2

Racuchy drożdżowe

Weekendowe śniadanie



Dziś przepis na puszyste i delikatne racuchy drożdżowe. 
Idealne na weekendowe śniadanie, zwłaszcza w towarzystwie letnich owoców. 


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 250 ml mleka 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka 

Dodatkowo:
  • olej do smażenia 
  • cukier puder 
  • owoce
  • dżem/konfitura 

Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem zwykłym oraz wanilinowym. 
Do suchych składników dodajemy podgrzane do temperatury ok. 40 stopni mleko oraz żółtka. 
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut. 

Po wyrośnięciu ciasto mieszamy łyżką, a następnie nakładamy niewielkie porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz (1 łyżka ciasta na 1 porcję). 
Racuchy smażymy na wolnym ogniu, aby ciasto wyrosło i dopiekło się w środku. 

Zarumienione z obu stron placki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub owocami. 

Wskazówki​:
  1. Po wyrośnięciu do ciasta możecie dodać pokrojone w kostkę jabłka, borówki amerykańskie lub inne twarde, nie puszczające soku owoce. 
  2. Polecam też wersję z pieczonymi śliwkami, kwaśną śmietaną i cynamonem. 
  3. Dodajcie do ciasta łyżkę kakao i podajcie racuchy z frużeliną z wiśni. Zachwyt gwarantowany! :) 

Smacznego! 

Opublikowano: 1 sierpnia 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Kasia
Kasia
01.08.2020 21:14 odpowiedz
Kasiu ty to czytasz w moich myślach, tyle że powiedziałam do mojego męża że już w końcu zjadłabym racuszki najlepiej z jabłkami, wchodzę na Twojego bloga i proszę jest przepis. Więc już postanowione jutro będą na śniadanie, dzieki za przepis i pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:32 odpowiedz
Smacznego :)