6

Świąteczna rolada Speculoos z mandarynkami



Być może liczyliście w końcu na jakiś wytrawny, świąteczny przepis, ale po prostu nie mogłam się oprzeć i musiałam jak najszybciej podzielić się z Wami przepisem na tę roladę. 

Delikatny, kakaowy biszkopt, pyszny korzenny krem i soczyste, orzeźwiające mandarynki. 
Czy to brzmi jak ideany plan na Święta? 
Oj tak :)

Ciasteczka Speculoos to korzenne, bardzo aromatyczne ciasteczka, które pojawiają się w okresie przedświątecznym w większości sklepów, więc raczej nie powinniście mieć problemu z zakupieniem ich. Jeśli jednak nie będziecie w stanie ich znaleźć, to urzyjcie jakichkolwiek innych ciastek korzennych. Lub wymieszajcie zmiksowane herbatniki z cynamonem i przyprawą do piernika. 

Odradzam również używanie świeżych mandarynek, ponieważ znajdujące się na nich błonki będą przeszkadzać zarówno przy jedzeniu, jak i przy krojeniu. 


Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 80 g ciasteczek korzennych Speculoos 

Dodatkowo:
  • 1 puszka mandarynek w zalewie

Polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek kremówki

Spód blachy o wymiarach 40x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nie natłuszczamy ani papieru, ani boków blachy. (Ewentualnie, aby papier nie ślizgał się podczas rozprowadzania ciasta, co znacznie utrudnia tę czynność, delikatnie natłuszczam blachę zanim położę na niej papier.)

Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy do chwili powstania gęstej, błyszczącej masy (przez około 8 minut). Do białek dodajemy po jednym żółtku, a następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i od tej chwili miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż 15 sekund). 

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (opcja góra + dół). Pieczemy 10-11 minut (wbity w środek patyczek powinien wychodzić suchy).
W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy czystą ściereczkę, układamy ją krótszym bokiem do siebie i oprószamy, przy pomocy sitka o drobnych oczkach, cukrem pudrem. 

Po wyjęciu biszkopt od razu odkrawamy od boków formy i gorący przekładamy na ściereczkę - papierem do góry. Papier zdejmujemy, a biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Zwijanie zaczynamy od krótszego boku. Tym sposobem rolada będzie krótsza, ale grubsza. 

Zwinięty biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cukier sprawia, że biszkopt nie przykleja się do ścierki a para, która wydobywa się z gorącego biszkoptu zmiękcza go i sprawia, że nie będzie pękał podczas rozwijania i ponownego zwijania. 

Mandarynki odsączamy z zalewy i odkładamy na około kwadrans na ręcznik papierowy. 

Mascarpone łączymy z kremówką oraz z cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (nie za długo, ponieważ masa może się zwarzyć), a następnie dodajemy zblendowane na mąkę ciasteczka. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 

Biszkopt rozwijamy, rozsmarowujemy krem (pozostawiając z każdej strony po wolnym centymetrze ciasta) i układamy na nim mandarynki. Ponownie, dość ciasno, zwijamy. Po zwinięciu roladę owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). 

Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokrywamy wierzch rolady. Odstawiamy na około pół godziny, by polewa zastygła. 

Rolada najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc polecam wyjąć ją z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem. 
Smacznego! 
 

Opublikowano: 30 listopada 2018
Kategoria: Boże Narodzenie, Rolady
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Monia
Monia
05.12.2018 16:26 odpowiedz
Witam,czy można użyć zamiast kakao karobu i gdzie kupię te ciasteczka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2018 12:21 odpowiedz
Karobu nigdy nie używałam, ale jeśli ma właściwości jak kakao, to myślę, że tak :)
Ciastka są dostępne co roku przed Świętami w Lidlu. Gdyby nie udało się ich kupić, to mogą być jakiekolwiek ciasteczka korzenne, które znajdzie Pani w każdym większym sklepie :)
 
bastach
bastach
01.12.2018 21:18 odpowiedz
Witam. Upiekłam ciemny biszkopt i chciałaby przełożyć go tym kremem. Czym nasączyć biszkopt aby poncz pasował do kremu. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2018 09:52 odpowiedz
Myślę, że na pewno pasowałaby słodka kawa albo woda z  likierem pomarańczowym. 
 
Basia
Basia
01.12.2018 12:09 odpowiedz
Rolada wygląda apatycznie, jednak proszę napisać czym mogłabym zastąpić ciasteczka korzennych Speculoos ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2018 09:51 odpowiedz
Jakimikolwiek innymi  ciasteczkami korzennymi. Albo zmielonymi na mąkę lukrowanymi pierniczkami :)