Racuchy drożdżowe
Weekendowe śniadanie

Dziś przepis na puszyste i delikatne racuchy drożdżowe.
Idealne na weekendowe śniadanie, zwłaszcza w towarzystwie letnich owoców.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
- owoce
- dżem/konfitura
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem zwykłym oraz wanilinowym.
Do suchych składników dodajemy podgrzane do temperatury ok. 40 stopni mleko oraz żółtka.
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po wyrośnięciu ciasto mieszamy łyżką, a następnie nakładamy niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz (1 łyżka ciasta na 1 porcję).
Racuchy smażymy na wolnym ogniu, aby ciasto wyrosło i dopiekło się w środku.
Zarumienione z obu stron placki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub owocami.
Wskazówki:
- Po wyrośnięciu do ciasta możecie dodać pokrojone w kostkę jabłka, borówki amerykańskie lub inne twarde, nie puszczające soku owoce.
- Polecam też wersję z pieczonymi śliwkami, kwaśną śmietaną i cynamonem.
- Dodajcie do ciasta łyżkę kakao i podajcie racuchy z frużeliną z wiśni. Zachwyt gwarantowany! :)
Smacznego!
Opublikowano: 1 sierpnia 2020