38

Rafello z Advocatem


Dzisiejsze ciasto chciałabym zadedykować wszystkim tym, którzy nie tylko szukają prostego przepisu na szybkie ciasto, ale również tym, którzy w kuchni nie czują się zbyt pewnie. To ciasto nie może się nie udać. A skąd to wiem? Ponieważ przepis na nie otrzymałam od osoby, która boi się własnej kuchenki :) A że miałam już okazję jeść je kilkukrotnie u Niej właśnie, wiem, że wyjdzie każdemu z Was :) W dodatku jest pyszne. Mocno alkoholowe, mocno kokosowe, bardzo delikatne, ale i co tu dużo mówić - nie dla dzieci.

Należy jedynie pamiętać o trzech bardzo istotnych rzeczach:

1. Ciasto przygotowujemy co najmniej dwie doby przed planowanym podaniem (u mnie stało w lodówce tydzień i z dnia na dzień było coraz lepsze).

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki około godzinę przed planowanym podaniem (ciasto w temperaturze pokojowej robi się miękkie i delikatne).

3. Przez cały czas kiedy ciasto znajduje się w lodówce musi byc przykryte folią spożywczą, aby dochodziło do niego jak najmniej powietrza.

Składniki na dużą blaszkę (ok 20x40 cm)

* 2 - 3 duże paczki herbatników

* 2 budynie waniliowe bez cukru

* 3 nie pełne szklanki mleka

* 1 pełna szklanka cukru

* 300 g masła (miękkiego)

* 400 g kokosu + 100 do posypania

* 350 ml Advocata

 

Gotujemy budyń (bez dodatku cukru, tylko proszek i mleko) i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło mieszamy z cukrem na najwyższych obrotach. Do masy maślanej dodajemy po łyżce zimnego budyniu i nadal miksujemy na najwyższych obrotach do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie zmniejszamy prędkość miksera i dolewamy likier. Miksujemy do chwili całkowitego połączenia się składników, a następnie dodajemy 400 g wiórek kokosowych. Całość mieszamy jeszcze około minuty na najwyższych obrotach miksera.

Na dnie blaszki układamy herbatniki - jeden obok drugiego - i na ciastka nanosimy masę. Z pierwszą warstwą będzie najtrudniej, ponieważ ciasteczka będą się przesuwać, wiec trzeba robić to cierpliwie i spokojnie :) Na warstwie z kremu układamy kolejną warstwę z herbatników i tak do końca kremu i ciastek. Pamiętamy, że ostatnią warstwą ma być krem. Ja dawałam dość dużo kremu, wiec miałam tylko 3 warstwy ciastek, Wam polecam zrobić 4 warstwy herbatników.

Wierzch posypujemy pozostałym kokosem, a całą blachę szczelnie owijamy folią spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki i zapominamy o nim na co najmniej 48 godzin :) W tym czasie herbatniki zmiękną a smaki połączą się.

Smacznego :)

 



 




Opublikowano: 29 grudnia 2010
Tagi: kokos
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (38)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2014 18:40 odpowiedz
Kwestia gustu :) Ja osobiście bardzo je lubię :)
kasia-symila
15.02.2014 17:11 odpowiedz
Robilam te ciasto i dla mnie zadna rewelacja spodziewalam sie czegos lepszego....:( szkoda
monia
monia
05.04.2012 11:36 odpowiedz
Polecam to ciasto tylko w wersji nie z herbatnikami , tylko w krakersami.Nadaje no ciekawy smak.Nie bójcie się tego eksperymentu-zapewniam będziecie przyjemnie zaskoczeni:)
Emi
Emi
08.03.2012 19:22 odpowiedz
Ciacho właśnie chłodzi się w lodówce. Zrobione zostało z herbatnikami z kakaem i z Baileys zamiast Advocata. Ciasto nie jest więc białe, a w dwóch odcieniach brązu. Wielbicieli Baileys zachęcam do próbowania - zapewniam, krem jest pyszny!
Hellen
Hellen
16.11.2011 11:59 odpowiedz
.... wyszło idealnie:) przepyszne ciasto!! wyjdzie nawet tym, którzy nie umieją piec;)
Hellen
Hellen
03.11.2011 08:30 odpowiedz
Zrobiłam to ciasto, i zrobiłam ten sam błąd co Olcia, bodajże, na początku komentarzy;) za dużo mleka do budyniu. Po prostu zrobiłam budyń z przepisu na opakowaniu;) później zorientowałam się, że ta ilość mleka w składnikach dotyczy właśnie budyniu... ehh, tak to jest jak się jest LAIKIEM!! ale dałam więcej masła i mniej advocata. zobaczymy to mi wyjdzie. Na razie się chłodzi. Pozdrawiam
vilk_89
03.01.2011 23:00 odpowiedz
Rafaello właśnie gości w mojej lodówce :):)

Jest na prawdę pyszne i proste.

Dzięki za świetny przepis. Jeszcze nie raz go użyję ;)
zen.ona
02.01.2011 13:06 odpowiedz
Ależ śliczne rafaello:)) Pewnie chrupiące i miękkie jednocześnie, ech..., przydałby się kawałek do kawki:)
pozdrawiam z blogu o scones:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2011 19:28 odpowiedz
Davidzie niestety musi byc advokat, ponieważ bez niego masa będzie sycha i w rezultacie bardzo twarda. Niestety to po prostu nie jest ciasto dla dzieci :) Ewentualnie możesz zastąpic advokata 250 mk słodzonego mleka kondensowanego, ale wtedy musisz pominąc co najmniej połowę cukru. Tylko obawiam sie, że ciasto straci smak.
david-a
01.01.2011 19:10 odpowiedz
A wersja dla dzieci? Wystarczy pominąć adwokata, czy ciasto straci sens?
chanya13
30.12.2010 22:12 odpowiedz
Przepiękne, ale mi ochoty narobiłaś, przepis zapisuję do wypróbowania.
Olcia
Olcia
30.12.2010 19:02 odpowiedz
Zrobiłam,ale w trakcie zorientowałam się, że masa jest za rzadka.
Mój błąd, za dużo mleka dałam do budyniu.
Zobaczymy jakie będzie jutro, jak stężeje w lodówce.
Jestem zła sama na siebie,a miało być tak pięknie :)
notme-gotuje
30.12.2010 11:00 odpowiedz
Smakowite Rafello, wygląda niebiańsko! :))
diablica66
30.12.2010 07:53 odpowiedz
Kasiu, Twoje Rafaello wygląda pięknie i niesamowicie apetycznie.

Życzę wielu sukcesów w nowym roku - w kuchni i poza nią!
karmel-itka
29.12.2010 23:43 odpowiedz
wygląda niczym torcik królowej śniegu. taki biały i puszysty...
Karolina
29.12.2010 22:59 odpowiedz
Piękne zdjęcie:) Połączenie rafaella z adwokatem musi być pyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2010 22:24 odpowiedz
Pięknie dziękuję! :)
mopswkuchni
29.12.2010 22:23 odpowiedz
Kasiu ciasto wygląda tak apetycznie, że chyba się przełamię i spróbuję je zrobić. Przełamię - bo jakoś nigdy nie wychodziły mi kremowe ciasta. Ale tak ładnie i przekonująco wszystko opisałaś, że na pewno się uda! A zdjęcia to mistrzostwo po prostu!
flusso
29.12.2010 21:32 odpowiedz
Piękne! Jaki cudem uchowało się tydzień w lodówce? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2010 21:30 odpowiedz
Ja też nie lubię Advocata, ale w tym cieście smakuje niesamowicie :) Polecam, polecam :)

Ja równiez życzę Ci wspaniałego i przede wszystkim smakowitego Nowego Roku :)
Buźka!!!
zawsze.e.ewelajna
29.12.2010 21:28 odpowiedz
Kasiu, świetna propozycja! Nawet mam Adwokata i... nieszczególnie za nim przepadam, ale jak smak rozłoży się na wszystkie składniki to będzie dobry:) Cudnie!
I jeszcze ponieważ nie dotarłam do Ciebie przed Świętami, teraz życzę Ci wszystkiego co najpiękniejsze i o czym marzysz w tym Nowym Roku, który już tuż, tuż... Niech będzie jeszcze lepszy niż ten który mija.
Pozdrawiam ciepło!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2010 21:17 odpowiedz
Kabkakb - polecam Ci tą wersję bez pieczenia, bo nie tylko robi się je expresowo, to spora ilośc likieru nadaje mu niesamowitego smaku :)
Pozdrawiam ciepło :)
kabkakb
kabkakb
29.12.2010 21:15 odpowiedz
Kasiu, Twoje ciasto wygląda ślicznie! planuję upiec rafaello na Sylwestra, aczkolwiek widzę już po przepisie, że jest całkiem inne ;-) niemniej, w Twoim jest advocat, pycha!
monikucha
monikucha
29.12.2010 18:58 odpowiedz
co za pysznosc!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2010 18:54 odpowiedz
Dziękuję Wam za miłe słowa :) Faktycznie, ciasto idealne na Sylwestra i Nowy Rok :)

Olu ja zawsze używam tych: www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Herbatniki-Petit-Beurre-Krakuski,z_id,23.html Uważam, że są najlepsze :)

Kasiu myślę, że baley's nie bardzo by tu pasował, jednak do kokosu nie bardzo odpowiada mi smak tego likieru :) Ale za jakiś czas będę miała pewna propozycję z Baley's, więc nie pozbywaj się go ;)

Emmo taka masa... :)
kabamaiga
29.12.2010 16:50 odpowiedz
Ten alkohol w cieście musi być cudowny. W sam raz na sylwestrową imprezę.
anytsujx
29.12.2010 16:30 odpowiedz
Ciasto wygląda bardzo apetycznie !:)
Gość
Gość
29.12.2010 16:07 odpowiedz
Proszę jeszcze podpowiedzieć jakich użyć herbatników. Dziękuję, Ola
kulinarnespotkania
29.12.2010 15:42 odpowiedz
ciasto wyglada pieknie:) i napewno jest pyszne:)
emma001
29.12.2010 15:37 odpowiedz
niałe. Uwlbiam takie ciacha tylko czemu w nich musi byc tyle tego masła ;(
kaspiecze
29.12.2010 15:17 odpowiedz
na sylwestra jak znalazł. super przepis, zapisuję
pozdrawiam
Ivon
29.12.2010 14:11 odpowiedz
Wygląda tak dostojnie... jak królowa. To dopiero musi być pychota !!!!

Buziaki ślę !!! :D
kasia.koczwara
kasia.koczwara
29.12.2010 11:46 odpowiedz
Kurcze, ale slicznosci! Myslisz, ze Baley's by sie nadal? Zostala mi butla po swietach - wszyscy byli tak przejedzeni, ze nikt nie chcial takich slodkosci pic! :) W sumie ma podobna konsystencje... Hm...
Pozdrawiam!
k.

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Nika
Nika
29.12.2010 10:35 odpowiedz
Ale u Ciebie cudnie zimowo;) Cisato wygląda pysznie... Chętnie bym skosztowała:)
izaa_a
29.12.2010 10:20 odpowiedz
cudnie wygląda!!!! ja mam w planie zrobić kuleczki rafaello..;)
panna_malwinna
29.12.2010 09:27 odpowiedz
ale cudo! wygląda rewelacyjnie i zapewne smakuje jeszcze lepiej
zauberi
29.12.2010 09:25 odpowiedz
uwielbiam takie ciasta i fajnie, że można dużo wcześniej przygotować :) pozdrawiam serdecznie
mikimama
29.12.2010 09:19 odpowiedz
Piękne ciasto, idealne na Sylwestra i Nowy Rok!