32

Rogale Marcińskie - najlepszy przepis




Rogal marciński to tradycyjny dla obszaru województwa wielkopolskiego wypiek z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i bakali, przygotowywany 11 listopada z okazji dnia św. Marcina.

W ostatnich latach, dzięki promocji w mediach, rogale marcińskie stały się popularne praktycznie w całej Polsce i w listopadzie pojawiają się w większości sklepów, począwszy od tych małych, osiedlowych, na hipermarketach kończąc. Niestety jednak bardzo często odbiegają one jakością od tych certyfikowanych, produkowanych przez poznańskie cukiernie i próbując ich możecie poczuć się rozczarowani smakiem. 

Co prawda przygotowanie ich jest trochę czasochłonne (chociaż przez rozłożenie pracy na 2 dni, nie jest to aż tak męczące), ale już po pierwszym kęsie uznacie, że nie żałujecie poświęconego im czasu :) Są po prostu obłędne. Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką.

Mam nadzieję, że dacie się na nie namówić i podzielicie się ze mną swoją opinią :) A jeśli będziecie mieli problem ze znalezieniem białego maku w pobliżu swojego miejsca zamieszkania, to bez problemu znajdziecie go w sklepach internetowych czy na Allegro :)
 


Składniki na około 25 rogali

Ciasto:

* 1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 45 g świeżych drożdży


* 500 ml mleka 3,2%


* 120 g cukru

* 140 g masła

* 2 duże jajka

* 3 żółtka

* 1/2 łyżeczki soli

* 300 g masła (zamrożonego)

Farsz:

* 500 g białego maku

* 100 g biszkoptów

* 250-300 g cukru pudru ( w zależności od upodobań)


* 100 g orzechów włoskich

* 100 g migdałów

* 100 g rodzynek

* 100 g daktyli bez pestek

* 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

* 3-4 jajka

Dodatkowo:

* 1 jajko

* 2 łyżki mleka

* 2 szklanki cukru pudru

* 6-8 łyżek wody

* 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów

CIASTO

Pokruszone drożdże łączymy z pełną łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i 100 mililitrami lekko podgrzanego mleka (ok. 40 stopni). Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut, aby zaczyn wyrósł.

Jajka oraz żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7-8 minut), a następnie dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn i lekko podgrzane mleko. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą i mieszamy ciasto (ręcznie) przez około 10 minut (ciasto jest dość gęste). Po tym czasie do ciasta wlewamy partiami stopione masło (140g) i mieszamy do czasu, aż ciasto całkowicie je wciągnie. Następnie ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jak ciasto na pierogi do czasu aż uzyskamy gładką, jednolitą kulkę. (Gotowe ciasto ma również konsystencję zbliżoną do ciasta pierogowego, chociaż jest odrobinę luźniejsze).

Wyrobione ciasto wałkujemy na sporej wielkości prostokąt (ok. 35x55 cm).

Schłodzone w zamrażarce masło ścieramy na grubych oczkach tarki (będzie go naprawdę sporo) i rozkładamy na 2/3 powierzchni ciasta, zachowując dodatkowo wolne od masła 1,5 cm ciasta przy krawędziach. 

Ciasto składamy na 3 części, zaczynając od części bez masła, a następnie nakładamy na nią pozostałą część. Ciasto wałkujemy ponownie na prostokąt i jeszcze raz składamy na 3 części. Tak złożone ciasto przekładamy na dużą deskę lub tackę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wałkujemy i ponownie składamy na 3 części. Wkładamy do lodówki na godzinę. Wałkowanie i składanie ciasta powtarzamy jeszcze dwukrotnie w godzinnych odstępach czasu. Jeśli ciasto będzie się przyklejać do stolnicy lub będzie wychodzić z niego masło, podsypcie je odrobinę mąką i nie przejmujcie się tym.

Po ostatnim składaniu ciasto ponownie układamy na tacce i szczelnie owijamy folią, ale tym razem wstawiamy je do lodówki na całą noc (u mnie chłodziło się przez 12 godzin).

Ciasto wyjmujemy z lodówki 30-40 minut przed przygotowywaniem rogali.

FARSZ

Wypłukany mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy na minimalnym ogniu przez około 35-40 minut, a następnie odcedzamy go na bardzo gęstym sicie (jeśli takiego nie posiadacie, wyłóżcie swoje sitko kilkoma warstwami gazy). Po odcedzeniu mak pozostawiamy na sicie przez około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Odsączony mak mielimy trzykrotnie na najdrobniejszych oczkach, a następnie na tych samych oczkach mielimy biszkopty, orzechy, migdały, daktyle, rodzynki i skórkę pomarańczową.

Bakalie, biszkopty oraz mak możecie również zmielić w malakserze (ja do mielenie użyłam Thermixa - mak mieliłam na opcji turbo przez około 10 sekund mieszając go kopystką, biszkopty 5 sekund, a bakalie, wszystkie jednocześnie, przez około 6 sekund, obroty 10).

Mak łączymy z biszkoptami, bakaliami, cukrem oraz 3 jajkami. Masę mieszamy dłonią. Powinna być dość zwarta, ale jednocześnie miękka i plastyczna. Nie może być zbyt płynna (powinna dać się formować w dłoniach i przede wszystkim nie kruszyć). Jeśli po dodaniu 3 jajek nie osiągnęliście takiej konsystencji, należy dodać kolejne jajko lub 2-3 łyżki płynnego miodu.

Masę makową podobnie jak ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki.

FORMOWANIE ROGALI

Ciasto dzielimy na 4 części (pasy). Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszym boku o długości ok. 22-23 cm. Z prostokąta wycinamy trójkąty o podstawie ok. 12 cm i na każdy z nich nakładamy solidną porcję maku pomijając jedynie ok. 3 cm czubka, który musi znaleźć się pod rogalem.

Rogaliki zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi. Po pierwszym zawinięciu nacinamy środek ciasta do połowy złożenia (trochę mniej niż na zdjęciu), odciągamy lekko na boki i dalej zwijamy.
 


Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Na blasze układamy po 6 rogali, smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 18 minut (do zrumienienia). Studzimy na kratce.

Kiedy rogaliki przestygną, przygotowujemy lukier.

Cukier puder łączymy z wodą i energicznie mieszamy. Lukier powinien być gęsty, aby nie spłynął z rogali. Od razu po polukrowaniu rogaliki posypujemy migdałami i odstawiamy na około 2-3 godziny.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 5 listopada 2015
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2017 09:38 odpowiedz
Masę można przygotować wcześniej, ale z ciastem raczej bym nie ryzykowała.
Ania1877
Ania1877
30.11.2017 06:47 odpowiedz
Czy mogę ciasto i masę wstawić na 2 dni do lodówki? ponieważ chciałabym cześć upiec w sobotę a część w niedziele. I nie wiem czy muszę robić masę i ciasto w piątek i sobotę, czy jak zrobię tylko w piątek to będzie dobrze?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2017 20:02 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
Gość
Gość
10.11.2017 20:11 odpowiedz
Zrobiłam Kasiu według twego przepisu są rewelacyjne, wyszły mi wyśmienite i smakują bardzo dobrze. Polecam. Jeden minus dużo czasu trzeba poświęcić na zrobienie ich ale raz w roku można sobie na to pozwolić jest warto.
Gość
Gość
11.11.2016 20:33 odpowiedz
Właśnie po raz kolejny zrobiłam dzisiaj te rogale. Są PRZEPYSZNEEEEE! Bardzo dziękuję za przepis.
Joanna P
Joanna P
08.11.2016 10:54 odpowiedz
Jako rodowita poznanka powiem tylko, że prawdziwy rogal Świętomarciński jest na wierzchu posypywany orzechami włoskimi a nie migdałami. Ze względu na to że są one dosyć drogie mało która cukiernia je tymi orzechami posypuje (często dają posiekane orzechy arachidowe), ale prawdziwy rogal ma orzechy włoskie na wierzchu :)
Gość
Gość
05.11.2016 12:28 odpowiedz
biały mak kupiłam w piotrze i pawle
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2016 11:30 odpowiedz
Ja do suchego, mielonego maku dodaję gorące mleko na oko, aby konsystencja była taka, jak gotowanego, mielonego maku, czyli ani za sypka, ani zbyt lejąca. Ciężko mi dokładnie podać ilość, ale myślę, że łatwo będzie uchwycić odpowiednią ilość.
manuela1
manuela1
14.07.2016 11:17 odpowiedz
Wita,mam pytanie,jeżeli użyję do farszu maku mielonego na sucho,jak go zrobić.
Pozdrawiam Halina
Renia
Renia
03.01.2016 18:38 odpowiedz
rogale zrobione i już prawie zjedzone :) wyszły wspaniałe! gratuluję przepisu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2015 07:32 odpowiedz
Tak, takie powinno być :) Ono się odgazuje przy wałkowaniu.
ZUZIA
ZUZIA
20.11.2015 13:26 odpowiedz
WITAM MAM SZYBKIE PYTANIE BO CIASTO JUŻ OD WCZORAJ CZEKA NA ZROBIENIE W LODÓWCE CZY ONO MA BYĆ TAKIE WYROŚNIĘTE BO ZROBIŁA SIĘ GO OGROMNA KULA PRZEZ NOC I NIE WIEM CZY TO NORMALNE??? CZY GO ODGAZOWAĆ PRZED WYRABIANIEM???
ewa-r
17.11.2015 13:52 odpowiedz
nigdy nie piekłam takich rogali, a Twoje wyglądają baaardzo apetycznie :)
kasia
kasia
12.11.2015 08:11 odpowiedz
Kasiu upiekłam, są pyszne Twoje przepisy to gwarancja sukcesu a wypróbowałam ich już kilka ;)))
AniaC
AniaC
11.11.2015 07:07 odpowiedz
Wyrabiałam ciasto w KitchenAid i świetnie sobie poradził z tym zadaniem - ani konsystencja ciasta mu nie przeszkadzała, ani ilość. Tyle że dość szybko włączyłam szybkie obroty.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2015 22:33 odpowiedz
Kasia - oczywiście :)
kasia
kasia
10.11.2015 22:22 odpowiedz
witam mam pytanie czy z tego ciasta mogę zrobić makowce takie podłużne albo cięte na króciutkie drożdżówki, z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;)))
Iga z Dietmap
10.11.2015 13:31 odpowiedz
Faktycznie, 2 dni pracy to dosyć dużo. Pamiętam, jak robiłam chleb i musiałam czekać 8 godzin to nieźle się namęczyłam. Gotowe na zdjęciach wyglądają cudownie, więc myślę, że to w ramach rekompensaty za tyle włożonej pracy :)
Lidia
Lidia
10.11.2015 08:37 odpowiedz
w Piotrze i Pawle dostaniesz bez problemu biały mak .
zwd1979
09.11.2015 20:54 odpowiedz
Witaj:)
Właśnie dziś zarobiłam ciasto i farsz z Twojego przepisu .
Teraz chłodzi się w lodówce. Mam nadzieję, że wyjdą pyszne i tak apetyczne jak te na zdjęciu:).
Przepis wymaga poświęcenia i czasu , ale ciekawa przygoda:)
Bogusia
Bogusia
09.11.2015 20:51 odpowiedz
Witam. Mak listonosz dziś dostarczył więc rogale zacząć czas ;).
Trzecie wałkownie juź za mną, mak chłodzi się w lodówce ( po raz pierwszy udało mi się zajeździć maszynkę, na biszkoptach pękło sprzęgło...)
W wolnej chwili myślę jak tu się jutro zerwać z pracy źeby dokończyć rogale. Mam nadzieję, źe choć trochę będą przypominały te z Twoich zdjęć bo o smak się nie martwię, jeszcze nigdy nie zawiódł mnie Twój przepis. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2015 20:33 odpowiedz
Próbowałam wyrabiać w KA ale nie da się. Po pierwsze ciasta jest za dużo, a po drugie jest za twarde. Szkoda silnika, bo po prostu nie radzi sobie z taką ilością ciasta. Może gdyby była połowa porcji, to poszło by mu lepiej.
Kasia_zoli
Kasia_zoli
09.11.2015 17:07 odpowiedz
Można wyrobić ciasto w Kitchenaid?? Czy koniecznie ręcznie trzeba??
Programista w kuchni
06.11.2015 08:58 odpowiedz
Twoje Rogale Marcińskie wyglądają rewelacyjnie :) Miałem okazję raz spróbować takich będąc w Poznaniu.
daywithcoffee
05.11.2015 14:47 odpowiedz
Wyglądają obłędnie! Jeszcze nigdy nie jadłam tych rogali, muszę to nadrobić :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.11.2015 12:04 odpowiedz
Karola - mnie udało się kupić biały mak w Almie. Leżał obok wagi na dziale z warzywami. Ale na FB pojawiła się też informacja, że jest w Piotrze i Pawle. Jeśli nie masz tych sklepów w swojej okolicy, to mnóstwo białego maku znajdziesz na Allegro :) Jeśli zamówisz dziś, to z pewnością dojdzie w poniedziałek :)

Kamilka - dziękuję za miłe słowa :)

Gość - 45 g świeżych drożdży

Beti - sporo :) Mnie wyszło ok. 25 rogali.

Hania - możesz dodać więcej migdałów. W jakimś przepisie widziałam nawet, że zamiast orzechów włoskich były dodane orzeszki ziemne, w wersji niesolonej :)

asia
asia
05.11.2015 12:01 odpowiedz
Mak mozna kupic w delikatesach Piotr i Pawel.
Hania
Hania
05.11.2015 10:29 odpowiedz
Mam pytanie jakimi innymi orzechami zastapic włoskie bo akurat na te mam uczulenie :( ?
Beti
Beti
05.11.2015 09:32 odpowiedz
Każde Twoje przepisy to zawsze gwarancja sukcesu ! Kiedy wczoraj przeczytałam na fb zapowiedź dzisiejszego przepisu postanowiłam, że w tym roku w końcu spróbuję upiec te rogale:) Mam pytanie, ile rogali wychodzi z podanych proporcji ? Pozdrawiam
Gość
Gość
05.11.2015 09:13 odpowiedz
Ile drożdzy ?
vegazone
05.11.2015 08:15 odpowiedz
Jeden z moich ulubionych wypieków. :) W Poznaniu w listopadzie jest na nie szał i ustawiają się po nie długie kolejki w cukierniach. Smakują tym lepiej i bardziej wyjątkowo, że je się je w zasadzie tylko raz w roku . Twoje wygladają prześlicznie! Po takiego rogala sama z przyjemnością stanęłabym w kolejce :) To zdjęcie z oknem w tle jest tak zapraszające, że nic tylko zaparzyć kawę i umościć się wśród tych pięknych poduszek. Pozdrawiam!
karola
05.11.2015 07:54 odpowiedz
wyglądają obłędnie ! :)
mam pytanie odnoście białego maku, gdzie go dostałaś? Bo ja szukałam już w wielu sklepach i jest problem :/