprostszych przekąsek jakie robiłam do tej pory. Ciasto przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a samo zwinięcie (które wydawało mi się najtrudniejsze) także nie jest skomplikowane. 

Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem aby nie pękało podczas zwijania. Z całą resztą z pewnością poradzicie sobie bez problemu :)



Składniki:

* 350 g mrożonego szpinaku

* 3 ząbki czosnku

* 3 duże jajka

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 200 g wędzonego łososia w plastrach

* 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami

Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową. 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając. 

Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry. 

Smacznego :)




Opublikowano: 8 września 2014
Kategoria: Przekąski, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (49)
Justyna
Justyna
06.04.2018 06:13 odpowiedz
Czy sam bidzkopt szpinakowy mogę zrobic dzien wczesniej a na 2 dzien położyć reszte składników i zwinąć
Ika
Ika
22.12.2017 13:55 odpowiedz
Nie doczytałam, że ciasto trzeba ostudzić :( zwinełam ciepłe i teraz studzi się na tarasie, ciekawe co z tego wyjdzie?
Gość
Gość
13.12.2017 13:58 odpowiedz
swietnie sie mrozi
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2017 10:47 odpowiedz
Obawiam się, że mrożenie jej to nie najlepszy pomysł.
Dora
Dora
22.11.2017 16:18 odpowiedz
Czy taką roladę można zamrozić? Z góry dziękuję za odpowiedz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2017 21:15 odpowiedz
W lodówce powinna być co najmniej 3-4 godziny. A maksymalnie można ją przygotować 2 dni wcześniej.
agapos
27.08.2017 21:48 odpowiedz
ile wczesniej mozna przygotowac ? lub ile moze byc w lodówce
Magdalena
Magdalena
18.04.2017 22:52 odpowiedz
Robiłam na świąteczne śniadanie, wyszło pysznie. Robiłam według przepisu, dodałam tylko ciut więcej czosnku i skropiłam łososia cytryna, napewno nie raz przygotuje jeszcze tą roladę :)
ania p
ania p
25.12.2016 20:56 odpowiedz
A czy szpinak ze smietana sie nadaje?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2016 20:44 odpowiedz
Oczywiście :)
Paulina
Paulina
22.12.2016 20:21 odpowiedz
Witam. Czy zamiast wędzonego łososia może być zrobiony na parze lub w piekarniku w folii?
Wojtek
Wojtek
16.12.2016 13:48 odpowiedz
Białko ścina się w temperaturze 42 stopnie Celcjusza. A tutaj nie chodzi o typowe upieczenie ciasta tylko o połączenie w całość drobin szpinaku za pomocą ubitego białka. Dlatego wystarczy kontrolować stan spoistości (placka), i odpowiednio wcześnie wyjąć z pieca.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2016 14:05 odpowiedz
A może był pieczony na termoobiegu i po prosty bardziej wysechł? Polecam piec na opcji góra+dół. Ewentualnie skrócić czas pieczenia, bo wygląda to tak, jakby placek był po prostu za mocno wysuszony. Mój podczas zwijania nadal był wilgotny.
eve
eve
20.11.2016 13:06 odpowiedz
Szpinakowy spód kolejny raz łamie mi się podczas zwijania. Jaka może być tego przyczyna? Temperatura nie za wysoka, czas się zgadza, spód ostudzony i mimo to łamie się
Gość
Gość
24.08.2016 14:00 odpowiedz
Super przepis . Zrobiłam na rodzinne przyjęcie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.05.2016 08:49 odpowiedz
Tak
sylwia
sylwia
23.05.2016 14:58 odpowiedz
Witam, mam pytanie czy szpinak rozdrobniony mrożony ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2016 07:26 odpowiedz
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem lub popołudniu. Nie polecam robienia jej wcześniej.
jota69
jota69
20.03.2016 17:22 odpowiedz
Kasiu powiedz proszę kiedy najwcześniej mogę zrobić tą roladę jeśli planuję podać na niedzielne świąteczne śniadanie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.03.2016 23:06 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nigdy tak nie robiłam, więc nie chciałabym wprowadzić w błąd.
Jola
Jola
16.03.2016 21:30 odpowiedz
Mozna uzyc swiezy, zmiksowany szpinak?
Gosia
13.02.2016 18:13 odpowiedz
Witam,
trafiłam tu bo...zachciało mi się dania ze szpinakiem !
Innego niż zwykle, ciekawszego - no, i dzięki wielkie googelkowe wyszukiwanie i super przepis. Ale zerknełam kto tak pisze fascynujaco o tym daniu i jestem pod wrażeniem filozofii życia samej autorki . Pozdrawiam zatem cieplutko !
gosicka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.01.2016 21:32 odpowiedz
Zwijamy wzdłuż szerszego boku (czyli zwijamy wąską stronę).
Paulina
Paulina
20.01.2016 11:36 odpowiedz
Może głupie pytanie, ale roladę zwijamy wzdłuż, czy wszerz?
Gość
Gość
06.01.2016 10:36 odpowiedz
Pyszna wypróbowałam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2015 10:29 odpowiedz
Jeśli brązowieje, to znaczy że jest pieczony za długo lub w za wysokiej temperaturze. A to że opada? Może białka nie są wystarczająco ubite?
Nikt wcześniej nie zgłaszał mi zastrzeżeń do tego przepisu więc ciężko mi jednoznacznie znaleźć przyczynę.
Gość
Gość
09.08.2015 20:24 odpowiedz
A dlaczego za każdym razem jak robię naleśnik to opada w piekarniku,.robi się brązowy i cienki jak podeszwa???? WSZYSTKO robię według przepisu.....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2015 08:46 odpowiedz
Wszystko jest dokładnie opisane w przepisie.
Do szpinaku proszę dodać żółtka na samym początku, a potem już same białka ubite na pianę.
Gość
Gość
07.08.2015 08:33 odpowiedz
Ale jest napisane - laczymy go z zoltkami - to juz nie wiem...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.05.2015 18:44 odpowiedz
Tak, same białka.
qinqa
qinqa
21.05.2015 17:15 odpowiedz
Czy żółtek nie dodajemy do szpinaku, same białka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.04.2015 08:01 odpowiedz
150 g
Kasia
Kasia
24.04.2015 16:17 odpowiedz
Tego serka to ile, bo opakowania sa przeciez rozne
Gość
Gość
04.04.2015 13:24 odpowiedz
Jak długo można przechowywać tą roladę?
Dorota
Dorota
22.02.2015 08:20 odpowiedz
Coś pysznego.... Zrobiłam na rodzinne przyjęcie, rodzina zachwycona :)
aga
aga
16.02.2015 22:12 odpowiedz
Fantastyczne zdjęcie, chciałabym się znaleźć wśród tejscenerii :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2015 19:31 odpowiedz
Tak, bez mąki. Wszystko w przepisie się zgadza.
betti
betti
13.02.2015 19:06 odpowiedz
ciasto na pewno bez mąki?
Gość
Gość
31.12.2014 12:35 odpowiedz
Od kiedy zrobiłam tę roladę na imieniny męża, musi być na każdej imprezie u nas w domu. Wszyscy goście są zachwyceni.
Gość
Gość
30.11.2014 22:01 odpowiedz
Ta rolada jest super i ładnie wygląda,zrobię ją na imieniny na sobotę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2014 22:15 odpowiedz
Z rolady wychodzi ok. 8 plastrów, czyli 4 porcje.
monakwiatek
monakwiatek
25.09.2014 22:00 odpowiedz
Roladka wygląda przepysznie! Zamierzam wypróbować przepis w sobotę. Ile porcji wychodzi z przepisu? Pozdrawiam.
Agnieszka
Agnieszka
18.09.2014 15:40 odpowiedz
Pyszna rolada, już wcześniej ją robiłam w dwóch wersach pierwsza to farsz z łososiem, a druga z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami- obie znikały w zaskakująco szybkim tempie ze stołu. Polecam!
gosia
gosia
09.09.2014 12:30 odpowiedz
ja daję serki chrzanowe takiej firmy na A..... :) do tego koperek i trochę soku z cytryny i daje to naprawdę niesamowite połączenie.
Poza tym śledzę tego bloga już od dawna...gratuluję! Wykorzystuję przepisy bardzo często i z powodzeniem ;) ...dziękuję :)
Mia
Mia
09.09.2014 09:02 odpowiedz
Odkryłam tą roladę klka lat temu w takiej książeczcez. Przepisami Claudii i ją pokochałam. Jest pyszna!!
Gość
Gość
08.09.2014 16:21 odpowiedz
A co z czosnkiem? :-)
wiosenka27
08.09.2014 14:38 odpowiedz
Ja nie przepadam za tą roladą bo to nie moje smaki ale robiłam ją już bardzo wiele razy dla gości zawsze znika błyskawicznie:)
goos3001
goos3001
08.09.2014 12:17 odpowiedz
Ja do serka śmietankowego dodaję 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka. Pycha, polecam. Cudowne zdjęcia.
mikimama
08.09.2014 09:50 odpowiedz
Fantastycznie się prezentuje!