2

Quiche z kurkami




Sezon na kurki w pełni, więc chciałabym Wam zaproponować przygotowanie tarty z farszem kurkowo porowym z ricottą. 

Tarta świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, kolacja na ciepło lub przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. 

Możecie też podać ją w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret lub z rukolą. 
 


Składniki na formę o średnicy 22 cm

Ciasto:

* 200 g mąki 

* 120 g miękkiego masła

* 1 żółtko

* 2  łyżki zimnej wody

* 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

* 400 g kurek

* 1 duży por

* 1 cebula

* 200 g sera ricotta

* 100 ml kremówki

* 2 duże jajka

* 2 łyżki masła

* sól i pieprz do smaku

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy (jeśli posiadacie malakser, to umieśćcie w nim wszystkie składniki i zmiksujcie). 

Spód formy na tartę oprószamy mąką i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Dociskamy do dna oraz boków. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy farsz. 

Pokrojonego w półplasterki pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na łyżce masła do miękkości, a następnie zdejmujemy z patelni. 

Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki podsmażamy na drugiej łyżce masła do chwili, aż cała woda, która wydobędzie się z grzybów, odparuje. 

Pora z cebulą oraz grzyby odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie łączymy je z serkiem ricotta, kremówką oraz jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto oprószamy mąką, przykrywamy folią aluminiową (w taki sposób, by folia zakrywała również boki) i wysypujemy na nią obciążenie (ze swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że najlepiej sprawdza się kilogram grochu). Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem (które studzimy i pozostawiamy do kolejnych tart), a ciasto dopiekamy kolejne 5-7 minut. 

Na podpieczone ciasto przekładamy przygotowany wcześniej farsz i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, do czasu aż farsz stężeje. 

Podajemy na ciepło. 

Smacznego! 
 

*  *  *  *  *
 

Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na pyszną sałatkę sycylijską z melonem :)
 


Opublikowano: 23 sierpnia 2018
Tagi: kurki por ricotta
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Basia
Basia
07.09.2018 14:31 odpowiedz
Czy kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2018 18:22 odpowiedz
Oczywiście.