
Sezon na kurki w pełni, więc chciałabym Wam zaproponować przygotowanie tarty z farszem kurkowo porowym z ricottą.
Tarta świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, kolacja na ciepło lub przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.
Możecie też podać ją w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret lub z rukolą.

Składniki na formę o średnicy 22 cm
Ciasto:
* 200 g mąki
* 120 g miękkiego masła
* 1 żółtko
* 2 łyżki zimnej wody
* 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
* 400 g kurek
* 1 duży por
* 1 cebula
* 200 g sera ricotta
* 100 ml kremówki
* 2 duże jajka
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz do smaku
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy (jeśli posiadacie malakser, to umieśćcie w nim wszystkie składniki i zmiksujcie).
Spód formy na tartę oprószamy mąką i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Dociskamy do dna oraz boków. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy farsz.
Pokrojonego w półplasterki pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na łyżce masła do miękkości, a następnie zdejmujemy z patelni.
Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki podsmażamy na drugiej łyżce masła do chwili, aż cała woda, która wydobędzie się z grzybów, odparuje.
Pora z cebulą oraz grzyby odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie łączymy je z serkiem ricotta, kremówką oraz jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto oprószamy mąką, przykrywamy folią aluminiową (w taki sposób, by folia zakrywała również boki) i wysypujemy na nią obciążenie (ze swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że najlepiej sprawdza się kilogram grochu). Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem (które studzimy i pozostawiamy do kolejnych tart), a ciasto dopiekamy kolejne 5-7 minut.
Na podpieczone ciasto przekładamy przygotowany wcześniej farsz i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, do czasu aż farsz stężeje.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
* * * * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na pyszną sałatkę sycylijską z melonem :)
Opublikowano: 23 sierpnia 2018