6

Rolada "Malinowe Rafaello"




Dziś pomysł na kolejną roladę. 

Tym razem w wersji kokosowo malinowej, z alkoholowym ponczem i czekoladową polewą. 

Delikatna, w typowo letnim klimacie i z pewnością warta polecenia :)

Jeśli ciasto mają jeść dzieci, lub nie chcecie specjalnie kupować całej butelki likieru, możecie pominąć poncz z alkoholem, a zamiast niego posmarować biszkopt dżemem malinowym. Dżem podziała jak poncz i zwilży go. Taka wersja będzie równie smaczna, ale z pewnością odrobinę słodsza. 

  

Ciasto:

* 3 duże jajka

* 70 g cukru

* 65 g mąki pszennej tortowej

* 25 g zmielonych migdałów

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

* 250 g mascarpone

* 200 ml kremówki

* 80 g wiórków kokosowych

* 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

* 3 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)

* 4-5 łyżek zimnej wody

Polewa:

* 3 większe łyżki słodkiej śmietanki 30%

* 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

* 2 szklanki malin

* wiórki do obsypania 

Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy do czasu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia oraz migdałami mąkę. Miksujemy krótko, na najwolniejszych obrotach miksera. 

Spód formy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 11 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt obkrawamy od formy i gorący przekładamy na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę. Zdejmujemy papier i razem ze ścierką zwijamy biszkopt w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Kiedy biszkopt przestygnie delikatnie rozwijamy go i skrapiany ponczem. 

Płynną kremówkę łączymy z mascarpone i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (uważajcie jednak - zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się zwarzy), a następnie dodajemy do niego wiórki kokosowe połączone z przesianym cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę - tylko do momentu, aż składniki się połączą. 

Krem rozsmarowujemy na biszkopcie, a następnie wciskamy w niego maliny. Roladę zwijamy, owijamy ściereczką i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. 

Czekoladę bardzo drobno siekamy i niewielkiej miseczce zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy do chwili połączenia. Tak powstałą polewą pokrywamy schłodzoną roladę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Roladę ponownie wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła. 

Dodatkowo przed podaniem roladę możecie udekorować bitą śmietaną i malinami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 14 sierpnia 2017
Kategoria: Z owocami, Rolady
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
aza
aza
22.08.2017 13:10 odpowiedz
mam wielką ochotę na tę roladkę, jest jednak jeden problem: nie znoszę kokosu! Czy można wiórki kokosowe zamienić na mielone orzechy laskowe lub włoskie ? Roladka będzie chyba równie pyszna ...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.08.2017 21:37 odpowiedz
Proszę się cofnąć o kilka wpisów i znajdzie się przepis na jagodową (opublikowany w tym miesiącu) :)
Anna
16.08.2017 11:07 odpowiedz
Roladka wygląda bardzo apetycznie :) Mam w ogrodzie świeze maliny i już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie jakieś skuteczne ich wykorzystanie. I chyba juz wiem co przygotuję :)

Czekam jeszcze na przepis na jakaś roladę z jagodami !
Nika
Nika
14.08.2017 14:22 odpowiedz
Piękna!
Sylwia
14.08.2017 09:32 odpowiedz
Wygląda zachwycająco, no i te smaki. Coś dla mnie :) Pozdrawiam.
gin86
14.08.2017 09:20 odpowiedz
Wygląda wspaniale; idealna na letni podwieczorek :)