18

Razowa szarlotka z bezą i rodzynkami




To już kolejna szarlotka jaką piekę odkąd pojawiły się pierwsze, młode jabłka. Szarlotki i jabłeczniki smakują nam najbardziej właśnie wczesną jesienią, więc korzystamy ile się da. I o ile Grzegorz zdecydowanie woli szarlotki z większą ilością ciasta niż jabłek, tym razem postawiłam na swoim i w cieście dominuje pokaźna warstwa owoców. 

Tym razem pokusiłam się na dodanie do ciasta mąki razowej i odrobiny mielonych orzechów, a jabłka wymieszałam ze sporą garścią rodzynek i solidną dawką cynamonu. 

Polecam lekko podgrzaną do herbaty z malinami i imbirem na zimne, jesienne wieczory.      

Ciasto:

* 200 g zimnego masła

* 200 g mąki pszennej

* 160 g mąki razowej

* 50 g mielonych orzechów

* 140 g cukru pudru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 4 żółtka

Nadzienie:

* 1,5 kg jabłek 

* 2 płaskie łyżki masła

* 50 g rodzynek

* 2-3 łyżki brązowego cukru

* 1 łyżeczka cynamonu   

Piana:

* 4 białka

* 3 łyżki cukru

Obie mąki łączymy z orzechami, dodajemy cukier i proszek. W suche składniki wcieramy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Kiedy utworzy się kruszonka, dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na 2 części (ok. 40% i 60%). Większą częścią wykładamy spód tortownicy o średnicy 26-28 cm i wkładamy ją do lodówki. Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcedzamy.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na szatkownicy. Dodajemy do nich stopione masło, cukier (ilość zależy od słodyczy jabłek) i rodzynki. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na schłodzone ciasto.

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier. Miksujemy do chwili, aż piana będzie bardzo sztywna i mocno błyszcząca a następnie wykładamy ją na jabłka. Na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut na opcji góra + dół oraz około 15-20 minut na opcji dół.

Przed wyjęciem z tortownicy szarlotkę całkowicie studzimy. 

Smacznego :) 




Opublikowano: 2 października 2013
Tagi: jabłka
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.10.2013 21:55 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała i dziękuję za podzielenie się opinią :)
kasia
kasia
15.10.2013 21:10 odpowiedz
Dzisiaj upieczona. Zrobiłam bez orzechów do ciasta, bo zwyczajnie nie miałam, ale i tak smak? Wspaniały! Jabłka miałam starte na wiórki, rodzynek dałam na "oko" ale chyba więcej niż 50g :D Dobrze że zostało mi jeszcze razowej mąki, będę mogła znowu upiec :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.10.2013 22:27 odpowiedz
Magda - cieszę się, że smakowała :)
jolantaszyndlarewicz
08.10.2013 21:28 odpowiedz
Bardzo lubię takie z dużą ilością jabłek:) te tworzą śliczne warstwy:)
Magda C.
08.10.2013 12:43 odpowiedz
Upiekłam w wersji pszennej, ponieważ nie miałam mąki razowej. Wyszła genialna! Bardzo dziękuję za przepis :)
Marta
07.10.2013 15:45 odpowiedz
Świetna ta szarlotka. : )
Zdjęcia magiczne, klimatyczne, rustykalne..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2013 18:43 odpowiedz
Tak, nie ma problemu.
dagara1603
dagara1603
04.10.2013 15:49 odpowiedz
a czy make razowamozna zastapic zwykla lub np.krupczatka?
asialc1
04.10.2013 11:54 odpowiedz
Szarlotka, beza... pyszności! :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2013 08:27 odpowiedz
Kortlandy :) Moje ulubione jabłka :)
kaska
kaska
04.10.2013 00:36 odpowiedz
Pysznie wyglada. A jablka na zdjeciu sa obledne!!!! Czy wiesz moze jaki to gatunek?
Celina
Celina
03.10.2013 06:44 odpowiedz
Kolejny wypiek z typu "zdrowszy wybór". Na pewno upiekę :D
marianna
02.10.2013 18:21 odpowiedz
Jest dokładnie taka, jaką lubię najbardziej - dużo jabłek, w kawałkach, są rodzynki, no i jak się uprzeć, to zdrowa - razowa mąka robi swoje;)) nie mam u siebie teraz piekarnika, ale obiecałam sobie, że jak pojadę na początku listopada do domu, od razu upiekę szarlotkę, i do tego czasu muszę znaleźć idealny przepis. Chyba to będzie ten.. dam znać!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2013 16:41 odpowiedz
Dagara - tortownica o średnicy 28 cm :)
dagara1603
dagara1603
02.10.2013 13:13 odpowiedz
Kasiu a na jakablache jest przepis?
mikimama
02.10.2013 09:37 odpowiedz
Fantastycznie wygląda!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2013 08:25 odpowiedz
Wzajemnie Madziu :)
majanaboxing
02.10.2013 07:25 odpowiedz
PRZEPIĘKNA jest ta szarlotka!
miłego dnia:)